Danny van den Meiracker (1-0 (pen.), '24)

Scheidsrechter:
M. Pérez

Bekijk opstellingen

Ruime bekerzege na rood: 3-0

IJsselmeervogels heeft na een riante overwinning op Keuken Kampioendivisionist FC Den Bosch de tweede ronde van de TOTO KNVB beker bereikt. Na 90 minuten spelen stond er een 3-0 overwinning op het scorebord. Danny van den Meiracker was met een gescoorde penalty en twee assists de gevierde man, Maikel de Harder en Ahmed el Azzouti waren de uiteindelijke andere twee doelpuntenmakers. Cruciaal besluit in de wedstrijd was een vroege rode kaart voor Den Bosch-verdediger Leo Väisänen, waardoor IJsselmeervogels al snel op rozen zat.

Ted Verdonkschot koos ervoor te starten met een versterkt middenveld. Ten opzichte van de inmiddels vaste basiself speelde middenvelder Eef van Riel in plaats van aanvaller Robbert Olijfveld. Daarnaast koos de Haarlemmer om tactische redenen voor centrumverdediger Kevin van Diermen in het hart van de verdediging, ten koste van Marciano van Leijenhorst en debuteerde doelman Stef Brummel conform de bekerafspraken.

RvW ijsdbo2De 'Rood Witte Jongens' hadden voor het bekerduel een fraai spandoek gemaakt

Penalty én rode kaart

De Bosschenaren schoten uit de startblokken tegen IJsselmeervogels en lieten in de beginfase verzorgd voetbal zien, zonder overigens groot gevaar te stichten. Na zo’n tien minuten kropen de Westmaatbewoners wat meer uit de schulp en deelde het via de ijzersterke Danny van den Meiracker en levensgevaarlijke Ahmed el Azzouti de eerste speldenprikjes uit.

Diezelfde Van de Meiracker eiste na 23 minuten spelen een hoofdrol op nadat Den Bosch-doelman Wouter van der Steen de bal pardoes in zijn voeten schoof. Verdediger Leo Väisänen maakte niet eens een zware overtreding, maar scheidsrechter Perez besloot een penalty én een rode kaart te geven. Van der Steen, dit weekend nog gehuldigd voor zijn 200ste wedstrijd in het shirt van Den Bosch, zat met de hand nog dichtbij de door Van den Meiracker binnengeschoten penalty en baalde zichtbaar van zijn persoonlijke fout.

RvW ijsdbo3Ongeloof overheerst bij FC Den Bosch na de rode kaart

Den Bosch het spel, Vogels de kansen

Wie dacht dat IJsselmeervogels meer de regie zou pakken met de man-meer-situatie kwam bedrogen uit. Onder leiding van de Somalisch-Nederlandse middenvelder Abdulsamed Abdullahi schakelde Den Bosch om naar een 4-3-2-formatie. Hoewel Den Bosch liet zien zeker over voetballend vermogen te beschikken, was het IJsselmeervogels dat het gevaarlijkst was.

Tot de rust liet IJsselmeervogels naast het dit seizoen al zoveel geprezen scorend vermogen ook over strijdkracht te beschikken. Door een aantal stevige tackles kon scheidsrechter Perez niets anders dan geel trekken voor Monteiro, Stout en Van den Meiracker, maar het tekende gelijk ook de winnaarsmentaliteit van de formatie.

RvW ijsdbo5El Azzouti en Van den Meiracker vieren de openingstreffer

Aanvallendere speelstijl

In de rust koos de bezoekende ploeg van Erik van der Ven voor een aanvallendere spelopvatting. De ploeg moest ook wat forceren om de 1-0 achterstand om te buigen. De veranderde tactiek speelde IJsselmeervogels echter in de kaart, die na de rust juist veel verzorgder ging voetballen en minder vaak de lange bal speelde. Al na drie minuten had Van den Meiracker een fraaie actie in gedachten, maar na twee kapbewegingen bleek de derde er een te veel. Het was anders een fenomenale goal geweest.

Na een klein uur spelen was het Kevin Felida die Stef Brummel voor de eerste keer deze avond echt in actie liet komen. De Vogels-doelman kon echter fraai klemmen en kon überhaupt terugkijken op een succesvol debuut. Kort daarna viel de goal aan de andere kant. Een lange bal van Eef van Riel viel op het hoofd van Danny van den Meiracker. De spits had Maikel de Harder al door zien lopen en legde het leer panklaar. De technisch begaafde middenvelder haalde ineens uit en bracht daarmee de marge op twee.

RvW ijsdbo7De Harder juicht nadat hij de marge op twee heeft gezet

Aluminium

Diezelfde De Harder was vier minuten later dicht bij zijn tweede treffer, maar via de vingertoppen van Van der Steen belandde de bal op de paal. In de volgende actie klonk opnieuw het welbekende aluminiumgeluid toen Gwaeron Stout te ongecontroleerd van zo’n 18 meter de lat trof.

Het bleek een vooraankondiging van de derde treffer. Danny van den Meiracker zorgde ervoor dat hij ook nauw betrokken was bij de derde goal. De spits kreeg de bal aangespeeld en had een fraaie steekpass in petto aan het adres van Ahmed el Azzouti. De pijlsnelle spits was met zijn snelheid een plaag voor de Bossche defensie en zag ditmaal zijn inzet ook terug op het wedstrijdformulier. Met een schitterende krul in de lange hoek besliste de topschutter de wedstrijd waardoor IJsselmeervogels zaterdag in de beroemde koker van de lotingsmachine terecht komt.

RvW ijsdbo8El Azzouti viert zijn treffer met spelers én supporters

Echt team

Ted Verdonkschot was verguld met het resultaat. “Je merkt dat er echt een team aan het ontstaan is. Spelers die voor elkaar willen werken en willen knokken.” Toch moest de trainer erkennen dat de penalty en de rode kaart het keerpunt was in het duel. “Je kunt inderdaad zeggen dat het discutabel is. Desalniettemin is het lekker voor ons.”

Zaterdag speelt IJsselmeervogels de nu misschien wel nog moeilijkere thuiswedstrijd tegen Jong Volendam. Tegen de hekkensluiter wordt om 15:00 uur afgetrapt.