Onze club

Volgen op

Historie

Geen notulen uit de beginperiode maar toch is het een en ander bewaard gebleven. Zo blijkt dat op 6 juni 1932 achter het molentje van Jan ter Beek een club opgericht is onder de naam N.A.S. (Na Arbeid Sport). Een vrij logische naam, want na lange arbeidsdagen moesten de leden ook nog eens flink de handen uit de mouwen steken om een voetbalwedstrijd mogelijk te maken. Letterlijk alles moest door de leden met vereende krachten tot stand gebracht worden. Er waren enkele spelers die bij de firma Jan Muijs werkten, op zaterdagmorgen moesten ze vaak al om half vijf naar IJmuiden en direct na thuiskomst moest er hard gewerkt worden om een partijtje voetbal mogelijk te maken. Dat hield onder meer in dat rondom het voetbalveld (een stuk grond dat van Bort Koelewijn gehuurd werd) rietmatten geplaatst moesten worden om niet-betalende nieuwsgierigen te kunnen weren. Het veld moest vervolgens 'droog' gemaakt worden. Al het vaak overvloedige regenwater liet men in een kuil lopen om het daar vervolgens met emmers uit te halen. Tussen het veld en de ernaast liggende sloot was zo weinig ruimte, dat de spelers voortdurend moesten oppassen om er niet in te vallen.

Een van de eerste teams van IJsselmeervogels (foto uit jaren 30)

In de beginperiode kende IJsselmeervogels een aantal verschillende namen zoals VVIJ, VV IJsselmeer en NAS (Na Arbeid Sport) en al vrij snel werden de clubkleuren van IJsselmeervogels rood en wit. Het tenue bestaat uit een wit shirt met dieprode baan en een rode broek. De kousen waren aanvankelijk rood met witte bies, maar de laatste jaren zijn deze min of meer geruisloos overgegaan op wit.

In de eerste jaren speelde IJsselmeervogels in de Utrechtse bond, maar na verloop van tijd werd er steeds in de hoogst mogelijke klasse van het district gespeeld. En niet zonder succes; bijna jaarlijks werd er met plaatsgenoot SV Spakenburg en regioclubs als HSV De Zuidvogels en SV Huizen om de titel gespeeld.

De Vogels pakten diverse titels en bekers en kenden in de jaren vijftig en zestig meermalen het kampioenschap. Na de jaren zestig werd door de KNVB een landelijke eerste klasse voor het zaterdagamateurvoetbal ingesteld. Plaatsing ging moeilijker dan verwacht maar na een barrage met VRC en Rijsoord wist IJsselmeervogels zich te kwalificeren.

IJsselmeervogels, sportploeg van het jaar 1975

Landelijke bekendheid ontstond in het seizoen 1974-1975. IJsselmeervogels had zich gekwalificeerd voor de KNVB-beker. SV Limburgia en SC Amersfoort (de voormalige BVO uit de nabije grote stad) werden verslagen met 1-0 en 4-1. Hierna was FC Groningen, op dat moment koploper van de eerste divisie, de tegenstander. IJsselmeervogels won de wedstrijd met 2-1 en bereikte de kwartfinale.

"Was dat nou AZ?",
Jan Vedder

In maart 1975 speelde IJsselmeervogels in Alkmaar tegen AZ'67. Jan Vedder en Jaan de Graaf brachten de Vogels op een 0-2 voorsprong. De Alkmaarders kwamen terug tot 2-2 waardoor uiteindelijk strafschoppen uitsluitsel moesten geven. Vogels-doelman Jos de Feyter ontpopte zich tot held door enkele strafschoppen tegen te houden. In de halve finale, gespeeld in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles, strandde IJsselmeervogels. FC Twente was met 6-0 te sterk. Door de goede prestaties ontving IJsselmeervogels aan het eind van het seizoen het predicaat 'Sportploeg van het jaar'. IJsselmeervogels is tot op heden de enige amateurclub die deze titel in ontvangst heeft mogen nemen.

 

Op dinsdag 6 januari 1976 schreef IJsselmeervogels absolute amateurvoetbalhistorie door de prijs 'Sportploeg van het jaar' van het jaar 1975 te winnen.

 

Recordkampioen

In haar bestaan wist IJsselmeervogels vele prijzen op haar naam te schrijven. IJsselmeervogels heeft van de Nederlandse amateurclubs de meeste titels binnen gehaald en mag zich met recht recordkampioen noemen. Maar liefst zeven keer werd IJsselmeervogels de beste amateurclub van Nederland, mede geïllustreerd door de zeven sterren die op het clubtenue prijken. Drie daarvan werden na de eeuwwisseling gepakt (2006,2010 en 2011).

Sowieso was het eerste decennium van deze eeuw de meest succesvolle in de historie van IJsselmeervogels. Niet eerder werden er zoveel prijzen (13!) gepakt als tussen 2000 en 2010. De meest recente bijschrijvingen in de rijke historie van de club was de KNVB beker voor amateurs die in het seizoen 2014/15, na winst van de districtsbeker West I in datzelfde seizoen, werd binnengehaald.

Bekijk hier de volledige prijzenkast van IJsselmeervogels

 

IJsselmeervogels bij de kampioensintocht na het behalen van het Algeheel Amateurkampioenschap 2010/11. De spelers en staf worden per boot ontvangen in de haven van Spakenburg waar vele honderden supporters hen als helden ontvangen en door het gemeentebestuur gehuldigd. Een absoluut kippenvelmoment voor menig speler en supporter.

 

Alle evenementen

Evenementen

25
apr
Voetbalclinic voor de jeugd

Voetbalclinic voor de jeugd
De Westmaat

27
apr
Koningsdag 3.0

Koningsdag 3.0
De Westmaat

9
mei
Vriendinnendag 8 en 9 mei

Vriendinnendag 8 en 9 mei
De Westmaat

Alle evenementen