L.P.S. Cairo
Vierde official:
J.S. Boringa

Beschamende nederlaag

IJsselmeervogels heeft in de topper tegen Koninklijke HFC zich van haar slechtste kant laten zien. Na een ruststand van 1-0 werd het maar liefst 1-5 voor de bezoekers. Door de nederlaag verloor IJsselmeervogels bovendien de koppositie aan de ploeg uit Haarlem.

In de basiself had trainer Ted Verdonkschot een basisplaats ingeruimd voor Maikel de Harder. Hij verving de donderdagavond geblesseerd geraakte Gwaeron Stout. Hierdoor zag ook Achraf Nejmi zichzelf voor de tweede wedstrijd op rij in de basisformatie starten. Verder werd gekozen voor de inmiddels vaste namen.

Voortvarende start

IJsselmeervogels begon voortvarend aan het duel. Al na acht minuten spelen had topscorer Danny van den Meiracker de openingstreffer op de schoen. De spits kreeg de bal teruggelegd van de met een steekpass weggestuurde El Azzouti maar mikte het schot van net binnen de zestien op de vuisten van doelman Boks.

Nog geen minuut later leek die openingstreffer er alsnog te komen. Een lange bal van Van Leijenhorst werd door HFC-verdediger Oscar Wilffert verkeerd ingeschat en kwam daarmee terecht bij Robbert Olijfveld. De linkeraanvaller lette goed op en legde de bal terug op de inkomende Ahmed el Azzouti, maar laatstgenoemde had de bal voor het inschieten, maar ook het vizier te hoog afgesteld.

Na ruim een kwartier spelen was het eerste gevaar van Koninklijke HFC. Floris van der Linden speelde Vincent Volkert vrij, maar de linkervleugelback schoof de bal voorlangs. Datzelfde geluk had Ahmed el Azzouti niet, toen hij na 29 minuten onterecht werd teruggevlagd voor buitenspel terwijl hij 1-op-1 door kon gaan op doelman Boks.

PS ijshfc1 Buitenhuis

Op voorsprong

Toch zou de voorsprong er komen en diezelfde Ahmed el Azzouti zou aan de basis staan van deze goal. De spits werd over de linkerkant diep gestuurd door Gillian Justiana, haalde vervolgens de achterlijn en legde als een ‘klassieke linksbuiten’ de bal vervolgens terug op de rand van de zestien. Een droge knal van Maikel de Harder in de linkerhoek zorgde voor gejuich op De Westmaat. Het zou de ruststand blijken.

Na rust zette HFC een tandje bij en dat zou ook de gelijkmaker opleveren. Uit nota bene een vrije trap van IJsselmeervogels kon Koninklijke HFC vrijuit counteren. De vrije trap van Van de Laar belandde in de muur en binnen enkele seconden hadden de Haarlemmers een 5-tegen-3 situatie gecreëerd voor het doel van Jaimy Schaap. De bal belandde uiteindelijk via Sanny Monteiro en het achterhoofd van Gillian Justiana in het net. De situatie deed denken aan de aansluitingstreffer die Spakenburg enkele weken geleden maakte en maakte eens te meer duidelijk hoe kwetsbaar IJsselmeervogels in de omschakeling is. Zeker tegen snelle tegenstanders.

PS ijshfc2 Justiana

Kanteling van het spelbeeld

Hoewel het spelbeeld kantelde in het voordeel van de gasten, was Maikel de Harder na 58 minuten spelen nog dichtbij zijn tweede treffer. Overigens werd doelman Boks kort daarvoor nog bespaard voor een rode kaart toen hij buiten de zestien de bal leek op te tillen. Wederom had IJsselmeervogels het arbitrale geluk niet aan haar zijde, al zou dat gezien het verdere spelbeeld waarschijnlijk weinig verschil gemaakt hebben.

Nog geen kwartier na de gelijkmaker schoot Koninklijke HFC namelijk alsnog de voorsprong binnen. Lars Weistra, een van de uitblinkers bij HFC vanmiddag en volgend seizoen spelend in de clubkleuren van Katwijk, kapte en slalomde eerst nog een aantal spelers langs voordat zijn schot in de handen van Jaimy Schaap terecht kwam. Het bleek echter een waarschuwing voor wat nog kwam. Weistra stond namelijk aan de basis van de voorsprong . Hij stak aan de rechterkant André Morgan weg die op zijn beurt een voorzet afleverde aan de volledig vrijstaande Joël Donald. De vier Vogels-spelers om hem heen stonden erbij en keken er naar.

PS ijshfc3 Monteiro

Doelpuntenregen

Vervolgens ging het hard. Binnen elf minuten ging de marge van 1-2 naar 1-5. Elke kans voor Koninklijke HFC werd gevaarlijk en vooral het verschil in bereidheid om voor de koppositie te gaan was voor de Rooie aanhang pijnlijk om te zien. Jacob Noordmans lepelde een bal achterin de bomvolle zestien, waarna via Morgan opnieuw Donald binnen kon schieten (1-3).

Even later mocht Van Huffel met drie man voor zich uithalen op doelman Schaap en waar die eerst nog kon pareren had hij op de daaropvolgende inzet van Weistra geen antwoord (1-4). Kort daarna zou diezelfde Van Huffel wel van afstand scoren. De middenvelder werd vrijgelaten op het middenveld, kon doorstomen richting de zestien en schoot vervolgens van zo’n achttien meter binnen (1-5).

PS ijshfc4 Nejmi

Schande

Ted Verdonkschot sprak na afloop van een schande, tegenover de camera van Fox Sports. “Na de 1-2 waren we niet meer bereid om een bepaalde energie in de wedstrijd te leggen om die wedstrijd om te draaien.”

“Als de jongens het niet voor elkaar kunnen opbrengen om tot het gaatje te gaan, wat Koninklijke HFC wel deed, dan krijg je het tegen elke tegenstander moeilijk”, schetste de Vogels-trainer die niet uitsloot de ploeg volgende week van wat andere namen te voorzien, om concluderend te besluiten met “Dit mag IJsselmeervogels gewoonweg niet overkomen. Dit kan gewoon niet.”