Vierde official:
N. Wenneker

Bekijk opstellingen

IJsselmeervogels maakt het onnodig spannend

IJsselmeervogels heeft op eigen veld een even verdiende als onnodig moeizame zege geboekt op ASV De Dijk. Op een zonnige Westmaat werd het 4-2, waarbij de Rooie goals gemaakt werden door Öztürk, Powel, Markiet en Olijfveld.

Bij aanvang van het duel werd gelijk duidelijk met welk doel de ploeg van Jochem Twisker naar De Westmaat gekomen was. De ploeg begon met vijf verdedigers en hoopte dus vooral niet te verliezen in de strijd tegen directe degradatie. Met de gevaarlijke Tim Ruder en de handige Harry Zwarthoed leek De Dijk te gokken op de counter.

Vroege voorsprong

IJsselmeervogels had maling aan de speelstijl van de Amsterdammers en schoot uit de startblokken. Met nog geen twee volle minuten op het scorebord ging Robbert Olijfveld over het been van Frank Schilder. Scheidsrechter Van der Pol wees gedecideerd naar de stip en gaf Schilder geel. Oktay Öztürk schoot de Rooien vervolgens vanaf 11 meter op de vroege voorsprong.

EdW ijsdij1Robbert Olijfveld over de knie bij Frank Schilder. Uit de daaropvolgende strafschop wordt het 1-0

Wat volgde waren de eerste tekenen van gemakzucht bij IJsselmeervogels. Eerst leverde De Dijk-topscorer Tim Ruder al een eerste waarschuwing door een kopbal op doel te koppen. Jaimy Schaap kon redden. Dat kon diezelfde Schaap even later niet toen Lars Raaijen vanaf de hoek van de zestien uithaalde. Een fraai diagonaal schot in de kruising leverde applaus op van de toeschouwers die de Westmaat hadden verkozen boven de eigen achtertuin.

Antilliaanse tandem

Binnen vier minuten na de gelijkmaker bracht IJsselmeervogels weer verandering in de score. De Antiliaanse tandem Justiana-Carmelia zette op de linkerkant een aanval op en laatstgenoemde passeerde op fraaie wijze Tony Tol en vervolgens Maarten Woudenberg. De daaropvolgende voorzet kwam terecht bij de volledig vrijstaande Berry Powel. De 37-jarige aanvaller kon de bal eerst nog rustig aannemen in het zestienmetergebied, alvorens hij de bal droog achter doelman Roy Pistoor schoot.

EdW ijsdij3Berry Powel schuift de 2-1 binnen, achter doelman Pistoor. Ook Verschraagen kan geen redding brengen

Nog voor rust zou de marge op twee komen. Een corner vanaf rechts, getrapt door Mike van de Laar, kwam tussen twee spelers van De Dijk terecht op het hoofd van Gévero Markiet. De centrumverdediger die half oktober over kwam van Helmond Sport stuurde de bal net hoog genoeg boven tweedepaalbewaker Maarten Woudenberg, die de bal weliswaar nog kon raken, maar niet kon voorkomen dat deze de doellijn zou passeren. Voor Markiet betekende het de eerste officiële treffer in het shirt van IJsselmeervogels.

In de rust werd er gefantaseerd over een grote uitslag, aangezien IJsselmeervogels de eerste helft verzorgd spel liet zien met een hoog tempo. Na rust leek IJsselmeervogels dat goede spel door te zetten en was Berry Powel direct gevaarlijk. Zijn schot vanaf de linkerkant vloog net voorlangs, langs de verkeerde kant van de goal.

Terug in de wedstrijd

Toch was het De Dijk dat na 57 minuten het scorebord weer in werking zette. Doelpuntenmaker was aanvaller Damiën Menzo, in de rust verving hij verdediger Robert Verschraagen, waardoor De Dijk 3-4-3 ging spelen. De neef van voormalig Ajax-doelman Stanley Menzo zag na een ingooi de voorzet vanaf de linkerkant bij hem terechtkomen, waarna hij de bal binnen werkte. Hierdoor kwam de spanning in de wedstrijd terug. Een scenario zoals een week eerder leek zich drie minuten later te ontvouwen toen Tony Tol de 3-3 achter doelman Schaap wist te koppen. IJsselmeervogels liet zich in drie minuten tijd behoorlijk de kaas van het brood eten.

RvW ijsdij7Tony Tol, van 2009 tot 2016 spelend bij IJsselmeervogels, maakte de gelijkmaker voor De Dijk (3-3)

In de fase na de 3-3 zakte het spelniveau van IJsselmeervogels naar een bedenkelijk niveau. Het vertrouwen in eigen kunnen leek verdwenen en in plaats van druk op de bal te houden werd continu naar achteren gestapt. De Dijk liet zo nu en dan zien aardig te kunnen voetballen. Toch pakte IJsselmeervogels met invallers Hovestad, Moro en Burgerhout de draad weer op. Eerst leverde Shanon Carmelia een verrassend afstandsschot dat de lat liet trillen, maar met nog acht minuten op de klok was het uiteindelijk topscorer Robbert Olijfveld die de wedstrijd besliste.

Bevrijdende treffer

Olijfveld, die eerder in de wedstrijd al twee opgelegde kansen kreeg om zijn doelpuntenaantal van 13 te vergroten, kreeg de bal van achteruit aangespeeld door Gillian Justiana en draaide vervolgens fraai weg van zijn directe tegenstander. De zestien binnengedrongen produceerde de Rotterdammer een droge schuiver onder doelman Pistoor door en bracht de Rooien in extase.

EdW ijsdij4Robbert Olijfveld schiet de 4-3 binnen. Oud-Vogels Tol (l.) en Kuipers (r.) zien het met lede ogen aan

In de slotfase probeerde Soufyan Moro de score nog verder uit te breiden met een zwabberbal van afstand, maar doelman Pistoor kon erger voorkomen waardoor de wedstrijd eindigde in een 4-3 overwinning voor IJsselmeervogels

Ondanks de overwinning blijft IJsselmeervogels steken op de tiende plek in de tweede divisie. Dat kwam omdat de drie omringende ploegen, Jong Sparta (11e, 4-0 tegen GVVV), Excelsior Maassluis (9e, 0-1 tegen FC Lienden) en Kon.HFC (8e, 1-2 tegen Kozakken Boys), ook wonnen. Volgende week staat er wel een plek op het spel, aangezien IJsselmeervogels dan op bezoek gaat bij het Excelsior Maassluis van trainer Jeroen Rijsdijk. Met welke wedstrijdselectie dat zal zijn is nog de vraag, want zowel Schaap, als Markiet als Öztürk leken met een blessure het veld te verlaten.