Jasper Waalkens (2-1, '67)
Berry Powel (2-2, '90)

Toeschouwers: 634

Vogels nemen koppositie over na matig duel

IJsselmeervogels heeft op bezoek bij Jong Almere City gelijkgespeeld. De formatie van trainer Sandor van der Heide kon tegen de hekkensluiter van de Derde divisie negentig minuten lang geen potten breken, maar mocht in de slotfase andermaal Berry Powel danken. De aanvaller scoorde twee keer en zorgde daarmee voor de koppositie in de Derde divisie: 2-2.

De openingsfase was afwachtend van beide kanten. Jong Almere City probeerde wel de aanval te zoeken, maar IJsselmeervogels ving de ploeg van René Koster op eigen veld op. Na een minuut of dertien kreeg de thuisploeg wel een goede kans. Silvester van der Water kon het doel van Jaimy Schaap onder vuur nemen, maar de doelman van IJsselmeervogels stond op zijn post. Een minuut later kreeg Jong Almere City een vrije trap op een meter of achttien van het doel. Het schot van Abdel Metalsi werd simpel gepakt door Schaap.

RvW AlmereCity uit6

Na een kwartier voetballen nam Jong Almere City echter de leiding in het Yanmar stadion. Arsenio Valpoort ging diep na een fraaie steekpass en hij was sneller dan zijn directe tegenstander Dennis Hollart. Oog in oog met Schaap faalde de rechtervleugelspits niet: 1-0. IJsselmeervogels kon de schade niet gelijk repareren. Eigenlijk speelde de ploeg van Sandor van der Heide de eerste helft in een veel te laag tempo. Combinaties kwamen niet uit de verf en Jong Almere City bleef simpel op de been.

Op het half uur kreeg de thuisploeg een goede kans om de score te verdubbelen. Wederom was het Abdel Metalsi die een vrije trap mocht nemen. De inzet van de centrale verdediger werd door Schaap uit de bovenhoek geranseld. Niet veel later legde de thuisploeg weer een goede aanval op de kunstgrasmat. Danny van Haaren was het eindstation van een snelle aanval, maar de strakke schuiver van de middenvelder ging voor IJsselmeervogels langs de goede kant van de paal.

RvW AlmereCity uit2

Vijf minuten voor de rust viel het eerste wapenfeit van IJsselmeervogels te noteren. Sherwin Grot wilde echter vanuit een te moeilijke hoek op doel schieten en zijn inzet ging dan ook naast. Vlak voor de rust ontsnapte IJsselmeervogels aan een penalty. Maar menig toeschouwer dacht dat arbiter Henshuijs de overtreding van Dennis Hollart zou bestraffen, deed de leidsman uit Amsterdam dat niet.

Sandor van der Heide greep in de rust in. Hij haalde Achraf Nejmi en Bryan Burgerhout eruit en voor hen in de plaats kwamen Hanne Hagary en Soufian Moro. IJsselmeervogels kwam iets beter uit de kleedkamer en creeerde een kans voor Oktay Ozturk. De middenvelder schoot vanaf de rand van de zestie, maar doelman Mike Grim was op zijn post.

In de 54e minuut deed Berry Powel van zich spreken. De aanvaller kreeg wat ruimte en draaide soepel bij zijn directe tegenstander weg. De aanvalsleider schoof de bal in de lange hoek binnen en bracht IJsselmeervogels langszij: 1-1. Vlak na de treffer van Powel kreeg Jong Almere City een goedkope vrije bal. Gelukkig voor IJsselmeervogels was drie keer geen scheepsrecht voor de centrale verdediger en ging zijn inzet langs de paal.

RvW AlmereCity uit3

Met nog een half uur te gaan bleef IJsselmeervogels op zoek gaan naar de voorsprong. Dat lukte echter niet en Jong Almere City deed dat wel. Jasper Waalkens kwam snel in balbezit na een hoekschop en de aanvoerder van de beloften schoot zijn ploeg op 2-1 voorsprong en IJsselmeervogels moest weer in de achtervolging.

Een minuut of twintig voor het einde van de wedstrijd kreeg Berry Powel een kans om zijn tweede goal van de middag te maken. De spits kon echter niet genoeg kracht achter zijn kopbal zetten, waardoor doelman Mike Grim de bal simpel kon keren. In de tegenaanval maakte Marciano van Leijenhorst een slippertje. De verdediger dacht zijn man uit te kappen, maar die ontfutselde hem de bal. Van der Water schoot de bal echter in het zijnet.

Niet veel later claimde Berry Powel een strafschop. De aanvaller zag hands van zijn directe tegenstander, maar scheidsrechter Henshuijs wuifde het weg. Een minuut later vonden Powel en de warrig leidende scheidsrechter elkaar wel, zij het dat de aanvaller geel kreeg voor aanmerkingen op de leiding. Mogelijk refereerde de 36-jarige spits nog aan het voorval in het zestienmetergebied van Jong Almere City.

In de 84e minuut kreeg IJsselmeervogels dé mogelijkheid op de gelijkmaker. Berry Powel verdiende een vrije trap en Dennis Hollart mocht aanleggen. De inzet van de linkspoot ging via de muur maar net naast. De daaropvolgende corner was gevaarlijk, maar keeper Mike Grim kon met zijn rechterhand redden.

RvW AlmereCity uit4

De slotfase was voor IJsselmeervogels alles of niets. Verdediger Ralph Hovestad nam zelfs plaats in de voorhoede als stormram, maar de Amstelveener kreeg in de resterende tijd geen enkele kans. Met pompen of verzuipen ging IJsselmeervogels op zoek naar een punt en dat kwam er. Berry Powel was andermaal het goudhaantje door een bal vanuit de lucht pardoes in de lange hoek te knallen. Met zijn tweede treffer zorgde de in de winterstop van Kozakken Boys overgekomen aanvaller voor de koppositie voor IJsselmeervogels in de Derde divisie, zij het op doelsaldo.

Volgende week speelt IJsselmeervogels het inhaalduel met Rijnsburgse Boys. Op sportpark Middelmors trappen beide ploegen om 14.30 uur af.