M.A.S. Beijer, R. van Marrewijk
Vierde official:
R. Meilink

IJsselmeervogels verliest matige topper in Amsterdam

IJsselmeervogels verloor in een zeer matige wedstrijd van AFC. Door treffers van Robbert Schilder en Yordi Teijsse werd het 2-0 voor de Amsterdammers. Door de nederlaag zag de ploeg van Gert Kruys AFC en Katwijk langszij komen op de ranglijst, waarbij laatstgenoemde en passant de nieuwe koploper is in de tweede divisie

Snelle achterstand

Al na één minuut voetballen keek de massaal meegereisde supportersschare van IJsselmeervogels tegen een achterstand aan. Voor een toegekende vrije trap op de rand van de zestien, na een ogenschijnlijke overtreding van Kevin van Diermen op Raily Ignacio, mocht routinier Robbert Schilder aanleggen.  De oud-speler van onder meer Cambuur, Twente, Ajax en NAC mocht aan de rechterkant net buiten het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap en deed dit met verve. De middenvelder krulde de bal over de muur in de rechterkant van de goal. Zo moest IJsselmeervogels dus al snel in de achtervolging.

Best was het spel niet en aan beide kanten waren de kansen dan ook schaars. Enkele schoten uit de tweede lijn waren eigenlijk de enige wapenfeiten in de matige topper. Danny van den Meiracker en aan de kant van AFC Robbert Schilder namen de doelmannen onder vuur, maar Patrick Zonneveld aan de kant van AFC en Jaimy Schaap bij IJsselmeervogels kenden weinig moeite de bal te pakken.

Meer risico, weinig verbetering

De tweede helft startte bijna net als de eerste. Een vrije trap voor AFC werd net buiten het zestienmetergebied toegekend. Ditmaal was het verdediger Dalian Maatsen, jongere broer van Darren Maatsen die in 2015 nog onderweg leek naar IJsselmeervogels, die zich hierover ontfermde. De trapvaste verdediger zag Jaimy Schaap echter op de goede plek staan.

Naargelang de tweede helft vorderde ging IJsselmeervogels meer risico in het spel leggen. In de rust had Maikel de Harder Eef van Riel al vervangen en na een kwartier in de tweede helft bracht Kruys ook middenvelder Gwaeron Stout voor verdediger Sanny Monteiro. Het leverde maar amper verbetering in het spel op. AFC bleef dan ook het betere van het spel hebben.

Tweede treffer voor AFC

De grootste kans op een tweede Amsterdamse treffer kwam er na een goede twintig minuten in de tweede helft. De goed spelende Melvin Grootfaam slalomde door het strafschopgebied om binnen te schieten, maar hier stak Jaimy Schaap wederom een stokje voor. De doelman bewees andermaal een stabiele factor te zijn in het Spakenburgse doel.

Vijf minuten later kwam die tweede treffer toch op het scorebord. Dalian Maatsen bediende Milan Hoek in het strafschopgebied. Hoek speelde de bal direct terug op clubtopscorer Yordi Teijsse die wel raad wist met deze kans. De bekrulde spits kon de bal vrij simpel binnenschieten en besliste hiermee de wedstrijd.

Doordat AFC verzuimde een derde treffer te maken bleef de hoop op een ontsnapping. Zeven minuten voor tijd leek het weer spannend te worden, maar Ahmed el Azzouti zag zijn inzet tegen de paal belanden. Dit was eigenlijk het laatste serieuze wapenfeit van de gezapige topper, dat door toedoen van Schilder en Teijsse in Amsterdams voordeel beslist werd. De illusie dat AFC geen kampioensploeg zou hebben kan in ieder geval worden verwezen naar het rijk der fabelen.

Spannend bovenin

Doordat HHC Hardenberg bij Katwijk verloor blijft het bovenin de Tweede divisie erg spannend. Katwijk is de nieuwe koploper, maar voelt vijf clubs in de nek hijgen. Dit kan volgende week weer heel anders zijn wanneer de nieuwe koploper bij De Vogels op bezoek komt. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op FOX Sports en zal daardoor om 15:30 uur aanvangen.