Het eerste

Volgen op

Wedstrijdgegevens


2 - 0

IJsselmeervogels - Jong Sparta
zaterdag 16 oktober 2021,

Pieter Langedijk (1-0, '49)
Stan Beune (2-0, '90)

Toeschouwers: 1.150
Scheidsrechter:
J.J.M. Vries
Assistent-scheidrechter:
R. Meints, C.R. Veen
Vierde official:
P. Smeenk

Bekijk opstellingen

Ook winst op Jong Sparta

IJsselmeervogels heeft onder nieuwbakken hoofdtrainer Gert Peter de Gunst de zegereeks voortgezet. Op eigen veld werd tegen de talenten van Sparta Rotterdam met 2-0 gewonnen, door treffers van uitblinker Pieter Langedijk en invaller Stan Beune. IJsselmeervogels werd in de tweede helft geholpen door rode kaart voor Gaultiér Overman. Door de overwinning stijgt de Rooie formatie een plekje op de ranglijst.

ijsjsp1 gpdg

Aanvallende opstelling

De Gunst verraste door in een 1-3-4-3-formatie te starten en zo meer voetbal vanaf het middenveld te laten komen. Het plan pakte goed uit. De Vogels kwamen na negen minuten bijna op voorsprong door een voorzet van Christos Ibrahim, hij verving de geblesseerde Sanchez Angulo, die via een Spartaans been op de buitenkant van de paal terecht kwam. Even later waren de Rooien opnieuw dichtbij via eerst Van Son en later via Poepon. 

De gasten waren slechts een keer enigszins gevaarlijk toen Mo Tahiri vrijstaand in de zestien een pass van Pepijn Doesburg verkeerd inschatte. Het was uiteindelijk geen sprankelende eerste helft, vooral een voetbalstrijd op  en met de 0-0 gelijke stand was de stand redelijk conform het spelbeeld, waarbij IJsselmeervogels vooral in de eerste 35 minuten prima spel zien, met druk naar voren, en de afstand tussen de linies klein hield. 

ijsjsp3 mikevdlaar

Voorsprong na rust

In de tweede helft was er voor de Rooien snel reden tot juichen. Al na vier minuten spelen werd Khalid Tadmine vanuit het middenveld bediend aan de rechterkant. De aanvaller, de afgelopen weken al steeds belangrijk, had de keuze om zelf af te vuren op het doel, maar behield het overzicht en bediende Pieter Langedijk. Voor Langedijk, de voormalige Spartaan die midweeks nog vijf keer scoorde in een oefenwedstrijd tegen Purmersteijn, was het vervolgens eenvoudig binnen schieten. 

De voorsprong bracht meer comfort bij de Westmaatbewoners en dat was te zien in het spelbeeld. Dat gold vooral voor Pieter Langedijk, die zijn hernieuwde basisplaats opluisterde met een aantal fraaie acties. Zo ook in de 54ste minuut, toen de Maassluizer buitenspeler over de linkerkant werd weggestuurd. Een mooie combinatie met Khalid Tadmine en een aantal individuele acties bracht hem vlakbij Sparta-doelman Rijk Janse. Het schot, waar hij misschien beter had kunnen afgeven, ging voorlangs. Tien minuten later werd het diezelfde Langedijk bediend door Mike van de Laar, maar hij kon zijn goede optreden niet opluisteren met een tweede treffer.

Rode kaart voor Spartanen

Na 68 minuten spelen werd IJsselmeervogels in een zetel geholpen door een onbesuisde actie van Gaultiér Overman op de benen van Philippe van Arnhem. De rode kaart was volledig terecht, Overman ging met gestrekt been gevaarlijk en vals het duel aan en dit betekende dat de ploeg van Geert Arend Roorda met tien man verder moest. Dat kwam de ploeg van Gert Peter de Gunst niet verkeerd uit, aangezien de Spartanen als full profs veel meer conditie aan de dag leggen. De Rooien werden ondanks het overtal in de slotfase dan ook meer terug gedrukt en het vergde wat kunst-en-vliegwerk om de nul te houden. Trainer De Gunst liet weten dat hij bewust niet te veel wilde wisselen, om zo de basisspelers fitter te krijgen.

ijsjsp2 poepon

Waar Jong Sparta zocht naar de gelijkmaker was het in de maar liefst vijf minuten toegevoegde tijd uiteindelijk invaller Stan Beune die doel trof. Rydell Poepon kopte de bal door en nadat Stan Beune door een actie twee Sparta-verdedigers tegen elkaar aan zag lopen, kon hij alleen doorgaan op doelman Janse. Het Rooie jeugdproduct, dat in het verleden ook nog speelde in de jeugd van Roda ‘46, faalde niet.

Marinus Dijkhuizen, heeft die goal in de slotfase waarschijnlijk gemist. De Excelsior Rotterdam-trainer was een dag nadat De Gunst in Rotterdam was, zelf op de Westmaat om zijn aanstaande tegenstander te analyseren. Hij had vlak voor het einde echter genoeg gezien en keerde huiswaarts. IJsselmeervogels heeft nu anderhalve week om zich voor te bereiden op die bekerwedstrijd tegen Excelsior Rotterdam, aangezien het aanstaande zaterdag een vrij weekend heeft. De zaterdag daarop wacht De Treffers, dat morgen nog speelt tegen TEC Tiel.

Met negen punten uit de laatste drie wedstrijden stijgt IJsselmeervogels naar gedeelde tiende plek op de ranglijst, op gelijke hoogte met Excelsior Maassluis dat een net iets beter doelsaldo heeft. Met weer wat lucht vanaf de onderste plekken en het voetbal dat langzaamaan verbetert geeft dat de burger moed. 

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: Pro Shots / Remko Kool