Danny van den Meiracker (1-4 (pen.), '84)

Assistent-scheidrechter:
K. Moed, R. Metsemaker

Bekijk opstellingen

IJsselmeervogels wint en nadert koppositie

IJsselmeervogels heeft zaterdag een probleemloze overwinning geboekt bij Kampong. De Vogels troffen in de eerste helft drie keer raak uit een corner (!) en lieten in de slotfase ook nog een vierde treffer aantekenen.

Onder de rook van de Galgenwaard speelde IJsselmeervogels zaterdag voor het eerst in haar historie een uitwedstrijd op sportpark Maarschalkerwaard bij Kampong. De grootste vereniging van Nederland - naast voetbal wordt bij Kampong ook onder meer hockey en cricket gespeeld - is trots dat zij dit seizoen met haar hoogste voetbalelftal in de Derde Divisie mag uitkomen, maar moet er nog heel hard aan trekken om niet te degraderen. IJsselmeervogels hoopt juist te kunnen promoveren - het liefst rechtstreeks, via het kampioenschap - maar daarvoor moet de ploeg wel opponenten als SC Genemuiden, RKAV Volendam en Harkemase Boys onder zich zien te houden. De verschillen zijn nog altijd klein.

Kamijs1

In de twintigste minuut tekende Niels Butter voor de eerste grote kans. Na een goede inspeelpass van Junior van der Velden legde Danny van den Meiracker de bal op de rand van het strafschopgebied klaar en kon Butter vrij uithalen, maar zijn van richting veranderde inzet werd door doelman Ayrton de Jong tot corner verwerkt. Uit die hoekschop was het wel raak. De defensie van Kampong wist slechts half weg te werken en Bradley Martis schoot de bal vanaf de punt van de ‘16’ diagonaal tegen de touwen: 0-1.

In de 26e minuut was het al 0-2 en weer viel het doelpunt na een corner van de linkerkant. Daniël van Son ging na een korte corner voor eigen succes en De Jong was daar onvoldoende op berekend.

Dat IJsselmeervogels deze middag uiterst effectief was uit hoekschoppen bleek maar weer eens in de 34e minuut. Ditmaal bracht aanvoerder Jim Hulleman de bal vanaf de kwartcirkel rond de cornervlag voor het doel en ‘sloeg’ Van den Meiracker ‘m met het hoofd in het doel.

Kort daarna had Butter de eerste ‘veldgoal’ van de middag op zijn schoen, maar na goed klaarleggen van Van Meiracker stuitte hij op keeper De Jong. Twee minuten voor rust krulde Butter een vrije trap op de paal. Cornel van Bergen en Henegouwen dacht daarna even Kampong op het scorebord te kunnen zetten, maar hij schoot slechts in het zijnet.

Kamijs2

In de wetenschap dat IJsselmeervogels bij een overwinning met vier doelpunten verschil de koppositie zou pakken - de drie concurrenten speelden immers eerder op de middag en bij het ingaan van de tweede helft in Utrecht was al duidelijk dat twee van hen punten hadden verspeeld - én trainer Gert Jan Karsten eerder dit seizoen al eens had laten weten niet tevreden te zijn met enkel een goede eerste helft gingen de rooien in de eerste minuten na rust op zoek naar meer goals. Butter en Van den Meiracker waren dichtbij, maar vonden allebei Ayrton de Jong op hun weg.

Na een uur spelen was Berend Witteveen de eerste Kamponger - zelfs de pupil van de week schoot naast - die IJsselmeervogels-goalie Jaimy Schaap wist te verschalken, maar de assistent-scheidsrechter gooide roet in het eten, waarna scheidsrechter Nick Tunnissen de treffer annuleerde. Niet lang daarna kon Witteveen na een zeldzaam slippertje van Aleksandar Bjelica weer zijn kans wagen, maar dit keer stond Schaap op zijn post.

Een klein kwartier voor tijd werd het toch 1-3. Maurits Gersen zag invaller Mohammed Himich helemaal vrij staan in het strafschopgebied en uit de draai liet de middenvelder Schaap kansloos.

In de 84e minuut bracht Van den Meiracker vanaf de penaltystip de marge weer op drie. IJsselmeervogels zette nog wel aan, maar echte doelrijpe kansen voor de zo gehoopte marge van vier kwamen er niet meer.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Bart Bos
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Ewout Zwaan