Johnatan Opoku (1-3, '89)

Toeschouwers: 1.000
S. de Brito Roque

Vogels bieden De Graafschap goed tegenstand

Op een zonnig Sportpark De Westmaat heeft IJsselmeervogels haar eerste oefenwedstrijd van het seizoen niet direct om kunnen zetten in een overwinning. Ondanks een voorsprong via Pieter Langedijk, kwamen de Superboeren in het laatste kwartier via tweemaal Danny Verbeek en Johnatan Opoku langszij.

Voor De Graafschap is het de tweede oefenwedstrijd na een relatief korte zomerstop. De ploeg speelde half mei nog play-off-wedstrijden in de strijd om promotie, speelde vorige week al haar eerste oefenwedstrijd tegen Silvolde (0-4 winst) en belegde afgelopen week op de KNVB campus in Zeist. Bij het vandaag in het uittenue spelende IJsselmeervogels dateert de laatste wedstrijd van 3 oktober van vorig jaar en startte afgelopen 28 juni met de voorbereiding. Tel daar nog een volle divisie verschil bij op en een krachtsverschil ligt in de lijn der verwachting.

Regie

De ploeg van Reinier Robbemond pakte dan ook gelijk de regie in de eerste helft, al leidde dat niet tot enorme kansen. De blauw-witte formatie was met een schot van Danzell Gravenberch, inderdaad de broer van Oranje-international Ryan, en een kopbal van Elmo Lieftink (beiden over) tot aan de drinkpauze halverwege de rust nog alles behalve gevaarlijk. IJsselmeervogels zette daar niet heel veel tegenover, al liet het zien organisatorisch goed te staan in de voor IJsselmeervogels nieuwe 4-3-3-formatie.

In de 37ste minuut was het 'eerste helft-elftal' van De Graafschap misschien nog wel het dichtst bij de openingstreffer. Giovanni Korte, overgekomen van Cambuur Leeuwarden, vuurde een schot op het doel van de volledig in het roze gestoken doelman Jaimy Schaap, maar de Vogels-doelman kon redding brengen. Kort daarna ontliep Danzell Gravenberch de buitenspelval, maar de bonkige spits van De Graafschap krijgt een flinke kluif aan het doen vergeten van voorganger Ralf Seuntjens. Wellicht dat de komst van Klaas-Jan Huntelaar, wiens naam al een tijdje rondzingt in Doetinchem, de aanval een boost kan geven.

Jonger IJsselmeervogels

In de rust wisselde Berry Smit tien van zijn spelers. Alleen Pieter Langedijk mocht binnen de lijnen blijven. Ook De Graafschap wisselde het volledige team. Bij IJsselmeervogels maakte het team met wat meer geroutineerde spelers plaats voor een flink aantal jongelingen, zoals de pas 17-jarige rechtsback Gerwin van de Groep, die daarmee in de voetsporen trad van zijn opa's. De eveneens nog jonge Koen Schimmel, die in het verleden al eerste-elftalervaring opdeed bij het Soestse Hees, kwam centraal in de spits te staan.

Wie dacht dat De Graafschap nu wel over IJsselmeervogels heen zou lopen, kwam bedrogen uit. De jongelingen schoten uit de startblokken. Al na vier minuten kopte Sergio Kozjak een vrije trap van Langedijk op de lat, zij het in buitenspelpositie. En na een kleine tien minuten in de tweede helft kwam het tweede waarschuwingsschot. Koen Schimmel leverde vanaf de linkerkant een goede voorzet af aan het adres van Pieter Langedijk, maar de vleugelaanvaller nam te veel tijd, waardoor het schot uiteindelijk nog geblokt kon worden.

Zes minuten later was het wel raak en het was nota bene Vogels-doelman Stef Brummel die de assist gaf. Na een aanval van De Graafschap verlegde Brummel het spel met een lange bal naar Pieter Langedijk. Langedijk zag na een duel de bal via zijn directe tegenstander achter de defensie vallen en plofte de bal achter invaller-doelman Guus Vaags.

Gelijkmaker

Het duurde vervolgens een kwartier voordat De Graafschap wat terugdeed. Danny Verbeek zette zelf de aanval op en kreeg vanaf de rechterkant, via een splijtende pass, de bal terug van opgekomen verdediger Julian Lelieveld. Verbeek kon vervolgens van dichtbij eenvoudig binnen tikken.

De 1-1 gelijke stand was een prima weergave van de verhoudingen op dat moment, maar toch zouden de gasten er met de zege vandoor gaan. Bij IJsselmeervogels zakte, mede door de fanatieke start, de krachten meer en meer weg en moest steeds verder terug.

Toch hadden de Superboeren er twee cadeautjes voor nodig om de wedstrijd vandaag te winnen. Hoewel: eerst was aanvallende middenvelder Miquel Ramdas nog dichtbij voor IJsselmeervogels, maar de 22-jarige Almerenaar schoot te recht op doelman Vaags af.

Twee goedkope goals

In de 82e minuut moesten de Rooien capituleren. Stef Brummel houdt bij een terugspeelbal de bal te lang aan de voet en brengt vervolgens met een korte pass Dylan de Braal in de problemen. De Braal, die kort daarvoor al geel had gekregen voor een wat onbesuisde sliding, verliest de bal in de eigen zestien aan Verbeek en die profiteert: 1-2.

Het leed was nog niet over voor de vandaag jarige Stef Brummel want in de slotfase krijgt hij de bal niet weg en kan Philip Brittijn overnemen. De middenvelder bedient vervolgens Johnatan Opoku, die in het keepersloze doel kan intikken en de geflatteerde 1-3 binnen schuift. Het zou ook de eindstand betekenen.

Tevredenheid overheerst

IJsselmeervogels kan, ondanks de twee fouten in de slotfase, tevreden terugkijken op het duel van zaterdagmiddag. Doordat de ploeg het organisatorisch goed voor elkaar had, kon de ploeg vanuit de opbouw een aantal mooie aanvallen opzetten en gaf het weinig kansen weg.

Hopelijk over een week, maar anders over twee weken speelt IJsselmeervogels de tweede oefenwedstrijd. Over twee weken is de ambitieuze derdedivisionist OFC Oostzaan van hoofdtrainer Pieter Mulders de tegenstander. Als voor die tijd nog een tegenstander wordt gevonden, dan leest u dat via onze kanalen.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel