IJsselmeervogels - ASV De Dijk
zaterdag 12 augustus 2017,

Jack Tuyp (0-1, '5)

Povere eerste helft nekt IJsselmeervogels: 0-1

IJsselmeervogels is er in de tweede wedstrijd van de Salentein Cup niet in geslaagd om van divisiegenoot ASV de Dijk te winnen. De Amsterdammers wonnen het duel met 0-1.

Sandor van der Heide startte in de vorig seizoen nog zo vertrouwde 4-4-2-formatie met een kommetje op het middenveld. In het op de Westmaat soms heilig verklaarde systeem vormden Powel en Merraki het spitsenduo.

RvW DeDijk1

Ondanks de zo vertrouwde speelstijl beleefde IJsselmeervogels een moeizame eerste helft. Bovendien kwam het al snel op achterstand. De 33-jarige Jack Tuijp, die afgelopen zomer overstapte van FC Volendam, kon al in de vijfde minuut na een goede aanval met een laag schot doelman Jaimy Schaap verschalken.

IJsselmeervogels mocht bovendien van geluk spreken dat het in de eerste helft niet verder op achterstand kwam. Abderrahim Loukili, die twee seizoenen geleden nog een half jaar in dienst van IJsselmeervogels speelde, dook in de 17e en 23e minuut twee keer op voor doelman Schaap, maar gelukkig voor de Rooien kwam de Spakenburger als winnaar uit de strijd. Ook Tim Ruder zag zijn inzet na een half uur spelen nog op de paal belanden.

RvW DeDijk2

IJsselmeervogels kon daar in de eerste helft maar weinig tegenover zetten. Camelia trof na een ruim kwartier de betrouwbare sluitpost Jeroen Verhoeven op zijn weg, nadat hij de bal op aangeven van Berry Powel kreeg aangegeven en vlak voor rust produceerden Achraf Nejmi en Samir Merraki (beiden naast) nog twee speldenprikjes.

In de tweede helft paste Van der Heide een wissel toe, maar belangrijker: hij wisselde ook van formatie. IJsselmeervogels ging met Öztürk in plaats van Merraki in een 3-2-4-1-formatie spelen. Deze speelstijl zorgde voor veel meer variatie in het spel en de ploeg van Jochem Twisker had daar in de tweede helft maar zelden een antwoord op.

Direct na rust was het Berry Powel die de gelijkmaker op zijn voet had. De aanvaller werd van achteruit diep gestuurd en mede door een slim zetje van Öztürk kon de oud-prof doorgaan op doelman Verhoeven. Powel wist echter niet te zorgen voor de gelijke stand. Dat gold even later opnieuw toen Powel opnieuw opdook achter de Dijker-defensie. Zijn lob werd echter net iets te hoog gemikt.

RvW DeDijk3

Nadat ook Jeffrey Buitenhuis en Soufian Moro waren vervangen door Ralph Hovestad en Mike van de Laar werd IJsselmeervogels opnieuw een aantal keer gevaarlijk voor de goal. Laatstgenoemde was hierin als aanjager belangrijk en lijkt opnieuw een belangrijke pion te gaan worden in het spel van IJsselmeervogels. Een kwartier voor tijd was het Van de Laar die in de zestien Powel bediende. Op rand van buitenspel mistte de spits echter opnieuw. Toen de situatie zich twee minuten later opnieuw afspeelde schoot diezelfde Powel op aangeven van Van de Laar opnieuw naast.

Enkele minuten later was het opnieuw IJsselmeervogels, dat via een lange bal die werd doorgekopt door Van de Laar bijna voorbij Verhoeven schoot. De oud-prof van onder meer FC Volendam, Ajax en FC Utrecht bleek echter opnieuw van grote waarde. Diezelfde van de Laar was in de slotfase nog tweemaal op zoek naar de gelijkmaker, maar zag zijn inzet de eerste keer voorlangs gaan en zag zijn schot even later eenvoudig opgepakt worden door Verhoeven.

RvW DeDijk4

Zo vergat IJsselmeervogels zichzelf te belonen en eindigde het tweede duel in de Salentein Cup in 0-1. De afsluitende penaltyserie werd uiteindelijk met 6-5 verloren. Jaimy Schaap miste de penalty aan IJsselmeervogels-zijde. IJsselmeervogels zal met een goed gevoel terugkijken op het tweede bedrijf, maar zal nog wat meer geluk moeten vinden bij het maken van de doelpunten.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Foto's: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige (album)