Jeffrey Jongeneelen (0-1, '62)
Sherwin Grot (1-1, '69)
Bryan Burgerhout (2-1, '80)

IJsselmeervogels verslaat Rijnsburgse Boys met 2-1

Voor het eerst sinds 12 maart wist IJsselmeervogels weer een competitiewedstrijd in een overwinning om te zetten. Tegen Rijnsburgse Boys stond na 90 minuten voetbal een even verdiende als zwaarbevochten 2-1 op het scorebord. Doelpunten werden gemaakt door Sherwin Grot en Bryan Burgerhout. Aan de kant van Rijnsburgse Boys scoorde Jeffrey Jongeneelen de openingstreffer.

Op een warm sportpark de Westmaat leek de wedstrijd al snel te ontbranden. Al in de eerste minuut leek rechtsbuiten Ali Akla tussen de beruchte lijnen aan zijn shirt getrokken te worden. Scheidsrechter Serik durfde er, zo oordeelde de Vogels-aanvaller later, niet aan. De Vogels kregen dus geen strafschop en de wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan. Toch een vreemde gewaarwording, waar dit meestal aan het eind van een al uitgespeeld duel lijkt te gebeuren.

RvW RBBthuis1

Voor het volgende hoogtepuntje werd aan de supporters een hoop geduld gevraagd. Op de tribune werd al gezegd dat de drinkpauze, op een kwart van de wedstrijd, tot hét hoogtepunt van de eerste helft uitgeroepen kon worden. Het echte hoogtepunt kwam echter net voor rust. Sherwin Grot ging op de linkerflank voorbij aan zijn verdediger en bracht de bal bij Ali Akla. Tot twee keer toe vond hij een tegenstander, waarna Oktay Özturk zijn voorbeeld volgde. Een goede mogelijkheid voor de voorsprong, maar deze kwam er dus niet.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Enkele plaagstootjes van De Vogels brachten de Uien niet aan het wankelen. De gasten uit Rijnsburg namen zelfs brutaal de leiding. De tot dan toe eerste kans van Rijnsburgse Boys ging in de touwen. Een aanval van links kwam uit bij Jeffrey Jongeneelen. De van Katwijk overgekomen aanvaller bedacht zich niet en probeerde het met een laag schot in de korte hoek. Jaimy Schaap en de daar gepositioneerde verdedigers konden er niks meer aan doen. 0-1.

RvW RBBthuis2

IJsselmeervogels moest aan de bak en dat gebeurde. Allereerst gaf Oktay Özturk nog een waarschuwingsschot. Zijn vrije trap zoefde langs de paal. Twee minuten later kon IJsselmeervogels dan toch juichen. Maikel de Harder zette Sherwin Grot met een steekpass aan het werk. Met een knappe voetbeweging omspeelde hij knap zijn directe verdediger waarna hij het leer met precies genoeg snelheid voorbij keeper van Nieuwkoop in de verre hoek tikte.

Met nog een klein kwartier te spelen kreeg IJsselmeervogels een vrije trap aan de rechterkant van het strafschopgebied. Waar iedereen de focus op de te nemen vrije trap had ging er in het doelgebied een speler van Rijnsburgse Boys naar de grond. Na wat commotie kreeg Joel Tillema van Rijnsburgse Boys de gele kaart en mocht Sherwin Grot met een rode kaart naar de kant. IJsselmeervogels moest dus nog dik tien minuten door met 10 man.

RvW RBBthuis4

Ondanks het mannetje minder bleef IJsselmeervogels op zoek naar de voorsprong. Dit pakte goed uit. Ralph Hovestad ontving de bal en zag invaller Bryan Burgerhout vertrekken. Met een hoge bal in de loop bediende hij hem goed, waardoor hij op snelheid door kon. Omdat de achterlijn snel in zicht kwam moest hij de bal terugkappen, dit deed hij op een sublieme wijze, want Joel Tillema werd het bos in gestuurd. Door de bal direct te schieten verraste hij ook keeper Richard van Nieuwkoop. 2-1.

Met een aanvallende wissel aan de kant van Rijnsburgse Boys zag het er naar uit dat De Vogels nog een heet slot te wachten stond. Dit viel echter mee want kort na de voorsprong moest ook Rijnsburgse Boys door met tien. Aanvoerder Donny Verdam gooide de bal, vanwege een aan IJsselmeervogels toegewezen ingooi, naar Shanon Carmelia. Carmelia had hier echter niet op gerekend en leek wat geschrokken aan de kant te springen. Scheidsrechter Serik beoordeelde dit met een gele kaart voor de Rijnsburger. Omdat het zijn tweede was kon ook hij vertrekken.

RvW RBBthuis3

In de laatste minuut van de blessuretijd ontsnapte IJsselmeervogels nog aan de gelijkmaker. Dennis Hollart kreeg een voorzet van Marvin Wijks verkeerd op zijn hoofd. Gelukkig voor hem en iedereen met een rood hart stond Jaimy Schaap op de goede plek en werden de drie punten over de streep getrokken.

Met de eerste competitieoverwinning op zak gaat IJsselmeervogels volgende week op bezoek in Heemskerk bij ODIN '59. Promovendus ODIN '59 heeft momenteel zeven punten en is (op doelsaldo) de trotse koploper van de Derde divisie. Het duel in Heemskerk vangt aan om 14:30 uur. Nog een fijn weekend en tot volgende week!

Tekst: IJsselmeervogels Media / Ewout Zwaan
Foto's: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige (album)