M. Dal, S.W.A.J. van Westing
Vierde official:
M. Verdoorn jr.

Vogels verliezen in Werkendam

IJsselmeervogels is er niet in geslaagd om Kozakken Boys op eigen veld te verslaan. Op sportpark De Zwaaier eindigde het duel in 1-0 door een doelpunt van Sanny Monteiro, die na een kwartier spelen vanuit een corner raak kopte. In de eerste helft had Kozakken Boys nog wel de mogelijkheid de score uit te breiden, maar was Jaimy Schaap diverse malen een sta-in-de-weg. Na rust kwam IJsselmeervogels beter uit de kleedkamer, maar kwam het niet tot scoren.

Deze editie van Kozakken Boys – IJsselmeervogels werd er één met twee gezichten. De eerste helft was duidelijk in het voordeel van de gastheren. Hoewel de eerste mogelijkheid voor IJsselmeervogels was (Oktay Öztürk schoof de bal net naast op aangeven van Robbert Olijfveld) had Kozakken Boys de wedstrijd in handen. Al na een kwartiertje spelen was het raak. Waar Jaimy Schaap eerst een voorzet van Julian Agatowski bij de tweede paal bijna binnen zag zeilen (hij kon er nog net zijn vingertoppen tegenaan krijgen) was de hieropvolgende corner onhoudbaar. De kopbal van Sammy Monteiro kwam via de paal in het doel 1-0.

Net na de drinkpauze vanwege het warme weer kwam de bal na een inzet van Robbert Olijfveld op de arm van een verdediger van Kozakken Boys. Scheidsrechter Puts durfde niet te fluiten en omdat het voorval in het strafschopgebied plaatsvond ontnam hij De Vogels dus een zuiver lijkende penalty.

Nog voor rust had Kozakken Boys de mogelijkheid het duel al vroegtijdig te beslissen. Tot driemaal toe stond Jaimy Schaap goed te keepen en hield zijn ploeg in de race.

RvW kozijs1De inzet van Oktay Öztürk gaat net naast

Na rust kroop IJsselmeervogels uit har schulp en leek het alsof Kozakken Boys bang was voor een kampioenschap kostende tegentreffer. Schrijnend voorbeeld was een corner in de slotfase. De bal kwam voor, maar er was op twee spelers na niemand in het vijandige strafschopgebied te vinden waarna de bal dus simpel werd ingeleverd.

Wel kregen de Werkendammers een paar mogelijkheden. Zo moest Jeffrey Buitenhuis zich met gevaar voor eigen leven voor de bal gooien om Leon Bot het scoren te beletten, moest Jaimy Schaap gestrekt naar de hoek om een hard schot van Ahmad Mendes Moreira uit de hoek te halen en moest diezelfde Jaimy Schaap zijn best doen om een schot van diezelfde Mendes Moreira uit de korte hoek te pakken. Dit deed hij overigens ook al een keer in de eerste helft. Toen was het Gwaeron Stout die de Vogels-keeper op zijn weg vond.

De grootste kans van de tweede helft was echter voor IJsselmeervogels. Een voorzet van Shanon Carmelia werd verlengd door de ingevallen Berry Powel. Hij kon zijn oude club net geen pijn doen, want hij zag zijn inzet voorlangs gaan. Een gelijkmaker zou gezien het wedstrijdbeeld overigens niet op zijn plaats zijn.

Kozakken Boys kon dus drie belangrijke punten bijschrijven in de titelrace. Toen achteraf bleek dat Katwijk zich had verslikt in sv T.E.C. kon het geluk helemaal niet op. De achterstand op koploper Katwijk bedraagt nu namelijk nog maar drie punten en met als competitieafsluiter Kozakken Boys – Katwijk op het programma (en een beter doelsaldo voor de Werkendammers) heeft Kozakken Boys alles in eigen hand. Uiteraard zal eerst wel een resultaat moeten worden gehaald bij AFC (Katwijk krijgt Koninklijke HFC op bezoek).

IJsselmeervogels krijgt volgende week bezoek van hekkensluiter en het al gedegradeerde Achilles ’29. De club uit Groesbeek pakte in het jaar 2018 nog maar 1 punt, vandaag thuis tegen AFC (2-2).