J.B. van Dijk, J.M. de Smalen
Vierde official:
W.H. Bronsvoort

Vogels vergeten te scoren tegen Kozakken Boys

IJsselmeervogels is in de topper tegen Kozakken Boys niet verder gekomen dan een 0-0-gelijkspel. Behoudens de eerste 25 minuten had IJsselmeervogels controle over de wedstrijd en had het - zeker in de tweede helft - moeten scoren. Doelpunten bleven echter uit waardoor beide teams maar weinig opschoten met de puntendeling.

Kozakken Boys kwam met een aanvallende speelstijl voor de dag en met name met de aanvallende intenties van linkervleugelverdediger Nizar Mekkaoui had IJsselmeervogels de nodige moeite.

Beginfase voor de Kozakken

Al na twee minuten spelen stichtte Jeffrey Rijsdijk namens Kozakken Boys het eerste gevaar. De voorzet van eerdergenoemde opgekomen back Mekkaoui kwam in de zestien voor de voeten van de Kozakken Boys-middenvelder, maar zijn inzet hobbelde rakelings naast de goal van Jaimy Schaap. Even later waren de Noord Brabanders opnieuw dichtbij, maar op de schoten van Royston Drenthe (geblokt) en Kay Tejan (naast) hoefde Schaap andermaal niet in te grijpen.

De eerste grote kans voor de Rooien was na 22 minuten spelen. Een zwakke corner van enkelvoudig international Royston Drenthe was te slap en kon in de eigen zestien opgepakt worden door Danny van den Meiracker. De Baarnse spits lanceerde vervolgens Ahmed el Azzouti die op zijn beurt de instormende Gwaeron Stout poogde te bedienen. De voorzet op de voormalige en toekomstige Kozak was echter te scherp, waardoor Stout doelman Arends eerder bij de bal zag komen.

Meer Rooie regie

Na een halfuur nam IJsselmeervogels de regie over, mede doordat Gert Kruys Robbert Olijfveld naar de rechterkant stuurde en wat meer als vaste bewaker van Mekkaoui kwam te staan. De eerste uitwerking daarvan was een schot van Ahmed el Azzouti, die vanuit een corner werd bediend door Eef van Riel. El Azzouti mikte de bal echter vlak naast.

Na 38 minuten hadden de Rooien op voorsprong moeten komen. Robbert Olijfveld kon na slecht uitverdedigen van de Werkendammers op het middenveld overnemen en ging de combinatie aan met Danny van den Meiracker. De Rotterdamse vleugelspits liep vervolgens zelf slim door en werd perfect bediend door Van den Meiracker. Olijfveld vond echter de snel uitgekomen doelman Richard Arends, in het verleden nog een seizoen actief bij buurman SV Spakenburg, op zijn weg.

Schroom afgeworpen

Hoewel beide ploegen kans hadden op de voorsprong ging men met de brilstand terug de kleedkamer in. Na rust zou IJsselmeervogels de schroom nog meer van zich afwerpen en ging het nog actiever op zoek naar de voorsprong. Kozakken Boys zakte in en liet IJsselmeervogels het spel meer maken.

Dat leverde na 59 minuten spelen opnieuw een grote kans op. Mike van de Laar, wederom zeer verdienstelijk spelend als rechtsback, slingerde een hoge bal richting Danny van den Meiracker. Van den Meiracker liet zijn fysieke kracht zien en kopte de bal handig door op Ahmed el Azzouti. De spits sneed de zestien in maar zag de bal via de handen van Arends tot corner verwerkt worden. Drie minuten later was Robbert Olijfveld eveneens dichtbij, al werd hij teruggevlagd voor buitenspel.

De aanvalsdrift van de Rooien ging door en dat leverde na 80 minuten spelen opnieuw een dot van een kans op. Een fraaie lange bal van Marciano van Leijenhorst kon in de zestien worden aangenomen door topschutter Van den Meiracker. De spits controleerde knap, maar schoot vanaf de punt van de vijfmeter recht op doelman Arends af. Een kans die normaal gesproken een doelpunt betekent, werd nu verijdeld.

Afgekeurde goal

Twee minuten later leek IJsselmeervogels alsnog te scoren. Een mooie gekrulde voorzet van de voet van Mike van de Laar leek uit te komen bij Danny van den Meiracker. Van den Meiracker won het kopduel van verdediger Van Ingen en de bal vloog ook het doel in. Scheidsrechter Tunnissen zag in het stevige duel echter een overtreding en keurde de treffer af.

De Vogels lieten zich echter niet van de wijs brengen en gingen door. Yannick Cortie, voor het eerst weer in de basiself sinds 4 mei 2019, mocht vanaf de linkerkant voorzetten en vond het hoofd van Robbert Olijfveld. De aanvaller kopte terug op Ahmed el Azzouti die in de linkerhoek binnen leek te schuiven. Zijn schot vloog echter rakelings langs de voor IJsselmeervogels verkeerde kant van de paal.

Kansenstorm

De kansenstorm van IJsselmeervogels hield maar niet op, want ook na 87 minuten spelen waren de Rooien dichtbij de openingstreffer. Robbert Olijfveld mocht van de rechterkant voorzetten en zag zijn voorzet via Jeffrey van Nuland doorgekopt worden in de voeten van Danny van den Meiracker. De spits controleerde niet optimaal en zag daardoor dat Richard Arends kon redden.

Het betekende dat de topper uiteindelijk in 0-0 eindigde. Een uitslag waar niemand wat mee opschoot, tenzij het de neutrale amateurvoetbalvolger is. De top-5 staat namelijk - mede ook door de thuisnederlaag van HHC Hardenberg tegen AFC (0-2) - op vier punten verschil van elkaar. Koploper HHC heeft 45 punten en nummer 5 Kozakken Boys heeft er 41. IJsselmeervogels heeft er ook 41, maar heeft wel een wedstrijd tegoed ten opzichte van de rest. Ongemeen spannend dus!