Sherwin Grot (3-1, '88)

Toeschouwers: 2.239
C.J.L.P. Berben

IJsselmeervogels naar laatste 16 na moeizame overwinning op HFC

IJsselmeervogels heeft in de tweede ronde van de KNVB beker goede zaken gedaan door met 3-1 te winnen van de Koninklijke HFC. Via twee goals van Sherwin Grot en een van Ali Akla gaan de Rooien donderdagavond de koker in voor de achtste finale. De ploeg van Sandor van der Heide hoort dan tegen wie het speelt op een midweekse avond half december.

Afgezien van doelman Raymon van Emmerik stuurde de Rooie staf woensdagavond de inmiddels gebruikelijke tien veldspelers het veld in. Ondanks de steun door een luidkeels aanwezige supportersschare werd IJsselmeervogels in de beginfase teruggedrukt door Koninklijke HFC. Toen Van der Heide het 'kommetje' met twee controleurs op het middenveld na een kleine tien minuten veranderde in een ruitformatie kwam het Rooie spel tot wasdom.

RvW konhfc thuis2

Toch viel na ruim twintig minuten spelen de openingstreffer van Sherwin Grot nog relatief uit het niets. De wederom sterk spelende Oktay Öztürk stuurde de spits weg en hoewel de aanval eerst leek te stranden zette Grot zich met een snelle kapbeweging vrij. Vervolgens kon hij in de lange hoek binnenschieten achter doelman Van Rossum. De goal van Grot betekende bovendien de honderdste treffer van IJsselmeervogels in haar persoonlijke historie van de KNVB beker.

De openingstreffer leek IJsselmeervogels vleugels te geven. Bovendien was de volgende aanval gelijk weer raak. Nadat eerst Öztürk een vlammend schot afvuurde, maar het doel te hoog zocht, was het in de 24e minuut - wederom via een afstandschot - wel raak. Ali Akla kreeg de bal voor zijn linker en haalde verwoestend uit. De bal raakte de onderkant van de lat in de rechterkruising en viel vervolgens binnen, waarna De Westmaat explodeerde.

RvW konhfc thuis4

Wie dacht dat IJsselmeervogels nu door zou drukken kwam bedrogen uit. Het tempo ging een aantal versnellingen terug en dat speelde de Koninklijke HFC in de kaart. Na 34 minuten spelen brachten die vervolgens ook de spanning in de wedstrijd terug. Een goede solo van Erolind Derguti kwam de bal bij Jacob Noordmans. Noordmans haalde vervolgens droog uit. Daarna gaven de Rooien tot de rust weinig meer weg.

Na rust gaf het Koninklijke HFC van Ted Verdonkschot nog een extra stoot gas. Het leverde gelijk een kopkans op voor Erolind Derguti, maar Raymon van Emmerik wist met een bijzonder stijlvolle redding de gelijkmaker te voorkomen. Kort daarna was doelpuntenmaker Noordmans nog dichtbij zijn tweede na een voorzet van ex-prof Gert-Jan Tamerus, maar hij kwam net tekort om de voorzet tot doelpunt te promoveren. Hoewel HFC in de tweede helft de bovenliggende partij bleef, waren daarmee de grootste kansen van Haarlemse zijde wel genoemd.

RvW konhfc thuis5

Hoewel het de gehele tweede helft billenknijpen bleef voor de ploeg van Van der Heide leek Vak Midden-Noord de Rooien in de wedstrijd te houden. Met een volle staantribune en fraaie 'koorzang' creerde de ploeg weinig, maar gaf het net zo weinig weg. Toch viel nog voor het eindsignaal de beslissing. Scheidsrechter Berben, die de hele wedstrijd niet bepaald in het voordeel van de Rooien floot, kon na een handsbal van Oscar Wilfert in de 88e minuut niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Sherwin Grot ontfermde zich over het leer en schoot onberispelijk binnen, waardoor de onverwinning niet meer in gevaar kwam. De overwinning werd na het laatste fluitsignaal uitgebreid gevierd met de aanhang, met Christiaan van Hussen als aanjager.