Martin van Eeuwijk (0-2, '56)

Toeschouwers: 2.971
D. Serik

Meedogenlozer FC Lisse wint ook op de Westmaat

IJsselmeervogels is er in de topper tegen FC Lisse niet in geslaagd de succesvolle zegereeks te vervolgen. Op sportpark De Westmaat wonnen de gasten met 0-2 door goals van Van der Putten en  Van Eeuwig en dat had de ploeg van Van der Heide vooral aan zichzelf te wijten. Door het verlies blijft IJsselmeervogels weliswaar op kop, maar enkel nog op doelsaldo. Daarmee heeft het tegelijkertijd ook alles nog in eigen hand.

Van der Heide moest voorafgaand aan het treffen al een tegenslag verwerken. Soufian Moro had teveel last van een kneuzing in de enkel en moest, ondanks dat hij op het opstellingsformulier in de basis stond, zich in de basiself laten vervangen door Hanne Hagary. Dat na ruim een half uur spelen ook Ali Akla met een liesblessure ook het veld moest verlaten betekende dat IJsselmeervogels flink in creativiteit in moest leveren.

EdW lisse thuis2

Toch had IJsselmeervogels op dat moment al op voorsprong kunnen staan. Na negen minuten spelen was Berry Powel met een kopbal dichtbij de openingstreffer. Op aangeven van Dennis Hollart kopte de Amersfoorter de bal echter naast de goal van doelman. Met nog tien minuten in de eerste helft was Powel andermaal met het hoofd dichtbij. Op aangeven van Shanon Carmelia kopte de spits in vrije scoringspositie echter naast.

Het zou de vooraankondiging zijn van de grootste kans van Powel in de eerste helft. De 36-jarige ex-prof werd na 39 minuten spelen weggestoken door invaller Bryan Burgerhout. De spits zag zijn inzet echter gered worden door het rechterbeen van doelman Brian van der Werff. Het was een knappe redding van de jongere broer van Vitesse-verdediger Maikel van der Werff, die daarmee een voorsprong voor IJsselmeervogels voorkwam.

EdW lisse thuis3

Toch zou, tegen het spelbeeld in, FC Lisse op voorsprong komen. Doelman Van der Werff werd onder druk gezet door de Vogels-voorhoede en kon niet anders dan de bal een roei naar voren geven. Het leer leek een prooi voor linkerverdediger Marciano van Leijenhorst, maar de wind leek grip te krijgen op de bal waardoor de voormalig jeugdspeler van FC Groningen onder de bal doorging. De in de winter bij FC Lisse teruggekeerde Rowdy van der Putten profiteerde optimaal: 0-1.

Na rust was het opnieuw IJsselmeervogels dat de eerste kans wist te creëren. Van Leijenhorst zag een vrije trap van Dennis Hollart op zijn hoofd terecht komen, maar mikte het doel uiteindelijk te hoog. Helaas voor iedereen die IJsselmeervogels vandaag de overwinning gunde was het echter FC Lisse dat de score kort daarna zou uitbouwen, nota bene vanuit een corner van IJsselmeervogels.

EdW lisse thuis5

IJsselmeervogels besloot met 56 minuten op de klok een 1-op-1-situatie achter te laten bij een vrije trap, genomen door Dennis Hollart. De afvallende bal kon worden opgepikt door Martin van Eeuwijk die vervolgens over de rechterkant Steven Olsthoorn diep stuurde. Het duel om de bal leek een prooi voor de van een blessure teruggekeerde Achraf Nejmi te worden, maar de middenvelder ging onderuit. Olsthoorn kon vervolgens alleen op doelman Schaap af gaan. De Spakenburger doelman wist knap te pareren, waarna IJsselmeervogels via Shanon Carmelia in balbezit kwam. De Curaçaos international vervolgde het spel vervolgens echter veel te slap, waardoor Martin van Eeuwijk kon overnemen. De 29-jarige voormalig jeugdspeler van Feyenoord wist wel raad met deze kans en ramde de bal vervolgens keihard in het dak van het doel. Het was exemplarisch voor de middag hoe IJsselmeervogels zich bij deze goal twee keer liet aftroeven. FC Lisse kwam vandaag simpelweg feller en meedogenlozer voor de dag en profiteerde optimaal van het minimaal aantal kansen.

Toch leek IJsselmeervogels met nog twintig minuten op de klok wat terug te doen. Eerst zag linksback Dennis Hollart, nog doelpuntloos in de Derde divisie, zijn kopbal stijlvol met een omhaal van de lijn worden gered door voormalig Cambuur- en MVV-verdediger Robert van Boxel. Kort daarna leek Berry Powel voor leeg doel binnen te kunnen tikken op aangeven van Sherwin Grot, maar zijn inzet eindigde op de binnenkant van de paal en rolde vlak langs de andere paal de doelmond weer uit. FC Lisse kroop hier twee keer door het oog van de naald, maar het onfortuinlijke IJsselmeervogels hand vandaag waarschijnlijk nog tot middernacht moeten doorvoetballen een bal over de doellijn te krijgen.

EdW lisse thuis4

Datzelfde IJsselmeervogels had in de 76e minuut zelf overigens geluk dat Koen Fokkema het vizier niet op scherp had. De voor doelpuntenmaker Van der Putten ingevallen vleugelaanvaller kon alleen op doelman Schaap af gaan, maar Schaap hield IJsselmeervogels nog in de wedstrijd. Toch zou er geen doelpunt meer vallen, ondanks het brengen van stormram Ralph Hovestad en een tweede gele kaart - wegens tijdrekken - voor Justin Valk.

IJsselmeervogels liep daarmee tegen een vooral jammerlijke nederlaag aan. Het resultaat was weliswaar gelijk aan de wedstrijd van een half jaar eerder op Ter Specke, maar de kansenverhouding was hoopgevend en het spelbeeld compleet anders dan in de heenwedstrijd toen de Vogels gewoon de mindere waren. Als IJsselmeervogels de komende drie wedstrijden winnend afsluit, dan kan IJsselmeervogels de 33e afdelingstitel in de historie bijschrijven. Met Jong FC Groningen (uit), Jong FC Volendam (thuis) en Quick Boys (uit) op het programma zal de ploeg van Van der Heide echter wel aan de bak moeten.