Nieuws

Volgen op

Leushuis: "Team heeft baat bij positieve benadering. Dat zag je."

IJsselmeervogels neemt het zaterdag op tegen Excelsior Maassluis. De thuiswedstrijd tegen de ploeg uit Zuid-Holland zou aanvankelijk voor de winterstop gespeeld worden, maar toen gooide hevige sneeuwval roet in het eten. Met IJsselmeervogels-trainer Willem Leushuis wordt vooruitgekeken op het duel met zijn voormalige aanvoerder Jeroen Rijsdijk, die nu al enkele jaren eindverantwoordelijke is bij Excelsior Maassluis. Naarnaast wordt met de Vogels-trainer teruggeblikt op de wedstrijd tegen GVVV.

Passie

Met een dubbel gevoel kijkt Willem Leushuis terug op het duel met GVVV. “Het is erg tegenstrijdig. De eerste helft hadden zij het betere van het spel, maar kregen wij de beste kansen. In de tweede helft kregen wij behoorlijk wat kansen, al zie je dat zij een sterk ingespeeld team zijn. Het grootste winstpunt is dat wij veel passie toonden en echt geknokt hebben voor de overwinning. Zuur was de goal die we weggaven. We hebben een van de beste keepers van de tweede divisie en dan is het echt jammer voor hem en voor het team dat de bal er dan zo in gaat.”

RvW gvvvthuis 4

Toch was er een hoofdrol weggelegd voor GVVV, dat maar liefst twee rode kaarten kreeg. Wilco den Hartog zocht fysiek contact met Ali Akla en Niek Oosterlee maakte de scheidsrechter uit voor ‘thuisfluiter’. Beiden kregen het rode karton te zien. Leushuis over de rode kaart van Den Hartog: “Ali zegt dat hij geraakt is. Die jongen maakte een kleine beweging. Als dat zo is dan vind ik de kaart terecht. Dat GVVV niet akkoord gaat met het schikkingsvoorstel is riskant. Met vier officials binnen de lijnen en nog een waarnemer op de tribune zal het in ieder geval door voldoende ogen gezien zijn. Wij hebben al met al nog niets van de KNVB vernomen voor een eventuele verklaring.”

Waar Willem Leushuis erg van genoot is van de inzet, van het publiek en ook van het spel van Oktay Öztürk. “De jongens hadden enorm veel inzet. Die vlogen erop. Je merkt dan dat het publiek er ook achter gaat staan. Dat stimuleert de jongens. Ik ben ook erg tevreden over Oktay. Je ziet dat hij baat heeft bij een positieve benadering door het publiek, want hij speelde echt een goede wedstrijd. Mooi is het dan om te zien dat het publiek en Oktay elkaar weer omarmd hebben.”

Realistisch voetbal

Met het punt op zak tegen GVVV moet echter weer toegewerkt worden naar de volgende wedstrijd, die tegen Excelsior Maassluis. “Als je naar de statistieken van Excelsior Maassluis kijkt valt gelijk op dat ze maar twintig goals tegen hebben. Daarmee zijn ze de minst gepasseerde ploeg in de Tweede divisie. Ze spelen dus heel gedisciplineerd en dat blijkt ook uit onze analyses. Ze spelen onaantrekkelijk, maar wel effectief resultaatgericht voetbal. Wat dat betreft hebben ze met beperkte middelen zichzelf een speelwijze aangemeten die erg goed past.”


De ontmoeting van 12 oktober 2013 (5-1). Doelman Jesper Leerdam viel uit met een zware knieblessure

“Ze spelen 4-4-2 met de linies erg kort op elkaar en normaal gesproken willen ze dat de tegenstander veel de bal heeft. Als de tegenstander gaat voetballen komen er mensen voor de bal en zij willen daar van profiteren. De beste tactiek is misschien wel om ook in te zakken, maar dan krijg je een erg saaie wedstrijd. Bovendien vind ik dat IJsselmeervogels thuis attractief voetbal moet spelen, al moeten we dan dus waken dat we niet in het mes lopen.”

Over de spelers van de Maassluizers: “Als diepste spits hebben ze Kevin Vink van 1,95 meter die al jaren als aanspeelpunt fungeert. Er omheen staat meestal Vincent van den Berg, die is clubtopscorer. Op rechts hebben ze Daan Blij, die zijn rol op dezelfde manier invult als Oktay bij ons. Blij is een sterke voetballer: voetballend vermogen, tactisch inzicht en snelheid. En in de as hebben ze aanvoerder Niels Redert die al honderd jaar (13e seizoen, SN.) bij Excelsior voetbalt.”

Oude bekende: Jeroen Rijsdijk

Het duel met Excelsior Maassluis heeft voor Willem Leushuis én IJsselmeervogels een bijzonder karakter. De ploeg uit Zuid-Holland wordt immers getraind door Jeroen Rijsdijk, die van 2004 tot 2008 als verdediger en aanvoerder actief was bij IJsselmeervogels. De voormalige aanvoerder verkaste vervolgens naar ASWH waar hij eerst als speler actief was onder Willem Leushuis en later ook assistent-trainer werd. “Ja, dat is een leuke confrontatie. Eerder dit seizoen had ik dat natuurlijk al met Pieter Mulders en nu dus weer. Jeroen heb ik meegemaakt bij de eerste stappen in zijn trainerscarrière . Hij doet het nu hartstikke goed. Daarbij komt dat hij een paar jaar geleden amateurkampioen is geworden met veel eigen jongens, bescheiden middelen en realistisch voetbal. Echt een goede prestatie.”

Voor het treffen van zaterdag kan de technische staf in ieder geval geen gebruik maken van Raymon van Emmerik (gebroken middenhandsbeentje), Gévero Markiet en Christiaan van Hussen (beiden geschorst). Daar kwam deze week nog één speler bij. “Jan van Willige heeft zijn neus gebroken. Donderdag is hij in het ziekenhuis geweest, hij zal een paar weken uitgeschakeld zijn. Dat betekent wel dat we Lammert Geert Heek in de wedstrijdselectie opnemen. Die hebben wij eerder dit jaar al vrij snel aan de A-selectie toegevoegd en schuift nu twee plekjes op. Ik moet zeggen dat hij wel de uitstraling en het postuur van een keeper heeft en dit seizoen echt stappen gemaakt heeft.”

"Dat betekent wel dat we Lammert Geert Heek
in de wedstrijdselectie opnemen."

De wedstrijd tussen IJsselmeervogels en Excelsior Maassluis vangt zaterdag aan om 15.30 uur als sneeuw niet wéér roet in het eten gooit. Joshua Koelewijn zou voor de winterstop al de pupil van de week zijn voor dit duel, maar moest nog een paar weken wachten. De spits van IJsselmeervogels JO11-2 mag zaterdag meedraaien met de A-selectie. Ballenjongens zijn IJsselmeervogels JO13-1 en de wedstrijd staat - net zoals voor de winterstop gepland - onder leiding van de heer De Brito Roque. Kleed u warm, want het kwik zal niet boven de tien graden komen. Prettige wedstrijd gewenst!

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: IJsselmeervogels Media 

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

28
feb
Clinic FC Utrecht bij IJsselmeervogels

Clinic FC Utrecht bij IJsselmeervogels
Hoofdveld IJsselmeervogels

2
mrt
Bingo

Bingo
Kantine

9
mrt
Gooische Vrouwenbingo

Gooische Vrouwenbingo
Salentein Lounge

16
mrt
Koppeldarts-toernooi

Koppeldarts-toernooi
Kantine

Alle evenementen
Alle video's

Recente media

Alle video's