zaterdag 13 januari 2018,

Toeschouwers: 1.742
L.P.S. Cairo

Onnodige nederlaag tegen Barendrecht

IJsselmeervogels heeft tegen Barendrecht een erg onnodige en daarmee teleurstellende nederlaag geleden. Op De Westmaat eindigde het na negentig minuten in 0-1, door een late treffer van Melvin Winterberg.

Barendrecht deed wat trainer Willem Leushuis vooraf voorspeld had. De ploeg speelde niet sprankelend en liet vooral in de tweede helft zien een puntendeling ook wel prima te vinden. In een van de spaarzame uitbraken van de Barendrechters wist de tot rechtermiddenvelder omgeturnde spits de bal na 81 minuten spelen achter doelman Schaap te krijgen. Het slotoffensief van de Rooien mocht niet baten, waardoor Barendrecht steviger op de vijfde plek stond en IJsselmeervogels zakte naar de elf plek. HHC Hardenberg won namelijk eenvoudig van TEC (4-1), FC Lienden won thuis van het geteisterde Achilles’29 (2-0) en VVSB won verrassend van GVVV (2-0). Alle drie de ploegen kwamen daarmee langszij.

Voorafgaand aan het duel moest de technische staf één wissel toepassen ten opzichte van de vaste formatie van voor de winterstop. Christiaan van Hussen was reglementair geschorst vanwege zijn vijfde gele kaart en werd logisch vervangen door Achraf Nejmi, die ook direct de aanvoerdersband weer om kreeg. Nadat de formaliteiten waren afgehandeld en er bovendien een minuut stilte in acht was genomen ter nagedachtenis van de eind vorig jaar overleden oud-bestuursleden Bram de Graaf en Klaas Huijgen, kon de wedstrijd van start gaan.

IJsselmeervogels begon het beste aan de wedstrijd, al resulteerde dat nog niet gelijk tot grote kansen. Oktay Öztürk kon na twee minuten afdrukken, maar het eerste wapenfeit vloog naast de goal van de van een blessure teruggekeerde doelman Van Splunter. Enkele minuten later deelden Van Leijenhorst (kopbal) nog een speldenprikje uit, maar in beide gevallen raakte de Barenderechtse goalie niet in paniek. Dat raakte hij ook niet toen diezelfde Van Leijenhorst Robbert Olijfveld bediende en met een lange bal alleen voor de keeper zette.

Na een half uur spelen kreeg Barendrecht wat meer grip op het duel en dat was met name te danken aan een excellerende Joey Jongman. De 27-jarige middenvelder is bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Zuid-Hollandse formatie en liet zien waarom Katwijk zijn oog op hem heeft laten vallen. De boomlange controleur was continu aanspeelbaar en strooide in aanvallend opzicht met de ene mooie pass na de andere.

Toch was bij het sluiten van de eerste helft IJsselmeervogels het dichtst bij de openingstreffer. Robbert Olijfveld was het eindstation van een mooie aanval, maar zag dat doelman Van Splunter opnieuw een sta-in-de-weg was. De 26-jarige doelman, die na dit seizoen stopt bij de ploeg van Adrie Poldervaart, redde met de teen.

ijsbar1

Na rust was de wedstrijd wat meer in balans. IJsselmeervogels ging met wat minder pressie voetballen, maar creëerde wel nog steeds de meeste kansen. Toch was het Barendrecht dat na rust het eerst van zich liet spreken. Een aanval over de linkerkant kwam uiteindelijk terecht bij Danny Monster. De oud-Feyenoorder mikte echter te hoog. Direct daarna liet Soufyan Moro van zich spreken. De voor de winterstop getrouwde middenvelder liet een corner inswingen en Van Splunter kon de indraaiende bal nog net over de goal tikken.

Kort daarna was diezelfde Moro opnieuw dichtbij de openingstreffer. Een aanval over de middenas deed Moro besluiten een schot te lossen. Van Splunter kon enkel redding brengen met zijn vuisten. In de rebound leek Chiazor te profiteren, maar van verdediger Max van Dijk vooral gelukkig. Hij zag het schot pardoes op zijn lichaam geschoten worden, waarmee een treffer werd voorkomen.

In de 56e minuut dacht Barendrecht-aanvoerder Jongman Jaimy Schaap in de korte hoek te verschalken met een bekeken laag schot van binnen de zestien, maar de Vogels-doelman trapte daar niet in. Drie minuten later dacht Cortie vanaf de linkerkant te scoren nadat een voorzet net naast de lange hoek zeilde. Toen daarna Max van Dijk de bal breed legde op Robbert Olijfveld in plaats zijn collega-verdediger leek IJsselmeervogels alsnog te profiteren. De aanval werd echter alsnog gesmoord. Het leek wachten op de eerste treffer van de ploeg van IJsselmeervogels, maar het was uiteindelijk een wissel van IJsselmeervogels die de treffer van de gasten inluidde.

Berry Powel verving de lichtgeblesseerde Gillian Justiana om nog wat meer aanvallende impulsen te brengen. Door omzettingen kwam Dylan Chiazor op de linkshalfpositie terecht en juist van die kant werd na 82 minuten de aanval opgezet. Uiteindelijk kon Jaimy Schaap op de eerste inzet van Tim Eekman nog redding brengen, maar in de rebound frommelde Winterberg de bal alsnog in de touwen. Een groot slotoffensief volgde, maar zonder noemenswaardige kansen voor de ploeg van Leushuis.

Volgende week wacht op sportpark Goed Genoeg vanaf 14.30 uur het treffen met AFC. De Amsterdamse formatie speelde vandaag gelijk tegen Excelsior Maassluis (1-1) en dat was mede te danken aan een treffer van de van Kozakken Boys overgekomen Raily Ignacio. De voormalige spits van SV Spakenburg zorgde vlak na rust voor de gelijkmaker. IJsselmeervogels heeft tegen de Amsterdamsche Football Club nog wat goed te maken, gezien de zeer gelukkige 0-1 overwinning eerder dit seizoen op De Westmaat. Het sportpark is niet ver verwijderd van Bunschoten-Spakenburg, dus komt allen om IJsselmeervogels te steunen.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige, Rick Beijn & Erik de Weerd (album)