Nieuws

Volgen op

Voorbeschouwing: Hoog tijd voor eerherstel

De eerste competitietrip naar het in eigen dorp gelegen sportpark De Vinken werd er één om snel te vergeten. IJsselmeervogels ging daar zaterdag met 2-0 onderuit bij Eemdijk. Gelukkig staat er in deze fase van de competitie alweer snel een nieuwe wedstrijd voor de deur: komend weekend komt HSC ’21 op bezoek.

Laten we hopen dat ook voor de hoofdmacht van IJsselmeervogels na regen weer zonneschijn volgt. De ploeg van trainer Gert Jan Karsten liet zich afgelopen zaterdag de kaas van het brood eten door plaatsgenoot Eemdijk en werd met 2-0 aan de kant geschoven. De enige meevaller was dat door de ietwat verrassende remise van RKAV Volendam tegen Staphorst (3-3) de schade op de ranglijst niet al te groot was. Natuurlijk, de juist die week daarvoor ingenomen koppositie hebben de Vogels weer moeten afstaan aan Volendam, maar de minieme achterstand op de door oud-IJsselmeervogelstrainer Berry Smit geleidde wijdbroeken maakt dat de kampioenskansen nauwelijks afgenomen zijn. Zes wedstrijden voor het einde van het seizoen staan beide ploegen op 54 punten, alleen het doelsaldo (+ 32 tegenover + 28) is in het voordeel van ‘Het Andere Oranje’.

Gedachten

Bij het horen van de naam van HSC ’21 gaan de gedachten automatisch terug naar het seizoen 1998-1999. Nadat het IJsselmeervogels van trainer Erik Assink ten koste van Noordwijk en DOVO beslag had weten te leggen op de zaterdagtitel hield zondagkampioen HSC ’21 de rooien van de algehele amateurtitel af (na de 2-2 in Haaksbergen verloor IJsselmeervogels op de eigen Westmaat na verlenging met 3-4).

Op zaterdag 11 november 2023 ging het weer mis tegen de Haaksbergse Sportclub 1921. Marouane Afaker bracht de Spakenburgers nog wel aan de leiding, maar na een uur spelen kantelde de wedstrijd. De inmiddels naar Rijnsburgse Boys verkaste verdediger André Morgan veroorzaakte een strafschop, welke Cenk Uguz feilloos benutte: 1-1. En in blessuretijd werd het na een door Zeki Erkilinc succesvol afgeronde counter ook nog 2-1. Door die nederlaag moest IJsselmeervogels de eerste periodetitel laten aan Harkemase Boys, dat eerder die dag met 3-1 had gewonnen van DOVO en zelfs een eigen cameraploeg richting Haaksbergen had gestuurd.

Door die misgelopen periodetitel - trainer Gert Jan Karsten gaf destijds aan daar al te niet rouwig om te zijn - weet IJsselmeervogels nu wat het te doen staat om de zo vurig gehoopte promotie naar de Tweede Divisie te kunnen bewerkstelligen. Er kan immers naar alle waarschijnlijk geen aanspraak gemaakt worden op het vangnet van de nacompetitie: de eerste periodetitel ging dus naar Harkemase Boys en de tweede was een prooi voor SC Genemuiden. In de tussenstand om de derde periodetitel staat IJsselmeervogels achter Hercules, Sparta Nijkerk, DVS ’33 en Volendam op de vijfde plaats.

Kan er zaterdagmiddag voor de tiende keer dit seizoen gejuicht worden na een thuiswedstrijd?

Thuisbalans

IJsselmeervogels kan dit seizoen bogen op een goede thuisbalans. Begin februari ging het op eigen veld flink mis tegen titelconcurrent RKAV Volendam (0-3), maar daarmee is ook meteen de enige thuisnederlaag genoemd. Verder werd gelijkgespeeld tegen SC Genemuiden (2-2), Eemdijk (2-2) en Urk (1-1) en werden achtereenvolgens Sparta Nijkerk (3-2), VVSB (4-1), Kampong (2-0), Harkemase Boys (3-1), DEM (2-0), Staphorst (4-1), Hercules (4-0), Hoogeveen (7-1) en DVS ’33 (1-0) aan de zegekar gebonden.

HSC ’21 vinden we momenteel terug op de elfde plaats in de Derde Divisie A met 39 punten. De groenwitten pakten 22 punten op het eigen sportpark Groot Scholtenhagen en 17 punten op vreemde bodem. Saillant detail is dat de eerste vijf uitwedstrijden van het seizoen HSC ’21 elf punten opleverden en dat in de daaropvolgende negen wedstrijden ‘op verplaatsing’ slechts zes punten werden behaald. Vanaf half oktober wist de ploeg van trainer Daniël Nijhof enkel bij het Utrechtse Kampong te winnen (0-2) en leverden trips naar VVSB (3-1-nederlaag), RKAV Volendam (4-2-nederlaag), SC Genemuiden (2-2-gelijkspel), Urk (2-2-gelijkspel), Hoogeveen (4-1-nederlaag), Harkemase Boys (1-1-gelijkspel), DVS ’33 (4-0-nederlaag) en Eemdijk (4-1-nederlaag) bijna alleen maar teleurstellende resultaten op.

De grote vraag is of IJsselmeervogels zaterdag zich aan het einde van de middag weer terugvindt op de eerste plaats. Dat zal rond 17.15 uur duidelijk zijn (om 15.30 uur wordt er voor de eerste keer afgetrapt bij VVSB - RKAV Volendam). Scheidsrechter Daan Schaper zal bij het duel tussen IJsselmeervogels en HSC ’21 als leidsman optreden en hij zal daarbij geassisteerd worden door Brett van Ool en Dean Cummins.

We hopen uiteraard op uw support op de Westmaat, maar mocht u niet in de gelegenheid zijn de wedstrijd te bezoeken dan kunt vanaf 15.00 uur via IJsselmeervogels-radio de wedstrijd live volgen en via X zal ook uitgebreid verslag worden gedaan van de wedstrijd. Voor bewegend beeld kun je terecht op AD.nl, dat vanaf komend weekeinde in samenwerking met Usportfor en Bytomorrow wekelijks een duel uit de Derde Divisie uitzendt. IJsselmeervogels - HSC ’21 is zaterdag de eerste wedstrijd die live is te zien op de site. Het commentaar wordt verzorgd door Evert ten Napel.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Bart Bos
Foto: IJsselmeervogels Media / Erik de Weerd

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

9
mei
Vriendinnendag 8 en 9 mei

Vriendinnendag 8 en 9 mei
De Westmaat

Alle evenementen