G.W.G. van Hout, J.M. de Smalen
Vierde official:
S. de Brito Roque

Voorsprong onnodig uit handen: 2-2

IJsselmeervogels is er op eigen veld niet in geslaagd SV Spakenburg op een nederlaag te trakteren. Hoewel er lange tijd weinig aan de hand leek, mede door goals van Robbert Olijfveld en Jeffrey Buitenhuis, gaf de ploeg van Ted Verdonkschot een kwartier voor tijd binnen vijf minuten de overwinning uit handen. Een 2-2 puntendeling zorgde dat Spakenburg zich zaterdagmiddag de morele winnaar mocht noemen, al eindigde het het duel wel met tien man door een rode kaart voor Argjend Selimi.

Briljante sfeeractie

De supporters van IJsselmeervogels lieten zich voorafgaand aan het duel van hun beste kant zien. Een levensgroot spandoek in de stijl van de computergame Grand Theft Auto werd door velen als indrukwekkend beschouwd. De Rood Witte Jongens, het sfeerteam dat sinds 2018 als onderdeel van de supportersclub de sfeeracties verzorgd, nam hiervoor maar al te graag de complimenten in ontvangst.

Ted Verdonkschot had voor de inmiddels gebruikelijke namen gekozen. Danny van den Meiracker, waarvoor vooraf nog gevreesd werd dat hij niet mee kon spelen, startte in de basiself. en door het nog steeds ontbreken van Gwaeron Stout - hij zat overigens wel weer op de reservebank - speelde Achraf Nejmi centraal op het middenveld. Diezelfde Nejmi ontsnapte gelijk na twee minuten spelen door een veelbelovende aanval te onderbreken. Scheidsrechter Veekamp besloot de kaarten op zak te houden.

RvW ijsspa2

Slordige start

IJsselmeervogels startte slordig aan het duel. De ploeg lijkt dit seizoen patent te hebben om moeizaam te starten op de eigen Westmaat. De eerste speldenprikjes waren zodoende voor Spakenburg, dat in een 5-4-1-formatie vooral leek te loeren op vlijmscherpe counters. Na een klein halfuur had IJsselmeervogels echter het initiatief in handen en was het bovendien de ploeg die de eerste goal op het scorebord bracht. Robbert Olijfveld, die een abonnement lijkt te hebben voor het scoren tegen Spakenburg, kon vanaf de linkerkant van het veld naar binnen dribbelen en schoof de bal koeltjes in de lange hoek.

Spakenburg zette daar in de eerste helft verder weinig tegenover. De ploeg grossierde in het versturen van blinde ballen naar voren en leek toevalsvoetbal als concept te hebben omarmd. Aanvaller Jordi Bitter zag het met lede ogen aan. Waar Achraf Nejmi bij de start van het duel ontsnapte aan geel, gold dat vlak voor rust voor Spakenburger Hero van Lopik. De middenvelder maakte zijn derbydebuut en had een flinke trap in petto aan het adres van Ahmed el Azzouti. John de Wolf zou Van Lopik in de rust wisselen.

RvW ijsspa3

Kansenregen na rust

Waar IJsselmeervogels voor rust het betere van het spel had, bleek de rust geen onaangename onderbreking. Direct na rust bediende Danny van den Meiracker na een lange bal met het hoofd Maikel de Harder, maar de Rooie middenvelder mikte een klein metertje naast de goal. Twee minuten later was het Mike van de Laar die een vrije trap in de korte hoek probeerde te schieten, maar zijn inzet werd gepareerd door Ter Wielen. Ook in de 57e minuut was IJsselmeervogels dichtbij. In een cornervariant legde Mike van de Laar de bal op de rand van de zestien klaar voor Maikel de Harder. Laatstgenoemde schoot, maar trof de binnenkant van de paal.

Twee minuten later was het alsnog raak. Standaardsituatiespecialist Mike van de Laar mocht een vrije bal vanaf de linkerkant van het veld, op zo'n 30 meter afstand van de goal, inslingeren. Jeffrey Buitenhuis stond paraat met de tip-in en zorgde ein-de-lijk voor uitbreiding van de scoren.

CdG ijsspa8

Twee snelle tegengoals

Met nog twintig minuten op de klok poogde IJsselmeervogels andermaal uit te breiden. Danny van den Meiracker poeierde op aangeven van Jaimy Schaap vanaf randje zestien het leer richting Leon ter Wielen. De Spakenburg-doelman had echter een katachtige redding in petto. De daaropvolgende corner zou uiteindelijk de eerste tegentreffer van IJsselmeervogels inleiden. De corner leidde tot niets, maar de daaropvolgende doeltrap kwam door miscommunicatie achterin terecht bij Spakenburg-aanvaller Jordi Bitter. Bitter legde de bal breed op Marlon Versteeg, waarna de De Graafschap-huurling de bal vervolgens - het moet gezegd - prachtig binnen schoot achter Jaimy Schaap, die tot dat moment eigenlijk nog weinig te doen gehad had.

Vijf minuten later was de deceptie compleet. Een corner vanaf de linkerkant kwam via-via voor de voeten van invaller Argjend Selimi, die van dichtbij in de scrimmage kon binnenschuiven. Diezelfde Selimi zou het einde van de wedstrijd overigens niet halen. In een tegenaanval meende de aanvaller de IJsselmeervogels-aanval onschadelijk te moeten maken door een werkelijk schandalige aanslag te plegen op Ahmed el Azzouti. El Azzouti had net Robbert Olijfveld aan de linkerkant weggestuurd, maar kreeg enkele seconden later een vliegende tackle aan zijn adres. El Azzouti mocht zich gelukkig prijzen niet zwaar geblesseerd te zijn geraakt en Selimi mag gaan vrezen voor een langdurige schorsing.

RvW ijsspa4

Verdonkschot: "Minste wedstrijd van het seizoen"

Op het eindresultaat zou het geen effect meer hebben. Ted Verdonkschot was dan ook teleurgesteld na afloop. "Op het moment dat je met 2-0 voor staat, dan mag je dit nooit meer weggeven. Twee onoplettendheden achterin en het staat weer 2-2. En dat terwijl dat helemaal niet nodig was, want je hebt de rest van de wedstrijd helemaal niets weggegeven." Verder was de Vogels-trainer ontevreden met het spel. "Ik vond dit onze miste wedstrijd van het seizoen. We waren niet balvast genoeg, we konden de spitsen weinig bereiken. Aan de andere kant hebben we acht wedstrijden gespeeld, waarvan we er zes gewonnen en twee gelijk hebben gespeeld. Wat dat betreft mag je niet ontevreden zijn hoe we ervoor staan. Alleen hadden we wel twee punten uit kunnen lopen."

Ondanks het resultaat blijft IJsselmeervogels koploper en blijft de marge met de achtervolging vijf punten. Door het verlies van Katwijk bij TEC (1-0) en het gelijke spel tussen HHC en Rijnsburgse Boys (3-3) is Rijnsburgse Boys de nieuwe nummer 2. Over twee weken vervolgt de competitie met een uitwedstrijd bij De Treffers. Dit duel vangt aan om 18:00 uur.