Thomas van den Houten (2-0, '48)

Toeschouwers: 832
M.J. Nagtegaal

IJsselmeervogels niet goed genoeg in Amsterdam

IJsselmeervogels is er niet in geslaagd de eerste uitwedstrijd in het jaar 2018 om te zetten in een overwinning. Op een ietwat ongebruikelijk tijdstip - de wedstrijd op sportpark Goed Genoeg startte al om 14:00 uur vanwege het ontbreken van verlichting en de verwachtte vroeg invallende duisternis - verloren De Vogels met 2-0 van AFC Amsterdam.

De wedstrijd was nog niet goed of wel begonnen en de eerste treffer stond al op het bord. Aan de linkerkant van het veld ontsnapte Matthijs Jesse na vijf minuten spelen aan buitenspel. Hij twijfelde niet en schoof de bal beheerst langs keeper Jaimy Schaap in het doel. Dit betekende een vroege achterstand voor De Vogels.

De Rooien uit Spakenburg - vandaag acterend in het zwart met witte broek - leken zich snel te herpakken, want na iets meer dan een kwartier spelen waren al twee grote kansen te noteren. Beide keren was Robbert Olijfveld dichtbij. Eerst kwam Olijfveld  net tekort om de bal binnen te tikken op een voorzet van Soufyan Moro en even later werd een harde voorzet van Jeffrey Buitenhuis net naast getikt.

Ondanks dat IJsselmeervogels de betere was in deze fase kregen de gasten de tweede treffer bijna om de oren. De maker van de 1-0, Matthijs Jesse, kwam in scoringsposititie, maar zag Jaimy Schaap na een halfuur spelen knap redding brengen met zijn rechterbeen.

afcijs1
Een van de kansjes van IJsselmeervogels. Patrick Zonneveld kijkt deze naast

Al snel na rust werd het voor IJsselmeervogels een megaklus om de drie punten deze middag mee te nemen naar Spakenburg. Verdediger en clubtopscorer Thomas van den Houten ontving de bal na een afgeslagen corner. Met een fraaie volley verschalkte hij Jaimy Schaap en de 2-0 stond op het bord. Niet veel later leek de derde er ook in te gaan. Geheel vrij ontving Matthijs Jesse de bal. Hij vond het doel echter te hoog waarna De Vogels ontsnapte.

Na deze kans leek het spelbeeld weer op dat van de eerste helft. IJsselmeervogels drong aan, maar was niet bij machte dit in doelpunten uit te drukken. Een corner van de ingevallen Samir Merraki kwam hier nog het dichtste bij. De lage bal bleef hangen in het vijf-metergebied van keeper Zonneveld, maar hier stond geen Vogels-speler om de bal binnen te schieten.

Met nog een klein kwartiertje op de klok kreeg Gillian Justiana een schietkans, net buiten de zestien. Patrick Zonneveld stond op de juiste plek om dit onschadelijk te maken. Zo bleef de 2-0 dus op het bord staan.

In de 80e minuut leek de beslissing definitief te vallen. Gelegenheidsspits Gévero Markiet zou een slaande beweging gemaakt hebben naar AFC-aanvoerder Magid Jansen. Hij ging namelijk naar de grond en scheidsrechter Nagtegaal trok rood. Markiet kon naar de kleedkamer en IJsselmeervogels moest met tien man verder. In de slotfase was het AFC dat nog de grootste kansen kreeg, maar vooral de maker van de 1-0 - Matthijs Jesse - kreeg de bal er niet in.

Volgende week volgt voor IJsselmeervogels wederom een uitwedstrijd. Het Kasteel van Sparta Rotterdam zal dan het theater zijn voor de wedstrijd tegen de beloften van de Rotterdamse Eredivisionist. Het duel zal om 15:30 uur van start gaan. Tot volgende week!

Tekst: IJsselmeervogels Media / Ewout Zwaan
Foto’s: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige (album)