Fernando Lewis (2-0, '90)

Toeschouwers: 100
D. Schaper

Tiental verliest bij Quick Boys

IJsselmeervogels heeft in Katwijk een 2-0 nederlaag geleden tegen Quick Boys. Op Nieuw-Zuid kwamen de Rooien al snel met tien man te staan door een rode kaart voor Maikel de Harder. Fernando Lewis zorgde met twee treffers in het laatste kwartier dat het gedisciplineerd spelende IJsselmeervogels toch onderuit ging.

IJsselmeervogels leek geleerd te hebben van de wedstrijd tegen Jong Volendam en schoot uit de startblokken. Dat leidde na tien minuten al tot de openingstreffer voor de Rooien. Een lange bal van Maikel de Harder plofte op de borst van Mike van den Ban, deze week basisspeler ten koste van Gerry Vlak. Van den Ban legde de bal daarmee perfect terug op Ahmed el Azzouti die daarmee zijn zevende treffer van de Tweede divisie leek te maken. De assistent scheidsrechter oordeelde, zo bleek later onterecht, dat Van Den Ban buitenspel stond in deze aanval.

Rode kaart Maikel de Harder

Even later kantelde de wedstrijd en het was opnieuw Maikel de Harder die daarbij aan de basis stond. De Spakenburgse middenvelder kwam in een duel op het middenveld onbehouwen in en raakte daarbij Quick Boys-middenvelder Jan-Willem Kamp op de enkels. Scheidsrechter Schaper trok resoluut de rode kaart, waardoor de ploeg van Smit ruim driekwartwedstrijd met een man minder moest spelen. Het betekende dat alleen Ahmed El Azzouti in de aanval bleef en men tot de rust in een 4-4-1 zou spelen.

PS qbijs2Hét moment van de wedstrijd, kort daarna bestraft met rood

Quick Boys zag vanaf de rode kaart de kans schoon om wat meer te gaan voetballen. Dat deed het tot aan de eindpass, maar IJsselmeervogels wist een bestorming van het doel te voorkomen. Kansen kwamen er wel, via linksback Nwankwo (voorlangs), voormalig Feyenoorder Ricky van Haaren (afstandsschot gepareerd door Schaap) en tweemaal Lewis. Met name de laatste kans werd, vlak voor rust, knap gestopt door Jaimy Schaap.

Tactische omzetting

In de rust zag Berry Smit zich genoodzaakt te wisselen. Mike van den Ban bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Huib Oversloot. Het resulteerde in een driemansblok in het centrum van de verdediging met Oversloot en Monteiro als opkomende backs: 5-3-1, of 3-5-1 zo u wilt.

PS qbijs3Stijlvolle redding Schaap op de inzet van Van Haaren

Het offensief van Quick Boys bleef echter ook na rust actief en dat resulteerde tien minuten na rust tot wat ook toen de openingstreffer leek. Jan-Willem Kamp werd vanaf de strafschopstip hoog aangespeeld en kopte de bal vervolgens binnen. Ook hij zou dit vanuit buitenspelpositie gedaan hebben volgens de assistent-scheidsrechter, dezelfde die de eerste helft ook al mis zat, waardoor ook deze treffer onterecht werd afgekeurd.

Penalty gemist, kort daarna alsnog raak

Na 67 minuten leek het aanvalsspel beloond te worden voor de gastheren. Binnen de beruchte lijnen kreeg Kevin van Diermen de bal van een korte afstand tegen de hand en wees Schaper naar de stip. Bekooij, ooit in het eerste seizoen van de Tweede divisie seizoenstopscorer, legde aan maar miste. Het bracht toch wat geloof terug bij de Rooien, die gedisciplineerd verdedigden en ondertussen loerden op een uitval via de snelle El Azzouti.

Zeven minuten later was het alsnog wel raak voor Quick Boys. Een mooie aanval via Runderkamp kwam bij Fernando Lewis terecht die in vrije positie de bal binnen schoof. Het werd met luid gejuich ontvangen door de behoorlijk met publiek volgestroomde Katwijkse duinen.

PS qbijs1Drukte (en weinig onderlinge afstand) in de Katwijkse duinen

Slotoffensief leidt tot tweede tegentreffer

Smit reageerde gelijk op de tegentreffer door Achraf Douiri in te brengen voor Kevin van Diermen. Het leverde uiteindelijk geen grote kansen meer op voor IJsselmeervogels, dat achterin meer en meer ruimte weggaf door de ondertalsitustie. Het werd in de blessuretijd afgestraft door opnieuw Fernando Lewis, al maakte dit extra doelpunt voor het aantal winstpunten geen verschil. De goal was, samen met de bekroning tot de man of the match, vooral prettig voor de voormalig spits van Go Ahead Eagles, Willem II en AZ.

Zo verloor IJsselmeervogels met 2-0, maar kan het desondanks terugkijken op een prima pot. De ploeg speelde gedisciplineerd en bleef bij tijd en wijle de voetballende oplossing zoeken. Als het spelpeil nog verder naar boven doorzet en IJsselmeervogels het voortaan met elf man bolwerkt, dan kunnen we dit seizoen echt nog wel wat mooie wedstrijden verwachten. De potentie is er.

PS qbijs4

Volgende week zal IJsselmeervogels bezoek krijgen van Excelsior Maassluis. De Maassluizenaren verloren met 1-3 van Jong Volendam en zullen na twee nederlagen graag weer het zoet van de overwinning willen proeven. IJsselmeervogels zal op haar beurt de ongeslagen status op eigen veld willen behouden.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: ProShots / Stanley Gontha