Nieuws

Volgen op

Leushuis: “Als groep stappen gemaakt. Excelsior mooie testcase.”

Met de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis wacht voor IJsselmeervogels en trainer Willem Leushuis een treffen met een oude bekende: Jeroen Rijsdijk. De 40-jarige trainer is sinds 2015 trainer bij Excelsior Maassluis en speelde in het verleden nog vier seizoenen bij IJsselmeervogels, waarvan een deel onder… Willem Leushuis. De IJsselmeervogels-trainer blikt vooruit op het treffen.


Leushuis' afscheid in 2007:
Op de schouder bij toenmalig aanvoerder Rijsdijk

“Jeroen heb ik natuurlijk als speler en later als aanvoerder gehad bij IJsselmeervogels in een erg succesvolle periode. Later kwamen we elkaar opnieuw tegen, toen hij als speler tekende bij ASWH en daar werd hij later ook mijn assistent-trainer. In die jaren is de basis gelegd voor een vriendschap die Jeroen, Dogan Corneille, Pieter Mulders en ik al lange tijd hebben. We hebben een app-groep die ‘De Toptrainers’ heet en eten vaak gezamenlijk, al dan niet met onze partners erbij. Ook leuk: Vorig weekend hebben we alle vier gewonnen. Dogan met Willem II van Heracles (3-1), Pieter met Rijnsburgse Boys van TEC (1-3) en Jeroen met Excelsior van Lienden (3-0). Leuk om te zien dat ze het allemaal zo goed doen”, kijkt Leushuis naar zijn drie voormalige assistenten.

Het treffen met Jeroen Rijsdijk is voor hem niet de eerste keer. In 2013 trof toenmalig AFC-trainer Leushuis in de eerste ronde van de KNVB beker SHO, getraind door Jeroen Rijsdijk. “Jeroen is een emotionele trainer die uitgaat van realistisch voetbal. Hij is erg betrokken en laat dat verbaal merken. Die betrokkenheid is mooi om te zien. Die betrokkenheid combineert hij met realistisch voetbal en daar boekt hij goede resultaten mee. Twee jaar geleden zelfs de titel, die ze haalden met bescheiden middelen en daardoor veel eigen jongens uit de jeugdrijke vinexwijken van Maassluis. Daardoor hebben ze jongens die tot het gaatje gaan. Dat is een kracht van ze.”

Gegroepeerde ploeg

Los van de speciale band met Jeroen Rijsdijk is trainer Leushuis op zijn hoede voor de ploeg uit Maassluis. “Ze spelen erg gegroepeerd, vanuit een gesloten defensie. Dat combineren ze met een snelle omschakeling. Ze hebben knappe overwinningen geboekt op Katwijk en Lienden. En hoewel ze het defensief goed hebben staan (Excelsior heeft na Katwijk de minst gepasseerde defensie, SN), komen ze nu ook tot scoren. Dat betekent voor ons een interessante ontmoeting, want Excelsior speelt een stuk georganiseerder dan TEC of De Dijk en hebben tactisch veel meer in huis. Als team moeten we het geduld en de tactiek opbrengen om Excelsior te bestrijden. Dat is een mooie testcase. Bovendien: als we winnen dan staan we gelijk boven ze, want we staan nu drie punten achter ze met een gelijk doelsaldo (+6, SN).”

Tegen De Dijk (2-6) werd opnieuw aan het doelsaldo gewerkt

Ook qua spelsysteem heeft Willem Leushuis de ploeg uit Zuid-Holland geanalyseerd. “Ze spelen doorgaans 4-3-3 met een open rechterkant. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat ze met een linksbuiten spelen en twee spitsen, maar ze veranderen continu van systeem. Als ze op voorsprong komen, schakelen ze meestal over naar 4-4-2, met twee controleurs voor de verdediging. Dan gaan ze echt op de counter spelen. Hun kopkracht is bovendien een wapen bij spelhervattingen. Zeker met aanvalsleider Kevin Vink, die afgelopen zaterdag overigens op de bank begon. Ons tactische plan om dat te bestrijden hebben we inmiddels gereed.”

Burgerhout weer fit

Ondertussen wordt voor Willem Leushuis ook de selectie weer wat breder. “Bryan Burgerhout is inmiddels weer vrij van blessures. Vorige week heeft hij voor een deel meegetraind en sinds maandag volledig. Zijn knie is pijnvrij, maar hij had wel een ontsteking aan zijn kies en die is weggesneden. Daardoor had hij een terugslag. Bryan gaat mee naar het tweede elftal om wedstrijdritme op te doen. Daarnaast is Raymon nog steeds geblesseerd aan de voet, waar hij met een overbelasting zit. Hem verwachten we na de winter pas terug, dus hebben we Jan van Willige zaterdag bij de selectie. Voor de rest zijn we fit en zonder schorsingen.”

ijsjsp1Bryan Burgerhout is weer blessurevrij 

Dat zo’n brede selectie een luxe is, dat merkte Leushuis in het duel met De Dijk. “Zaterdag hadden we door de grote voorsprong de luxe om te wisselen. Je zag toen gelijk dat de jongens het elkaar ook gunnen. Dat resulteerde uiteindelijk ook in zes verschillende doelpuntenmakers. Dat is voor een tegenstander vervelend, want dan heb je niet één speler die je extra in de gaten moet houden.”

Mouwen opstropen

Al met al is Leushuis ook erg tevreden met de resultaten van de afgelopen weken en met name de mentale kracht van zijn ploeg. “De ingrepen die we als staf en selectie hebben gedaan hebben goed uitgepakt. We hebben nu een team dat de mouwen opstroopt na een tegenslag, zoals vorige week de achterstand tegen De Dijk. Eerder dit seizoen lieten we het koppie dan nog hangen en zakten we na een goede start van de wedstrijd in na een tegenslag. Dat hebben we nu niet meer. Die stap hebben we als groep echt gemaakt en dat is lekker.”

"We hebben nu een team dat de
mouwen opstroopt na tegenslag"

Het duel op Sportpark de Westmaat tussen IJsselmeervogels en Excelsior Maassluis vangt, zoals te doen gebruikelijk dit seizoen, aan om 15.30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van de heer S. De Brito Roque uit Capelle aan den IJssel, die doorgaans de kaarten op zak houdt (gemiddeld 1,1 per duel dit seizoen en gemiddeld 0,5 per duel in de Tweede divisie, dit seizoen). Eerder dit seizoen floot hij de seizoensopening tussen IJsselmeervogels en Kozakken Boys (1-0). Joshua Duijst van IJsselmeervogels JO11-2 is de pupil van de week en IJsselmeervogels MO13-1 zijn zaterdagmiddag de ballenmeiden. Voorafgaand aan het duel zal stilgestaan worden bij het overlijden van voormalig bestuursleden Bram de Graaf (82) en Klaas Huijgen (66). 

Zaterdag wordt een frisse dag, dus vergeet u niet warm aan te kleden als u IJsselmeervogels komt steunen. Het voetbal is de laatste weken hartverwarmend en met een zit én staantribune staat u in ieder geval beschermd voor eventueel winterweer. Prettige wedstrijd gewenst!

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

25
apr
Voetbalclinic voor de jeugd

Voetbalclinic voor de jeugd
De Westmaat

27
apr
Koningsdag 3.0

Koningsdag 3.0
De Westmaat

27
apr
Kingsday 3.0 Party

Kingsday 3.0 Party
De Westmaat

9
mei
Vriendinnendag 8 en 9 mei

Vriendinnendag 8 en 9 mei
De Westmaat

Alle evenementen