R. Groenewegen

Uiteindelijk ruime overwinning op G.V.V.V.

IJsselmeervogels is terug op de tweede positie van de Tweede divisie door zaterdag de inhaalwedstrijd tegen regiogenoot G.V.V.V. te winnen. Na een uur spelen opende Ahmed el Azzouti de score op de winderige Westmaat en in de slotfase zorgden Danny van den Meiracker en Maikel de Harder voor de beslissing.

Inhaalduel door FIFA-reglement

De wedstrijd tussen Spakenburgs rood en Veenendaals blauw was de enige wedstrijd van vandaag in de Tweede divisie. De wedstrijd was eerder dit seizoen uitgesteld door de KNVB bekerwedstrijd van IJsselmeervogels tegen Go Ahead Eagles. Doordat er geen 48 uur gezeten zou hebben tussen het bekerduel en de regioderby werd de wedstrijd conform de FIFA-regels verplaatst. Gezien de ruim 120 minuten die die donderdagavond gespeeld werden een prettig besluit.

De teruggekeerde Gillian Justiana keerde direct weer terug in de basis en voor de rest had trainer Gert Kruys weinig reden om zijn basiself aan te passen. Bij de gasten keerde linksback Taoufik Adnane terug in de basis en koos G.V.V.V.-trainer Niek Oosterlee, die op z'n zachtst gezegd nog geen goed 2020 draait, voor de boomlange Jesse van Nieuwkerk ten koste van Mart de Jong.

Stormachtig begin

Met de wind in de rug liet IJsselmeervogels van meet af aan zien met welke intentie het de wedstrijd in wilde gaan. Direct drong de ploeg van Gert Kruys aan en dat leverde al binnen de eerste tien minuten kansen op voor Van den Meiracker, Olijfveld en El Azzouti. De twee laatstgenoemden probeerden met een omhaal G.V.V.V.-doelman Jansen te verschalken, maar het leverde geen treffer op. Bij de laatste inzet was de redding van Jansen overigens van cruciaal belang.

Hoewel de wind nog even hard bleef waaien, ging de Rooie storm daarna wat meer liggen. Toch had het na 27 minuten spelen op voorsprong kunnen en misschien wel moeten komen. Robbert Olijfveld werd aangespeeld door Eef van Riel en waar G.V.V.V.-doelman Jansen dacht de bal in de zestien te kunnen oppakken, kreeg wind grip op de bal. Jansen verkeerde daardoor in niemandsland en waar iedereen er op rekende dat Olijfveld de bal wel over de doelman heen zou wipperen, wilde hij El Azzouti bedienen en liep de grote kans op niets uit. Het bleef daarmee 0-0 tot de rust. Ook na de vrije trap van Eef van Riel, die op de paal belandde, veranderde daar niets aan. G.V.V.V. zette daar in de eerste helft bitter weinig tegenover, of het moet het afstandsschot van Wesley Goeman geweest zijn, zo’n zeven minuten voor rust.

Gele regen

Vlak voor rust leek scheidsrechter Gerrets het even kwijt. Hoewel G.V.V.V. de hele eerste helft al wel fel in de duels vloog - en zwijnde toen Wilco den Hartog Ahmed el Azzouti leek na te trappen - begon de leidsman ineens onnodig te strooien met kaarten. Eerst kreeg Ties na 41 minuten geel voor een niet zo zeer zware, maar vooral slimme overtreding op Nejmi, waardoor hij een aanval onschadelijk maakte. Eem kaart die nog wel te billijken was. De kaarten voor Goeman en Powel, die beiden geel vanwege aanmerkingen op de leiding, bij een niet toegekende ingooi waren wat onbenulliger en ook de overtreding van Robin Mulder op Achraf Nejmi was wel een overtreding, maar ook niet veel meer.

Na rust ging G.V.V.V. iets gemakkelijker voetballen. Het zal allicht met de wind te maken hebben gehad die nu in de rug van de Veenendaalers stond. Het leidde direct tot een afstandsschot van voormalig Spakenburg middenvelder Ton Oostinjen. De bal vloog echter over de deklat. De tot dan toe grootste kans voor de Veenendalers kwam echter na 53 minuten spelen. Jesse van Nieuwkerk, volgend seizoen actief in het shirt van Sparta Nijkerk, typeerde zijn ongelukkige spel tot dan toe door de bal van zijn voet te laten stuiteren. Mike van de Laar bood echter de gelegenheid om de bal terug over te nemen waardoor Van Nieuwkerk oud-Vogel Powel kon bedienen. De voormalige Rooie kapte handig Gillian Justiana uit, maar wachtte vervolgens te lang, waardoor de Vogels-defensie kon herstellen.

Meer creativiteit in de ploeg

Het was het signaal voor Gert Kruys om meer creativiteit toe te voegen aan de selectie. Gwaeron Stout en Robbert Olijfveld, die beiden vanmiddag niet de meest gelukkige wedstrijd in het Rooie shirt speelden, werden vervangen door Ali Akla en Maikel de Harder. De dubbele wissel betaalde zich vrijwel gelijk uit, wat maar weer eens de kracht van een sterke bank onderstreepte.

Binnen drie minuten na de twee invalbeurten schreeuwde de hele Westmaat om een strafschop toen Ali Akla, die bij tijd en wijle zijn lange tijd verstopte kwaliteiten weer liet zien, over de knie ging bij Wesley Goeman. Scheidsrechter Gerrets besloot echter anders. In de nastoot vloog Philip Ties flink in bij Gillian Justiana, maar waar voor rust scheidsrechter Gerrets in de slotfase voor ongeveer elke overtreding een kaart toonde, spaarde hij Ties nu.

Terechte openingstreffer El Azzouti

Toch zou snel na het appèl voor de strafschop alsnog de openingstreffer voor IJsselmeervogels volgen. Een lange trap van Eef van Riel viel stil door de wind, waardoor Ahmed el Azzouti op tijd en de uitgekomen Johan Jansen te laat kwam. De spits lobde de bal langs Jansen en kon vervolgens zelf doorlopen en de bal binnenschuiven. De terechte openingstreffer was een feit, die na een sprint naar de dug-out ook gevierd werd met pupil van de week Job de Graaf.

Toch had het met nog een kwartier op de klok zomaar weer gelijk kunnen staan. Een vrije trap van Ties, kwam via Van Nieuwkerk vanaf de linkerkant bij Danny de Leeuw. De spits wilde de bal hoog in de dichtstbijzijnde kruising jagen, maar Schaap verrichte een cruciale redding. In de nastoot had Powel vervolgens de hoek voor het uitkiezen, maar hij raakte - met Van den Meiracker op de doellijn verdedigend - slechts de lat.

Tandem Van den Meiracker - De Harder beslissend

In de slotfase ging G.V.V.V. va banque voetballen en dat speelde IJsselmeervogels flink in de kaart. Eerst raakte El Azzouti na 82 minuten spelen - en dat was niet voor het eerst dit seizoen - de paal, op aangeven van targetman Danny van den Meiracker.  Vier minuten later was het alsnog raak. Maikel de Harder besloot vanaf het middenveld een loopactie in te zetten, passeerde twee G.V.V.V-spelers en bediende vervolgens Danny van den Meiracker. De spits bleef uitermate koel, kapte nog een verdediger uit en schoot de bal toen hard achter de touwen.

Vlak voor het sluiten van de markt waren de rollen omgedraaid en was Van den Meiracker de aangever en De Harder de afmaker. Na een aanval over vele schijven, wat het daardoor toch de mooiste goal maakte van de middag, kwam de bal via Akla, El Azzouti en Van den Meiracker bij de doorgelopen Maikel de Harder. De schuiver in de linkerhoek was een passend besluit van de mooie aanval, waardoor IJsselmeervogels toch nog een ruime overwinning boekte op de Veenendaalse formatie van Niek Oosterlee. Opvallend was de hoeveelheid spelvreugde die er van de ploeg afspatte. Het leek daarmee weer op de sfeer van begin dit seizoen, toen ook een fraaie reeks werd neergezet.

Cruciale weken voor de boeg

Door de overwinning blijft IJsselmeervogels onder Gert Kruys ongeslagen in de Tweede divisie. Dat is terug te zien in de stand, waar IJsselmeervogels met 44 punten HHC tot slechts één punt naderde. Nu alle teams weer evenveel - namelijk twaalf - wedstrijden te gaan hebben, staan er opnieuw twee pittige duels op het programma. De twee naaste belagers, zijnde AFC (4e, 42 punten) en Katwijk (3e, 43 punten) zijn namelijk de twee komende tegenstanders voor Kruys’ formatie. Wil IJsselmeervogels een rol van betekenis spelen in de titelstrijd en gelijk twee concurrenten op afstand zetten, twee cruciale duels.

De samenvatting van de wedstrijd is te zien in onze Videowall (pagina 2).

De foto's werden gemaakt door huisfotograaf Rob van Willige. (wanneer geupload)