Samir Merraki (2-0, '90)

Toeschouwers: 2.205
W.H. Bronsvoort

IJsselmeervogels wint van angstgegner HHC Hardenberg

IJsselmeervogels heeft een belangrijke overwinning geboekt op HHC Hardenberg en staat door de overwinning op verliespunten op de eerste plaats, mede door de afgelasting van FC Lisse - Katwijk. Op De Westmaat eindigde het duel in een 2-0 overwinning voor de ploeg van Willem Leushuis. Oktay Öztürk leek lange tijd de enige treffer - een beauty over vele schijven - te maken, maar in de slotfase zorgde Samir Merraki voor de 2-0 nadat keeper Danes mee was met een Hardenbergse aanval.

De eerste kansen waren voor de thuisclub. Sherwin Grot vond een verdediger op zijn weg en Oktay Öztürk kwam net te laat om een voorzet van Mike van de Laar binnen te koppen.
Net na het eerste kwartier kreeg HHC een corner welke bijna werd binnen gewerkt bij de eerste paal. Berry Powel was mee terug gekomen om mee te verdedigen en zag de bal langs zich heen naast gaan.

Even later leek IJsselmeervogels op voorsprong te komen. Een corner van Mike van de Laar, die even later werd vervangen omdat hij wat last kreeg van zijn al geblesseerde knie (de blessure lijkt echter mee te vallen) kwam dicht bij het doel op het hoofd van Marciano van Leijenhorst. De verdediger kreeg de bal echter niet lekker op zijn voorhoofd waardoor de kans om zeep ging.

ijshhc1Mike van de Laar viel uit wegens last aan zijn al geblesseerde knie

De wedstrijd bleef op en neer gaan, want ongeveer vijf minuten later lag de bal bijna aan de andere kant in het doel. Het is dat Jaimy Schaap eerder bij een voorzet was dan Rob van der Leij, anders konden de gasten een doelpunt bijschrijven.

Die goal kwam er na 37 minuten en wel voor De Vogels. Een schitterende aanval via Shanon Carmelia, Berry Powel en Sherwin Grot werd doeltreffend afgerond door Oktay Öztürk. De openingstreffer was een feit en de 1-0 stond op het scorebord.

ijshhc2
Oktay Özturk (10) heeft IJsselmeervogels zojuist op voorsprong gezet

Net voor rust leek IJsselmeervogels de score te verdubbelen. Een voorzet van Sherwin Grot kwam bij Berry Powel. De Amersfoortse spits kwam behendig voor zijn directe verdediger en kwam in doelrijke positie. Helaas voor hem en de supporters van IJsselmeervogels stond keeper Sander Danes op de juiste plaats en kon hij redding brengen. Zo ging men met 1-0 rusten.

Na rust duurde het lang voor een echt goede kans te noteren viel. Net voordat er een uur voetbal voorbij was werd een voorzet van HHC maar half weggewerkt door de Vogelsdefensie. Gelukkig bleek dit voldoende om de gelijkmaker te voorkomen, maar de Hardenbergers lieten de intentie zien.

Een volgende kans voor de bezoekers kwam net na een blessuregeval van keeper Jaimy Schaap. Rob van der Leij kwam vrij voor de doelman, maar met een fabelachtige redding hield hij De Vogels op de been en dus op voorsprong.

ijshhc3
Jaimy Schaap hield zijn ploeg met enkele fraaie reddingen op de been

Aan de overkant bezorgde invaller Samir Merraki zich bijna een treffer. Op aangeven van Berry Powel wurmde hij zich voorbij zijn man en kwam tot schieten, maar ook hij zag dat keeper Danes op de juiste plek stond om de bal te keren.

De wedstrijd kabbelde naar het eind. In blessuretijd had invaller Bryan Burgerhout de beslissing op zijn hoofd. Burgerhout, die met zijn invalbeurt zijn 150e officiële wedstrijd voor IJsselmeervogels speelde, een bijzondere prestatie voor de toch pas 23 jaar oude vleugelspeler. De goed ingevallen Samir Merraki bediende de jubliaris, maar weer stond Sander Danes op de juiste plaats om de bal te pareren.

ijshhc4
Samir Merraki kende een goede invalbeurt en bekroonde dit wederom met een treffer

Waar HHC Hardenberg alles op alles zette om nog een goal te forceren kreeg het door gretigheid de deksel op de neus. Sander Danes had bij een corner zijn doel verlaten om zich in het strafschopgebied van IJsselmeervogels te voegen. De bal van aanvoerder Glenn Kobussen werd opgevangen door Samir Merraki. De Harderwijker besloot het op een lopen te zetten. Na enkele verdedigers gepasseerd te hebben besloot hij de bal toch maar in het lege doel te schieten. 2-0, einde wedstrijd.

ijshhc6
Het was weer ouderwets druk op staantribune

Zo won IJsselmeervogels dus met 2-0 van HHC Hardenberg. Een unicum, want dit was de eerste competitie-overwinning op de eigen Westmaat tegen de oranjehemden. Met de overwinning stijgt IJsselmeervogels tevens naar de koppositie. Deze zullen De Vogels moeten verdedigen in Rijnsburg. Tegen De Boys zal volgende week om 15:30 afgetrapt worden. Tot dan!

Tekst: IJsselmeervogels Media / Ewout Zwaan
Foto's: IJsselmeervogels Media / Erik de Weerd & Rob van Willige (album)