N. Kromme, R. Westenberg
Vierde official:
R.A.M.W. Mol

Eerste nederlaag een feit

IJsselmeervogels na elf ronden voor het eerst dit seizoen verslagen in competitieverband. Op Sportpark Nieuw Zuid werd het tegen Quick Boys 2-1 en daar hadden achteraf weinig mensen iets over op te merken. IJsselmeervogels liet zaterdagmiddag een uiterst zwakke vertoning zien en liet in weinig zien dat het op dit moment de terechte koploper in de Tweede divisie is.

Trainer Ted Verdonkschot en zijn staf kozen voor een wat meer opportunistische formatie. Kevin van Diermen verving Jeffrey Buitenhuis, waardoor de Rooien met een driemansverdediging tussen de lijnen kwamen. Gillian Justiana schoof hierdoor een linie vooruit.

Grote kans Olijfveld

Op het drassige, gladde natuurgrasveld van Quick Boys was het IJsselmeervogels dat de eerste grote kans creëerde. Al na zeven minuten konden de Vogels op voorsprong komen. Gwaeron Stout lepelde de bal over de Quick Boys-defensie. Robbert Olijfveld dook vervolgens op voor doelman Van der Helm. Het inmiddels 26-jarige jeugdproduct van FC Utrecht kon de inzet van Olijfveld echter keren.

Vervolgens zou Quick Boys de regie in de wedstrijd overnemen. Het leek hierbij vooral een verschil in gretigheid te zijn. Dat leverde na 23 minuten spelen, naar eerder al twee ‘plaagstootjes’,  de eerste grote kans voor de thuisploeg op. Tommy Bekooij, die vier seizoenen VVSB deze zomer weer terugkeerde bij Quick Boys, kon ver vanaf eigen helft opstomen en werd weinig in de weg gelegd om vervolgens af te vuren op Jaimy Schaap. De Spakenburgse doelman kon met de vuisten redden en in tweede instantie de bal oppakken.

Te slap

Vlak voor rust leken de Rooien alsnog pardoes op voorsprong te komen. Een corner van Maikel de Harder kon eerst nog verwerkt worden, maar na opnieuw inbrengen van de jarige Mike van de Laar kon IJsselmeervogels opnieuw gevaarlijk worden. Kevin van Diermen legde de bal klaar voor Ahmed el Azzouti, maar ook El Azzouti vond doelman Van der Helm op zijn pad.

In de slotfase van het eerste bedrijf was ook Quick Boys-aanvaller Dennis Kaars nog dichtbij, maar hij vond Schaap op zijn weg. Diezelfde Schaap liet vervolgens luidkeels de enige juiste conclusie over zijn ploeg in de eerste helft horen, namelijk dat het veel te slap was.

Voorsprong voor de gasten

In de rust leek daar weinig aan te zijn veranderd, want in de 48e minuut zouden de Katwijkers alsnog op voorsprong komen. In een aanval over veel schijven eindigde het leer uiteindelijk bij Tommy Bekooij. De spits draaide eerst handig weg bij Gwaeron Stout en kwam na een combinatie opnieuw in balbezit. Na een handige schijnbeweging bracht hij de gastheren op voorsprong: 1-0.

IJsselmeervogels bracht een dubbele wissel om het tij te keren, maar juist Quick Boys was dichterbij een doelpunt. Na 73 minuten spelen mocht Quick Boys opnieuw vrij het middenveld oversteken. De bal kwam vervolgens bij doelpuntenmaker Bekooij die ditmaal de bal net naast de goal schoot.

Late gelijkmaker door Olijfveld

Toch zouden de mannen van Verdonkschot op gelijke hoogte komen. In het slot van de reguliere speeltijd. Gillian Justiana, een van de weinige spelers met een voldoende als rapportcijfer, leverde een diepe bal af aan het adres van Robbert Olijfveld. De aanvaller had een mooie beweging bewaard voor deze slotfase en kon na het afschudden van zijn tegenstander de bal in de lange hoek schuiven.

Voor Olijfveld was het alweer de vierde treffer en opnieuw was het de voor IJsselmeervogels eerste treffer van een wedstrijd die hij scoorde. Dat was de eerdere drie keer (Excelsior M., AFC en Spakenburg) dit seizoen ook al het geval.

Volle winst voor de gastheren

Quick Boys na de gelijkmaker verder terug in de verdedigende posten teneinde het punt te verdedigen. Toch zouden de blauw-witten de volle buit op het eigen sportpark houden. Na een ingooi kon linkerverdediger Joey Ravensbergen voorzetten. De bal viel bij de tweede paal op het hoofd van Jan-Willem Kamp die daarmee in de blessuretijd de tweede overwinning op rij voor Quick Boys bezorgde.

IJsselmeervogels gaat zaterdag op bezoek bij Kozakken Boys dat twee uitwedstrijden op rij wist te winnen. Met de bijzonder pijnlijke nederlaag van vorig seizoen (5-0) in het achterhoofd alsmede de zwakke vertoning tegen Quick Boys heeft IJsselmeervogels alle reden om volgende week wat goed te maken. Door de nederlaag van Koninklijke HFC bij De Treffers (3-0) behoud IJsselmeervogels in ieder geval de koppositie en kan het volgende week bij winst de eerste periode in de wacht slepen. Dan zal het echter uit een ander vaatje moeten tappen dan de afgelopen weken.