Assistent-scheidrechter:
R. Miedema, J. Pleijte
Vierde official:
F.E. ter Brake

IJsselmeervogels heeft zaterdagmiddag in de regioderby tegen het Veenendaalse GVVV een eclatante 0-3 zege geboekt. Hierdoor blijft de ploeg van Ted Verdonkschot ongeslagen en weet het dat het volgende week als koploper SV Spakenburg op bezoek krijgt én daar als koploper zal vertrekken. Dat heeft alles te maken met de uitslagen op de andere velden. Belager Katwijk verloor namelijk met 1-2 van AFC, waardoor het gat met de huidige nummer twee Rijnsburgse Boys nu vijf punten bedraagt. HHC kan later vandaag nog op vier punten komen, als het weet te winnen bij De Treffers.

De eerste speldenprik was van de gastheren. Good old Berry Powel, die ondanks zijn 39-jarige leeftijd de nieuwe aanvalsleider van de Veenendaalse 'Blauwen' is, versierde een vrije trap die vervolgens door Philip Ties op de vuisten van Vogels-doelman Jaimy Schaap werd geschoten. Kort daarvoor lag het spel nog even stil vanwege materiaalpech bij de assistent-scheidsrechter: zijn vlag werd afgebroken.

Na ruim negen minuten spelen had IJsselmeervogels haar eerste grote kans en gelijk was het raak. Een vrije trap van Mike van de Laar werd onvoldoende verwerkt door GVVV-verdediger Corné Davelaar en Ahmed el Azzouti kon profiteren.

Tien minuten later bleek de doelpuntenhonger nog niet gestild bij de Rooien, terwijl de wedstrijd verder best gelijk op ging. Routinier Wilco den Hartog, hard onderweg naar zijn 300ste wedstrijd in dienst van GVVV, trok Ahmed el Azzouti naar de grond en scheidsrechter Cantineau wees gedecideerd naar de elfmeterstip. Penaltyspecialist Danny van den Meiracker, die voor deze wedstrijd dit seizoen al vier strafschoppen benut had, mocht aanleggen en plaatste de bal in het dak van het doel.

Tot de rust waren beide ploegen misschien wel gelijkwaardig, maar was IJsselmeervogels continu levensgevaarlijk met het spitsentrio El Azzouti, Olijfveld en Van den Meiracker. Zo zal El Azzouti na een klein halfuur spelen zijn schot voorlangs vliegen, werkte Corné Davelaar een voorzet bijna in zijn eigen doel, schoot Olijfveld na een overstapje van Van den Meiracker op de paal, zag Sanny Monteiro zijn inzet van de lijn worden gered door Taoufik Adnane en zag El Azzouti zijn volley gered door GVVV-goalie Johan Jansen. Alleen Berry Powel deed in die periode wat terug namens GVVV, maar na een individuele actie verdween zijn schot in het zijnet. GVVV mocht daarom van geluk spreken dat er geen hogere score op het scorebord stond.

Het zal allicht gestormd hebben in de Veenendaalse kleedkamer, want na rust rechtte GVVV de rug en probeerde het met een extra schepje inzet de aansluitingstreffer te forceren. Dat lukte via Damiano Schet en later Berry Powel bijna, maar Schaap wist zijn doel schoon te houden. Na twintig minuten in de tweede helft probeerde GVVV-trainer Niek Oosterlee nog meer te forceren door een drievoudige wissel toe te passen. Het leverde wel wat kansen én een appèl voor hands op, maar het tegenovergestelde van waar de thuisploeg op hoopte, gebeurde. Met nog tien officiële minuten op de klok besliste Danny van den Meiracker het duel. Een vrije trap werd door Maikel de Harder keurig afgeleverd aan de Baarnse spits en die schoot de bal vervolgens in de lange hoek.

GVVV-invaller Soufiane Laghmouchi zou in de slotfase nog op de paal schieten, maar een tegentreffer bleef IJsselmeervogels bespaard. Daarmee behaalde Jaimy Schaap zijn eerste clean sheet dit seizoen. Enige zorg was uiteindelijk de lichte blessure van Jeffrey Buitenhuis, die zich in de slotfase moest laten vervangen en dat zegt veel over deze wedstrijd die in de recente historie de nodige teleurstellingen opleverde. Op de 0-3 zege was vanmiddag namelijk weinig af te dingen en dat geeft vertrouwen richting de derby der derby's, die volgende week op de Rooie zijde van de Westmaat gespeeld wordt.