Sherwin Grot (2-0, '53)

Toeschouwers: 1.593
C. Ruperti

IJsselmeervogels beste in streekderby

IJsselmeervogels heeft een uitermate eenvoudige overwinning geboekt op SV Huizen. Op de Westmaat liet de ploeg van Sandor van der Heide de 'Taatjes' geen schijn van kans. De goals van de Rooien werden keurig verdeeld over twee helften: Mike van de Laar scoorde na 24 minuten spelen en Sherwin Grot deed dat vlak na rust. Ook gezien het enorme verschil in aantal kansen was op de zege niets af te dingen.

Sandor van der Heide en zijn staf hadden naar aanleiding van de succesvolle reeks - drie wedstrijden op rij gewonnen - weinig reden om teamsamenstelling aan te passen. Het betekende voor Mike van de Laar en Marciano van Leijenhorst, bij aanvang van het seizoen nog geen basiskracht, dat zij opnieuw van meet af aan konden starten.

RvW huizenthuis 2

In het warm brandende nazomerzonnetje waren het tegen de verwachtingen in de gasten die opportunistisch begonnen. De vooraf gevreesde ‘geparkeerde bus’ leek in beginsel mee te vallen. Dat opportunisme zou van korte duur zijn, want door goed spel van IJsselmeervogels werden de Taatjes steeds verder teruggeduwd.

Naast goed spel, iets waar de Rooien het hele seizoen al mee te koop lopen, werden zaterdagmiddag echter ook veel kansen gecreëerd. De eerste daarvan was voor Sherwin Grot, die na 14 minuten spelen door Mike van de Laar werd weggestuurd. De behendige spits mocht alleen op doelman Johan Verkerk af, maar trof - na het uitspelen van de doelman - de paal. In de rebound mikte Achraf Nejmi de bal naast, waardoor binnen het kwartier twee 100% kansen om zeep werden geholpen.

Iedereen ging er eens goed voor zitten en dat bleek terecht. Drie minuten later was het Shanon Carmelia die vanaf randje zestien een doelpoging waagde. Verkerk zag de bal echter in zijn handen landen. Het bleek een laatste waarschuwing, want weer drie minuten later, in de 22e minuut, was het alsnog raak. Ralph Hovestad had een schitterende dieptepass in petto voor Mike van de Laar. De Amersfoorter, de laatste weken vaak betrokken bij rooie doelpunten, troefde eerst back Danny Benning af en speelde vervolgens van korte afstand doelman Verkerk door de benen. Het betekende de terechte voorsprong voor IJsselmeervogels.

Een nieuwe teleurstelling volgde kort daarna voor de gasten. Wouter Vente, centrumverdediger bij de Huizenaren, moest het veld geblesseerd aan de linkerheup verlaten. IJsselmeervogels ging vervolgens rustig door met waar het voor de goal ook mee bezig was: kansen creëren. Eerst mikte Shanon Carmelia te hoog bij een voorzet op Oktay Öztürk en vlak daarna had Ali Akla het geluk niet aan zijn zijde toen een schot van zijn voet voorlangs vloog.

Na 34 minuten spelen had IJsselmeervogels de score moeten uitbreiden. Mike van de Laar maakte een Huizen-aanval onschadelijk en zette daarmee bovendien een rooie aanval in de steigers. Door zijn sliding stuurde hij Sherwin Grot diep, die samen met Ali Akla tegenover twee Huizen-verdedigers kwam. Waar Grot de bal misschien wel beter af had kunnen geven, produceerde hij een slap schot. Een prooi voor doelman Verkerk. Een minuut later was diezelfde Verkerk opnieuw redder aan de kant van Huizen op een inzet van Grot, nu diepgestuurd door Christiaan van Hussen. Het zou niet de eerste helft van de aanvalsleider worden, want toen hij weer een minuut later een pass van Öztürk kreeg, probeerde hij achter het standbeen doel te treffen. De bal schoot echter naast.

Met nog een paar minuten op de klok werd Ali Akla over de linkerflank weggestuurd. De Irakese aanvaller, eerder deze week al uitblinkend tegen Achilles’29, zette twee verdedigers te kijk, maar was oog-in-oog met Johan Verkerk uiteindelijk te druistig en mikte het leer over de kruising. Het zou anders een wereldgoal geweest zijn. Met nog twee bescheiden kansen voor Grot en Öztürk bleef de score haken op 1-0. Huizen had daar in 45 minuten werkelijk geen aanval tegenover gezet. Met nog 1 wissel over, aangezien ook Arnoud van Toor al voor rust geblesseerd het veld moest verlaten, leken de Huizenaren bovendien af te stevenen op een zware tweede helft.

Die tweede helft begon uitstekend voor de Vogels. Na 7 minuten spelen in het tweede bedrijf werd Sherwin Grot gevloerd op de punt van het zestienmetergebied. Een volledig terechte strafschop was het gevolg. Toen Sherwin Grot achter de bal plaatsnam, hield iedereen op de tribune de adem even in. Grot bleef echter koel en hield zijn competitiemoyenne op gemiddeld een per wedstrijd. Met zes goals uit zes duels staat Grot momenteel tweede in de topscorerslijst van de Derde divisie.

Na de uitbreiding van de score leek IJsselmeervogels het wel te geloven en liet het Huizen meer komen. De eerste serieuze kans voor de Huizenaren kwam pas na 56 minuten spelen en dat mag een compliment worden genoemd voor de Vogels-defensie. Middenvelder Aron Klaassen, het drie jaar jongere broer van Ajacied Davy, mocht koppen, maar vond Ralph Hovestad in zijn weg. Tien minuten later was misschien wel de slordigste actie van de Rooien. Oktay Öztürk maakte een overbodige overtreding op het middenveld en kreeg terecht de gele kaart van scheidsrechter Ruperti. Het betekende alweer de derde gele kaart van de middenvelder en met een nog lang seizoen voor de boeg kan dat de club nog wel eens opbreken.

Verdere uitbreiding van de score zou er vanmiddag niet komen. Tweemaal Sherwin Grot (teenlengte te kort, redding met de voet door Verkerk), invaller Mimoun Eloisghiri (schot naast) en Mike van de Laar (schot over) kwamen niet meer tot scoren waardoor de vierde overwinning op rij, en de zesde in zeven wedstrijden, een feit is. IJsselmeervogels swingt weer en mag volgende week op bezoek bij het VVOG van topscorer Jeremy de Graaf, die deze zaterdag viermaal doel trof tegen Quick Boys (1-5). Ondertussen kan de ploeg van Van der Heide terugkijken op een wedstrijd waarin het publiek werd vermaakt, maar waar nog gewerkt mag worden aan effectiviteit voor de goal.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige (album)