Assistent-scheidrechter:
S.N.V. Nanninga, T. Krijt
Vierde official:
R.H.F.A. Meijers

IJsselmeervogels heeft na vier achtereenvolgende wedstrijden puntverlies de volle buit weer binnengehaald. Op Sportpark de Zwaaier won de ploeg van Ted Verdonkschot overtuigend met 1-3 van Kozakken Boys. De Rooie doelpunten kwamen van Robbert Olijfveld, die tweemaal scoorde, en Danny van den Meiracker.

EdW kozijs3 Stout

De afgelopen trainingsweek zijn harde woorden gevallen binnen de selectie, zo verklapte Ted Verdonkschot in de voorbeschouwing. Dat resulteerde in een fel IJsselmeervogels dat tegen Kozakken Boys uit de startblokken schoot. Dat overwicht werd al snel uitbetaald in de openingstreffer.

Droge schuiver

Ahmed el Azzouti kreeg rechts op het middenveld de bal in bezit en verzond een pass richting Robbert Olijfveld. De aanvaller stond zaterdagmiddag weer ‘gewoon’ in de voorhoede in plaats van hangend op de linkerkant en nam de bal met een fraaie voetbeweging mee richting doelman Den Hartog. Een droge schuiver betekende na zeven minuten de goal van Olijfveld, die dit seizoen een patent lijkt te hebben op openingstreffers.

EdW kozijs1 Olijfveld

Ook daarna was IJsselmeervogels nog een paar keer dichtbij. Vijf minuten later probeerde diezelfde Olijfveld Gwaeron Stout te bedienen, maar zijn pass werd geblokt door de Kozakken defensie. Diezelfde defensie kwam even later goed weg toen een corner smoorde in de zestien. Intussen deed ook Kozakken wel wat terug. Zo bleek het schot van Kay Tejan, van zo’n twintig meter - een voorbode voor wat kwam. Waar deze inzet nog naast ging was het na een klein halfuur alsnog raak.

Gelijkmaker

Een afstandsschot van middenvelder Leon Bot, de dertiger die al sinds 2010 op De Zwaaier actief is, kon nog gepareerd worden door Jaimy Schaap. Zijn daarop volgende voorzet kon vervolgens ingekopt worden door Tejan. De gelijkmaker stond daarmee op het bord en daar deed IJsselmeervogels zichzelf op basis van het eerste halfuur te kort mee.

EdW kozijs6 team

Kozakken Boys kon vervolgens ook niet lang van deze voorsprong genieten. Zes minuten om precies te zijn. Op aangeven van Danny van den Meiracker kwam Robbert Olijfveld aan de bal. Een bekeken schot van buiten de zestien belandde op de lat en vervolgens achter de doellijn. Om aan alle twijfels een einde te brengen - doellijntechnologie of de VAR is immers nog niet geïntroduceerd in de Tweede divisie - joeg Ahmed el Azzouti de bal vervolgens dieper in de touwen. De geschiedenisboeken zullen de treffer  derhalve noteren als de tweede treffer van Robbert Olijfveld.

Meer in balans

Waar er voor rust vooral een overwicht door de ploeg van Ted Verdonkschot was, was na rust de wedstrijd meer in balans. Tekenend daarvoor is de eerste kans van de tweede helft.  Op aangeven van Mike van de Laar schoot Gwaeron Stout te slap in. In de tegenstoot was Kozakken Boys vervolgens gevaarlijk via Tejan, maar hij mikte de bal naast. Beide ploegen waren in die fase dicht bij activering van het scorebord, maar het duurde uiteindelijk nog tot de 85e minuut voordat dat daadwerkelijk gebeurde. Danny van den Meiracker zou zorgen voor de beslissende treffer.

EdW kozijs5 VdMeiracker

Invaller Maikel de Harder, Ted Verdonkschot verkoos de meer controlerende middenvelder Achraf Nejmi boven hem in de basiself, kwam in de 74e minuut binnen de lijnen en bediende ruim tien minuten later Danny van den Meiracker met een vlijmscherpe pass. De Baarnse spits heeft dit seizoen vooralsnog weinig moeite het net te vinden en schoot IJsselmeervogels in veilige haven: 1-3. De ontlading was groot en hiermee is ook de eerste periode veiliggesteld. Door die periodetitel mag IJsselmeervogels, net als dit jaar, de kwalificatierondes van de TOTO KNVB beker overslaan en stroomt het gelijk in in de eerste ronde.

Onvervalste topper

De overwinning was een noodzakelijke onderbreking van een moeizame reeks. Hierdoor behoudt IJsselmeervogels de koppositie en zag het bovendien de voorsprong met een punt groeien. HHC Hardenberg verloor namelijk verrassend met 2-0 bij Noordwijk waardoor Koninklijke HFC, dat thuis met 2-1 won van Rijnsburg Boys, nu weer de eerste achtervolger is. Hierdoor is de komende wedstrijd een onvervalste topper. Volgende week komt datzelfde Koninklijke HFC namelijk op bezoek op De Westmaat. Aan de Rooien om te laten zien dat de vorm inderdaad weer helemaal terug is.