Robbert Olijfveld (6-1, '60)
Ahmed el Azzouti (7-1, '74)

Toeschouwers: 500

Zevenklapper voor IJsselmeervogels

IJsselmeervogels heeft de laatste oefenwedstrijd aangegrepen om wraak te nemen op de 4-0 nederlaag tegen Sparta Nijkerk van afgelopen dinsdag. Tegen NSC Nijkerk werd het maar liefst 7-1, waar de uitslag - mede door twee onterecht afgekeurde treffers - nog wel groter had kunnen zijn.

Smit had de nodige personele uitdagingen. De vertrokken Gillian Justiana liet een gat achter op de linksbackpositie, die deze middag ingevuld werd door Huib Oversloot. Daarnaast was Joey Lieshout op proef in Duitsland, waardoor ook hij ontbrak in de selectie.

Aanvankelijk leek het er helemaal niet op dat IJsselmeervogels zo overtuigend zou gaan winnen. Ondanks dat de ploeg van Berry Smit al na drie minuten op voorsprong had moeten komen, was het juist NSC dat na negen minuten de openingstreffer aantekende. Maikel van der Wijk kreeg de bal in de voorhoede aangespeeld, na slordig balverlies van IJsselmeervogels. De aanvaller stond dusdanig vrij dat hij keuze te over had. Zijn breedtepass zorgde na een overstapje van een collega-aanvaller dat de bal bij Anass Ghaddari terecht kwam. De voormalige FC Utrecht-jeugdspeler schoot vervolgens via een been van een Vogels-verdediger binnen.

De treffer zorgde ervoor dat IJsselmeervogels het even helemaal kwijt was. Het vertrouwen had na de afdroging tegen Sparta Nijkerk duidelijk een deuk opgelopen en werd misschien wel getypeerd na een hoopvolle aanval van IJsselmeervogels via Ahmed el Azzouti, waarbij de bal uiteindelijk in de maagstreek van Danny van den Meiracker eindigde. Toch waren die twee na 25 minuten wel verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Eef van Riel trok de bal vanaf de linkerkant en vond de borstkas van Danny van den Meiracker. De Baarnse spits legde de bal vervolgens panklaar voor El Azzouti die na een fraaie schijnbeweging de bal in de lange hoek schoof. El Azzouti was nog geen minuut later al dichtbij de voorsprong, doordat NSC-doelman Jan van Willige wel erg enthousiast uit het doel kwam bij een diepe bal. De inzet van de spits eindigde echter aan de verkeerde kant van de paal.

Toch zou IJsselmeervogels op voorsprong komen. Een hoge bal in de zestien vanaf de rechterkant van het middenveld werd door Van den Meiracker op waarde geschat. De spits nam de bal op de volley, maar zag de bal met de arm geblokkeerd door verdediger Dave Knikker. Hoewel het gevoelsmatig een wat zware straf voelde, pakte Van den Meiracker dit cadeautje uit. Zijn penalty vloog aan de binnenkant van de paal binnen: 2-1.

Nog voor rust werd het zelfs 3-1. Een aanval van Robbert Olijfveld, die een moeizame eerste helft speelde, leek te stranden. Door onrust in de defensie bij NSC kwam de bal echter toch terecht bij Danny van den Meiracker. Die profiteerde van de vrijheid en kon na een mooie vooractie scoren.

In de tweede helft nam Olijfveld al na 17 seconden wraak voor zijn eerste helft. De aanvaller, vandaag gepositioneerd op het middenveld, kon over de linkerkant doorgaan en passeerde vervolgens doelman Van Willige, waarmee ook hij op het scorebord terechtkwam. Het bleek al vroeg de mentale nekslag voor NSC, waarbij het bovendien opviel dat een aantal spelers de zogenoemde Coronakilo’s nog niet hadden weggewerkt. Zeven minuten later was het namelijk Van den Meiracker die bij een aanval alle tijd kreeg om de hoek uit te kiezen, de korte hoek koos en vervolgens de 5-1 aantekende. Nog eens acht minuten later was het opnieuw raak. Een spijtende pass voor de as van de aanval kwam terecht bij Ahmed el Azzouti. De spits was niet zelfzuchtig en legde breed op Robbert Olijfveld, die met een uur op de klok eenvoudig kon binnenschuiven.

ijsnsc1

Met nog een ruim kwartier op de klok kwam, zo zou blijken, de eindscore op het scorebord. Wederom met een spijtende pass door het midden werd El Azzouti aangespeeld door Van den Meiracker. De spits kwam in botsing met Jan van Willige, maar kon vervolgens de bal nog wel binnentikken, waardoor de 7-1 werd bereikt. Even later moest diezelfde Jan van Willige zich nog wel, geblesseerd aan zijn linkerflank, moeten laten wisselen. Hoewel de aanleiding treurig was, was het feit dat omroeper Ferry Tóth de naam van invaller-doelman Yahno Papakonstantinou voor de tweede keer (en foutloos) mocht noemen deze middag, genoeg reden voor een flink aantal glimlachen op de tribune. Het is immers niet een alledaagse naam.

Felheid ontstond nog op de IJsselmeervogels-bank toen Danny van den Meiracker een schitterende dieptepass van Maikel de Harder fraai binnenknikte. De assistent-scheidsrechter was van mening dat dit in buitenspelpositie was, al leek iedereen behalve hij te zien dat dit niet het geval was. Het leverde een uitbrander van de Vogels-staf op en een streep door de goal.

Geconcludeerd kan worden dat IJsselmeervogels zijn sportieve plicht heeft gedaan tegen hoofdklasser NSC, waarbij het niveau in de tweede helft wel heel hard wegzakte. Behoudens de slordige eerste twintig minuten, waarin IJsselmeervogels zo nu en dan te gehaast speelde, zette de ploeg van Berry Smit een goede pot neer. Wel werd ook in deze wedstrijd duidelijk dat IJsselmeervogels een karaktervolle balafpakker mist op het middenveld, om zo de ploeg meer in balans te krijgen en de overige spelers beter te laten voetballen. Daarnaast is ook de puzzel op de linksbackpositie na het vertrek van Justiana nog niet gelegd, waardoor er na afloop nog genoeg te wensen bleek voor trainer Smit. Volgens week gaat het echter om het ‘echie’ als Rijnsburgse Boys om 15:00 uur op bezoek komt.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige