F.M.L. van den Elzen
Assistent-scheidrechter:
R. Meints, G.W.G. van Hout

Wereldgoal niet beloond met overwinning

IJsselmeervogels verloor zaterdag ongelukkig met 1-2 van HHC Hardenberg. De Rooien kwamen na een halfuur nog wel op voorsprong door een prachtige omhaal van Danny van den Meiracker, maar verzuimde de score uit te breiden. In de 60e en 69e minuut kregen de mannen van interim-trainer Rick Testa la Muta via Rob van der Leij het deksel op de neus. Na een terecht lange blessuretijd - de spelers van HHC Hardenberg hadden opvallend veel last van kramp - zag IJsselmeervogels de koploper weglopen tot vijf punten.

HHC-trainer Gert-Jan Karsten hoopte vooraf meer op goed spel dan op de drie punten, verklaarde hij voor de camera van FOX Sports. Gesterkt door de ontstane onrust bij IJsselmeervogels, door het plotselinge vertrek van Ted Verdonkschot, liet HHC er geen gras over groeien en koos er vanaf het startsignaal voor om zeer hoog en fel druk te zetten. IJsselmeervogels had er moeite mee, maar de ploeg van Karsten creëerde er geen kansen uit.

Na die eerste storm maande Karsten na zo'n tien minuten de manschappen tot wat meer kalmte waardoor de wedstrijd wat meer in balans kwam, al bleef de strijd ook daarna vooral op het middenveld. Een Hardenbergse fout leidde tot de eerste kans voor IJsselmeervogels, na een kwartier spelen. Danny Bouws verloor de bal dichtbij het eigen doel. Danny van den Meiracker kon overnemen, maar zijn schot was te zwak en daardoor een eenvoudige prooi voor HHC-doelman Sander Danes.

Ook aan de eerste grote kans voor HHC ging een fout van de defensie vooraf. Sanny Monteiro was slordig in de opbouw, waardoor Rob van der Leij kon overnemen. Goed herstelwerk van diezelfde Monteiro en overigens ook van aanvoerder Justiana zorgde echter voor een corner.

Kort daarna was het toch IJsselmeervogels dat op voorsprong kwam en op weerzinwekkende wijze. Achmed el Azzouti kreeg na zo'n 29 minuten spelen het leer aan de rechterkant toegespeeld. Zijn voorzet werd doorgekopt door Eef van Riel, maar in plaats van een strakke doorkopbal vloog de bal vooral de hoogte in. De aanval leek met een sisser af te lopen, maar dat was gerekend buiten Danny van den Meiracker. Met verdediger Serge Fatima in de rug produceerde Van den Meiracker een schitterende omhaal en lepelde de bal over HHC-doelman Danes heen in de lange hoek. Een grote ontlading volgde.

Na ruim een half uur leek diezelfde Van den Meiracker de marge te verdubbelen. Een voorzet vanaf links van Maikel de Harder werd piekfijn afgeleverd op het hoofd van de lange spits. De kopbal werd echter knap gepareerd door Danes en ook de rebound was niet gegeven aan Ahmed el Azzouti, die over de bal heen gleed. Het betekende uiteindelijk de 1-0 ruststand.

Na rust was het HHC dat de eerste kans kreeg. Het was aanvaller Rob van der Leij die in twee pogingen de bal voor het inschieten leek. Met het woud van IJsselmeervogels-verdedigers voor zich hobbelde de bal echter rakelings naast. De eerstvolgende grote kansen kwamen echter weer voor IJsselmeervogels. Een voorzet van Van Riel werd richting doel gekopt door Maikel de Harder. De middenvelder gaf de bal echter te weinig richting mee om in het doel te gaan en juist te veel richting mee om alsnog door Ahmed el Azzouti binnengegleden te kunnen worden.

Diezelfde De Harder zorgde na 53 minuten spelen opnieuw voor een grote mogelijkheid. Een schitterende steekpass op Ahmed el Azzouti zorgde ervoor dat laatstgenoemde op doel af kon gaan. Met een verdekt schot leek hij doelman Danes te verschalken in de korte hoek. Danes was geklopt, maar de bal schoof op de paal in plaats van er langs.

Ondanks het overwicht van IJsselmeervogels zou HHC op gelijke hoogte komen, al had het er wel een strafschop voor nodig. Marciano van Leijenhorst werd op slimmigheid geklopt door invaller Junte en de HHC-aanvaller zag zijn voorzet vervolgens via de hand van diezelfde van Leijenhorst gekraakt worden. Scheidsrechter De Brito Roque kon niets anders dan fluiten voor een strafschop. Schaap zat nog wel in de goede hoek, maar kon niet voorkomen dat Van der Leij de 1-1 binnenschoot.

Dat was inmiddels al zonder Sanny Monteiro, die wegens een beenblessure het veld moest verlaten. Voor herintredend trainer Gert Kruys, hij zat deze middag al op de tribune, zal dit een domper zijn. De centrumverdediger speelde een zeer degelijke wedstrijd maar zal nu waarschijnlijk enkele weken aan de kant staan met een blessure.

Even later was het drama compleet. Linksbuiten Nick de Bondt mocht vanaf de linkerkant wel heel makkelijk voorgeven en zag vervolgens zijn aanvalsleider Van der Leij een erg knappe goal maken. De boomlange spits kopte de bal vanaf de vijfmeterlijn in feite door, nota bene tussen de twee centrumverdedigers van IJsselmeervogels in, en liet Schaap kansloos. Tegen de verhoudingen in kwam de koploper op voorsprong, al zal die verhouding HHC zorg zijn.

Wat volgde was eigenlijk tegen het gênante aan. De ene na de andere speler van HHC Hardenberg had last van krampverschijnselen, die na verzorging overigens veelal tot een wonderlijke genezing leidden. Scheidsrechter De Brito Roque trok weliswaar zeven (!) minuten extra blessuretijd bij, maar was volgens velen nog te mild in de aanpak. Wedstrijden met zo min mogelijk kaarten besluiten draagt tegenwoordig echter bij aan een goede reputatie als scheidsrechter en in dat opzicht werd het frustreren van het spel beloond. IJsselmeervogels was nog wel dichtbij via Ahmed el Azzouti (bal van de lijn) en Marciano van Leijenhorst (kopbal op de lat). maar zag HHC als winnaar van het veld afstappen.

HHC zal er maling aan hebben, want zij pakten een overwinning en bouwden daarmee de koppositie uit. IJsselmeervogels zakt naar plek drie en dat had ook maar zo plek vijf kunnen zijn, ware het niet dat concurrenten Koninklijke HFC (1-1) en AFC (2-2) ook gelijk speelden. Volgende week gaat IJsselmeervogels op bezoek bij Jong Sparta. Een speciale wedstrijd voor Gert Kruys, die naast zijn rentree als trainer van IJsselmeervogels ook terugkeert bij de club waarvoor hij IJsselmeervogels in 2014 verruilde.