A.M. Steeg, K. Weever
Vierde official:
J.W. Bouw

Nieuwe puntendeling tegen Jong Volendam

IJsselmeervogels heeft voor de derde keer op rij gelijk gespeeld in de Tweede divisie. Hoewel de ploeg nog steeds ongeslagen de lijst aanvoert, slinkt de voorsprong met de achtervolgers opnieuw. Doordat Rijnsburgse Boys verloor bij Kozakken Boys is AFC nu de eerste achtervolger, met nog maar twee punten achterstand op IJsselmeervogels.

Verdonkschot koos tegen hekkensluiter Jong FC Volendam voor de Tweede divisie-variant. Dat betekende dat ten opzichte van dinsdag Robbert Olijfveld, Marciano van Leijenhorst en Jaimy Schaap weer speelden. Al snel keek het in die formatie echter tegen een achterstand aan. Al na vier minuten spelen werd Roy Tol weggestuurd vanaf het middenveld en de 21-jarige rechtsbuiten schoot de bal beheerst binnen.

ijsjvo4 Olijfveld

Gelijkmaker

IJsselmeervogels was het aan haar stand verplicht om wat terug te doen en dat deed het ook. Robbert Olijfveld speelde zich na een klein kwartier spelen knap vrij op de linkerflank, maar zijn voorzet bereikte Ahmed el Azzouti echter niet. In de kluts zag Maikel de Harder vervolgens de bal voor zijn voeten komen, maar zijn inzet verdween via de Volendam-verdediging naast. De daaropvolgende corner was eveneens gevaarlijk. Opnieuw in de kluts leek Jeffrey Buitenhuis de eerste Vogelstreffer te maken, maar zijn volley vond doelman Barry Lauwers in de weg.

Toch zou het na 18 minuten spelen raak zijn voor IJsselmeervogels. Een vrije trap van Gillian Justiana kwam via assistkoning Mike van de Laar terecht bij Danny van den Meiracker. De Baarnse aanvaller nam de hoge bal vervolgens direct vanuit de lucht op de pantoffel en bracht de gelijkmaker op het scorebord. Hij liet echter gelijk zien geen genoegen te nemen met een puntendeling en raapte de bal snel uit het doel om Volendam te laten aftrappen.

ijsjvo1 Meiracker

Gestuntel

IJsselmeervogels had het betere van het spel in de eerste helft, ook getuige nog twee flinke kansen voor Robbert Olijfveld - hij vond doelman Lauwers op zijn weg - en een bal net naast de paal van Gillian Justiana. Dat Jong Volendam wederom op voorsprong kwam had het met name te danken aan de Vogels-defensie. Een aanval van de Wijdbroeken leek gesmoord, maar door getreuzel achterin kon Volendam toch weer overnemen. Victor van Montfort profiteerde namens de gasten uit het vissersdorp.

Nog voor rust zou IJsselmeervogels andermaal op gelijke hoogte komen. Een aanval over vele schijven kwam uiteindelijk op aangeven van Robbert Olijfveld bij aanvoerder Gwaeron Stout terecht. De spelmaker had een vrije schietkans en maakte daar dankbaar gebruik van. Vanaf randje zestien haalde Stout uit en scoorde de 2-2.

Wel kansen, geen doelpunten

In de rust maakte de Vogels-staf een tactische omzetting om zo het middenveld te versterken. Net als dinsdag kwam middenvelder Eef van Riel voor aanvaller Robbert Olijfveld. Na rust leek IJsselmeervogels alsnog op voorsprong te komen. Een lange trap van Sanny Monteiro leek een prooi voor Volendamse goalie Barry Lauwers, maar de relatief eenvoudige bal stuiterde over hem heen.  Van den Meiracker profiteerde, maar deed dat vanuit buitenspelpositie. IJsselmeervogels drong in die fase meer en meer aan. Ahmed el Azzouti (schot over), Maikel de Harder (knap gered door doelman Lauwers) en opnieuw Azzouti (1-op-1 pareerde opnieuw Lauwers) waren dichtbij de eerst voorsprong voor de Rooien van de middag, maar dat bleef uit.

Aan de andere kant bleef ‘het andere Oranje’ gevaarlijk op de counter. Ibrahim el Kadiri en Dean James waren beiden een keer het eindstation van een counteraanval, maar verandering van de tussenstand bleef uit. Dat werd anders in de 84e minuut. In een verzorgde aanval lette niet alle Vogels-spelers even goed op, waardoor Victor van Montfort ineens vrij voor doelman Jaimy Schaap kon opduiken en de bal mocht ontvangen. Voldoende buiten bereik van Schaap maakte Van Montfoort daarmee zijn tweede van de middag en de 2-3 voor Jong Volendam. Hoewel  IJsselmeervogels prima speelde leek het daarmee toch tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan te lopen.

ijsjvo2 Olijfveld

Penalty

Dat was echter buiten El Azzouti gerekend. Invaller Yannick Cortie deponeerde de bal achter de Volendamse defensie, waar Ahmed el Azzouti opdook. De spits kon 1-op-1 op Lauwers af gaan en werd vervolgens geschept. Een strafschop werd, in tegenstelling tot afgelopen dinsdag tegen FC Den Bosch, toegekend zonder enige vorm van discussie. Van den Meiracker mocht aanleggen, schoot de bal gedecideerd door het midden en zorgde daarmee voor de puntendeling. Het betekende voor Van den Meiracker alweer zijn elfde competitietreffer van het seizoen.

“We hebben vandaag genoeg gecreëerd. Op het moment dat je voelt en merkt dat je sterker bent dan de tegenstander dan ben je geneigd om wat sneller naar voren te gaan lopen. Dat is de grootste fout die je kan maken, want daarvandaan moet je het veld juist breed houden zodat je vanuit de voorzet gaat spelen. Nu ging iedereen voor de bal lopen en dan zie je in de omschakeling dat de ruimtes zo groot worden. Dan kunnen zij daar zo tussendoor voetballen.”, analyseerde Verdonkschot na afloop.

Volgende week mag IJsselmeervogels op bezoek bij Quick Boys. De Katwijkse ploeg zal met acht punten na tien duels een andere voorstelling hebben gehad van het debuut in de Tweede divisie. De blauw-witten hebben doorgaans echter weinig moeite om zich te motiveren tegen IJsselmeervogels. Voor de mannen van Ted Verdonkschot wacht op Nieuw-Zuid dus een nieuwe uitdaging voor behoud van de koppositie, die overigens live te zien zal zijn op FOX Sports.

De samenvatting van de wedstrijd is te zien in onze Videowall (wanneer ge-upload)

De foto's werden gemaakt door Pro Shots.
Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum.