Pieter Langedijk (1-1, '45)
Pieter Langedijk (2-1, '77)

G. Keijl

Vogels boeken zege tegen OFC

IJsselmeervogels heeft in haar tweede oefenwedstrijd van het seizoen de eerste oefenzege geboekt. Op eigen veld werd tegen Derdedivisionist OFC Oostzaan met 2-1 gewonnen. Pieter Langedijk was, net als in de wedstrijd tegen De Graafschap (1-3) verantwoordelijk voor de Rooie doelpuntenproductie.

Bij IJsselmeervogels startte Khalid Tadmine voor het eerst dit seizoen binnen de lijnen. De van Koninklijke HFC overgekomen spits kampte eerder deze voorbereiding nog met een blessure en kreeg vandaag een (eerste) half uur speeltijd. Ook Daniel van Son startte nadat hij tegen De Graafschap nog volledig ontbrak en ook Eef van Riel keerde terug van een blessure. Hij zou later in het duel invallen en speelde ook zijn eerste half uur van het seizoen. Het moge duidelijk zijn dat Berry Smit en zijn staf voorzichtig zijn met de ‘zij-instromers’ in de voorbereiding.

Gasten brutaal op voorsprong

OFC Oostzaan nam brutaal het initiatief bij de start van de wedstrijd. Niels Butter, de 21-jarige aanvallende middenvelder die via de jeugdopleiding van AZ, Feyenoord en het Spaanse La Nucia in 2019 weer terugkeerde bij zijn jeugdliefde OFC, testte na vijf minuten Vogels-doelman Jaimy Schaap. De Spakenburgse doelman, die nog minimaal tot 2025 verbonden is aan de club, kon echter redding brengen. Dat lukte diezelfde Schaap een kleine minuut later niet toen diezelfde Butter op aangeven van ex-prof Soufian Akouili (FC Volendam, Willem II, FC Emmen) kon binnentikken. Het betekende een snelle voorsprong voor de Noord-Hollanders.

De wedstrijd kwam vervolgens wat meer in balans en behoudens kansen voor Daniel van Son (over) en vroege invaller Stan Beune (gered) enerzijds en Mohammed Chih (gekraakt) anderzijds leken de gasten met de voorsprong te gaan rusten. Dat was echter buiten Steven Sánchez Angulo gerekend. De technisch begaafde middenvelder werd gevloerd binnen de lijnen en met het ontbreken van penaltyspecialist Danny van den Meiracker ontfermde Pieter Langedijk zich over de elfmetertrap. Langedijk schoot feilloos binnen en stond daarmee andermaal op het scorebord. Vrijwel direct na zijn treffer floot scheidsrechter Keijl voor de rust.

Veel nieuwe, jonge gezichten na rust

Na rust kwamen vooral veel nieuwe gezichten binnen de lijnen. Trainer Berry Smit heeft een groot deel van het afgelopen seizoen gebruikt om een groot aantal spelers uit de opleiding te betrekken bij de trainingen van de A-selectie en koos er nu voor enkele spelers in te zetten.

Zo zullen aanvaller Joyce Nsingi (Onder 18), Thomas Kamstra en tweelingbroers Simon en Thomas van den Abeelen (Onder 23) voor het grote publiek de grote onbekenden van vanmiddag zijn geweest. Nsingi en Kamstra zijn al enkele seizoenen actief in onze opleiding en de Van den Abeelen-tweeling kwam deze zomer over van het Baarnse TOV. Ook Gerwin van de Groep, Stan Beune en Jovanne Francis, die we alledrie tegen De Graafschap ook al in actie zagen, maakten weer speeltijd.

Wippertje

Ondanks alle wisselingen werd Pieter Langedijk de man van de middag. De vleugelaanvaller werd na 68 minuten gewisseld voor Ilias Boudouni, die daarmee in actie kwam tegen zijn oude club, maar kon drie minuten en een drinkpauze later als vervanger van Mike van de Laar weer invallen. Hij zou zijn snelle invalbeurt belonen met een doelpunt. De ex-prof kreeg na 77 minuten de bal aangespeeld, kwam oog-in-oog met OFC-doelman Beer de Vos - hallo cultnaam, overigens - zag de doelman iets te ver voor de goal staan en verschalkte doelman De Vos vanaf randje zestien sluw met een wippertje. Ondanks twee kansen voor Joyce Nsingi in de slotfase, bleef het bij 2-1. Het betekende daarmee de eerste overwinning in deze voorbereiding, al zijn uitslagen in deze fase van ondergeschikt belang.

Al met al kan worden teruggekeken op een nuttige oefenwedstrijd waarin de selectie weer wat meer wedstrijdritme opdeed en waar de automatismen in het 4-3-3-systeem verder ingeslepen konden worden. Volgende week ontvangen we DVS ‘33 in het kader van de Harry Hamstra Cup. Dit duel is eveneens op De Westmaat en start traditiegetrouw om 15.00 uur. Het zal een weerzien worden met een aantal oude bekenden, aangezien onder meer Tarik Evre, Frenkie Overmars, Quincy Veenhof en Ali Akla daarmee terugkeren naar bekend terrein.