R. Westenberg, N. Kromme
Vierde official:
F.M.L. van den Elzen

Les in effectiviteit door koploper Katwijk

IJsselmeervogels is er in de tweede topper op rij opnieuw niet in geslaagd een overwinning bij te schrijven. Op de eigen Westmaat won koploper Katwijk met maar liefst 0-3, waardoor de gasten - ook door de resultaten op de andere velden - nog steviger op kop staan. Door de nederlaag zakt IJsselmeervogels naar de vijfde plek op de ranglijst, op vijf punten achterstand.

Waar de ploeg van Gert Kruys vorige week weinig in de melk te brokkelen had tegen AFC (2-0) was dat zaterdagmiddag tegen de Kattukkers wel anders. Negentig minuten lang waren beide ploegen gelijkwaardig, creëerde beide ploegen ook grote kansen, maar bleek de ploeg uit Katwijk-Noord beter in het maken van de doelpunten. Dat het er drie werden was daarmee een slechte afspiegeling van de minimale krachtsverschillen.

RvW ijskat1

Blessures Van Diermen en Van den Meiracker

Vooraf had de Vogels-trainer nog wel een puzzel te leggen. Sterkhouders Kevin van Diermen (knie) en Danny van den Meiracker (lies) ontbraken namelijk in de basiself vanwege blessures. Van den Meiracker zag, samen met zijn gezin, vanaf de tribune dat zijn trainer voor Maikel de Harder en Jeffrey Buitenhuis koos als de twee vervangers.

De eerste grote kans in de wedstrijd kwam voor Marouane Afaker. Joey Jongman, samen met Robbert Susan deze middag leidend op het middenveld, zette een aanval op en Afaker, deze zomer overgekomen van Excelsior Maassluis, ontving. Via een korte combinatie met Brandon Robinson kreeg Afaker de ruimte om uit te halen, maar met een stijlvolle redding kon Jaimy Schaap, met twaalf gespeelde minuten op de klok, redding brengen.

RvW ijskat4

Megakans El Azzouti, stijlvolle redding

Nóg stijlvoller was de redding van Ricardo Kieboom, zo’n vijf minuten later. Een mooie pass van Gwaeron Stout, die deze middag samen met Maikel de Harder voor de creativiteit zorgden, achter de verdediging leverde balbezit op voor Robbert Olijfveld. Doordat zijn directe tegenstander Raoul Esseboom, waarschijnlijk vanwege de eerder opgelopen schouderblessure, inhield resulteerde dat in een twee-tegen-een-situatie. Olijfveld lepelde de bal vervolgens over Kay Blokland en bediende daarmee Ahmed el Azzouti. De spits zag de lange hoek vrij en probeerde met een subtiele boogkopbal de doelman te passeren. De Katwijkse doelman voorkwam echter met een schitterende duik de voorsprong voor de Rooien. De grote kans gaf duidelijk vertrouwen aan de Rooien, want na de kans ging de ploeg nog meer op zoek naar de voorsprong. Ondertussen werd het wel de laatste actie van Esseboom, die direct werd vervangen door Michiel van Dam.

Diezelfde Kieboom moest in de 34ste minuut opnieuw handelend optreden toen Ahmed el Azzouti met een laag schot van zo’n 17 meter afstand probeerde binnen te schieten. Opnieuw kwam de voormalige jeugdspeler van ADO Den Haag als winnaar uit de strijd. Het betekende dat de rust met de brilstand werd bereikt, net als de heenwedstrijd in Katwijk een klein halfjaar geleden.

Ook na rust was het IJsselmeervogels dat de eerste grote kans kreeg. Na 50 minuten mochten de Rooien een hoekschop nemen. De trapvaste Mike van de Laar legde de bal in de zestien op het hoofd van Marciano van Leijenhorst. De verdediger kopte, op zo’n vier meter afstand van de goal, echter te veel naar de grond, waardoor de bal via de grond over het doel stuiterde.

RvW ijskat5

Voorsprong voor Katwijk

Toch kwamen de bezoekers op voorsprong. Sanny Monteiro dribbelde in over de as van het veld en verloor de bal aan de Katwijkers. In een poging het balverlies te herstellen raakte de verdediger nog verder uit positie en zag linkeraanvaller Marouane Afaker uiteindelijk gelanceerd worden. Gwaeron Stout nam de honneurs als verdediger waar, maar kon niet voorkomen dat hij werd afgetroefd door de Katwijkse aanvaller. In een poging de bal toch nog te pareren kwam vervolgens Jaimy Schaap uit en miste de bal, maar raakte Afaker. Scheidsrechter Vries gaf Schaap geel en daar mocht de doelman geenszins mopperen. Aanvoerder Robbert Susan nam zijn verantwoordelijkheid en schoot IJsselmeervogels op achterstand.

Vogels vergeten te scoren

IJsselmeervogels was duidelijk even van slag van de achterstand, maar nog binnen tien minuten produceerde de Rooien een flinke kans om op gelijke hoogte te komen. Een voorzet van Gwaeron Stout kwam op het hoofd terecht van Ahmed el Azzouti, maar zijn vrije kopkans kreeg onvoldoende richting mee en vloog rechtstreeks in de handen van doelman Kieboom. Vlak daarvoor was diezelfde El Azzouti dichtbij, maar zijn schot vloog voorlangs.

Ook na 75 minuten spelen was het opnieuw El Azzouti. De spits speelde zichzelf helemaal vrij, maar zijn schot was te hoog, waardoor de hatelijke nul nog steeds op het scorebord bleef. Het was werkelijk een wonder dat IJsselmeervogels nog niet tot scoren was gekomen met alle kansen die tot dan toe waren langsgekomen.

RvW ijskat2

Verwoestende vuurpijl van Jongman

Toch zou de goal aan de andere kant vallen en daarmee het duel beslissen. Een zwakke inspeelpass van Gillian Justiana in de 77e minuut zorgde ervoor dat invaller Eef van Riel niet kon controleren en Katwijk op het middenveld kon overnemen. De Oranjehemden braken pijlsnel uit via Afaker. Het schot van Afaker werd eerst nog geblokt door Van Leijenhorst, maar rolde op zo’n 20 meter voor de voeten van Jongman. De Vogels-defensie toonde maar halfbakken inzet om het dreigende schot van Joey Jongman, toch wel bekend van zijn traptechniek, vervolgens te blokkeren en de kale middenvelder van Katwijk kon daardoor verwoestend uithalen en scoren. Met de 0-2 leek de wedstrijd daarmee beslist.

IJsselmeervogels bleef nog wel proberen en deed in de 88ste minuut nog een appèl op scheidsrechter Vries. Aanvaller Ahmed el Azzouti werd onreglementair gestuit door verdediger Michiel van Dam, maar scheidsrechter Vries zal allicht nog teruggedacht hebben aan El Azzouti’s schwalbe eerder in de wedstrijd en het nodige gemopper dat daarop volgde. Vries deed daarom of zijn neus bloedde en zorgde daarmee dat de wedstrijd de spanning niet terugkreeg.

RvW ijskat3

Op gretigheid zelfs geflatteerde 0-3

In de tegenaanval werd aan alle illusies ene einde gebracht. Marciano Mengerink’s aanval leek gestuit te worden door de ingevallen Yannick Cortie, maar het vervolg leek een perfecte samenvatting te geven van de middag. Katwijk was simpelweg gretiger voor de bal. Mengerink kon daardoor alsnog de bal terug in balbezit krijgen en mocht een steekbal geven op de volledig vrijstaande Marouane Afaker. De aanvaller was ook al betrokken bij de twee eerdere goals van de Katwijkers en bekroonde zijn wedstrijd vervolgens ook met een door hem zelf gemaakt doelpunt. IJsselmeervogels restte het likken van de wonden. Daar veranderde de droge schuiver van Maikel de Harder, die overigens opnieuw een prooi was voor doelman Kieboom, ook niets meer aan.

IJsselmeervogels komt daarmee even terecht in de wachtkamer en dat terwijl het zaterdagmiddag ontzettend goede zaken had kunnen doen. In de top liepen namelijk ook AFC (1-0 verlies bij Scheveningen), HHC Hardenberg (2-2 tegen Noordwijk) en Kozakken Boys (1-0 verlies van Excelsior Maassluis tegen puntverlies aan, waardoor bij een zege de koppositie een feit was geweest. Nu lijkt de eerste titel in de Tweede divisie wel heel ver uit zicht, maar aan de andere kant bood het spel voldoende aanknopingspunten en is de race nog niet gelopen.