Het eerste

Volgen op

Wedstrijdgegevens


1 - 1

SV Spakenburg - IJsselmeervogels
zaterdag 14 mei 2022,

Floris van der Linden (1-0 (pen.), '6)
Steven Sánchez Angulo (1-1, '61)

Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter:
S. de Brito Roque
Assistent-scheidrechter:
F. Winter, C.R. Veen
Vierde official:
S.P.M. Teuben

Bekijk opstellingen

Vogels morele winnaar in de derby

IJsselmeervogels mag zichzelf de morele winnaar voelen van de derby op de blauwe zijde van De Westmaat. Bij en tegen Spakenburg eindigde het duel in opnieuw een gelijkspel, door een vroege strafschop benut door Floris van der Linden en de gelijkmaker via een kopbal via Steven Sánchez Angulo. 

Blauwe storm

Spakenburg schoot na de sfeeracties uit de de startblokken. De oproep ‘strijd’ die de blauwe supporters op hun spandoek hadden geschreven bleek niet aan dovemansoren. IJsselmeervogels, met in de basis Jaimy Schaap teruggekeerd van een blessure en Bradley Martis teruggekeerd van een schorsing, had in de eerste minuten werkelijk niets in te brengen. Het eerste grote wapenfeit kwam al na drie minuten van de voet van Lowie van Zundert. In de scrimmage kwam Jaimy Schaap echter als winnaar uit de strijd.

spaijs sfeer

Een minuut later was het alsnog raak voor de gastheren. Een aanval vanaf de blauwe linkerkant kwam in de beruchte zestien ongelukkig op de hand van Bradley Martis en scheidsrechter De Brito Roque wees naar de stip. De strafschop werd feilloos ingeschoten door topscorer Van der Linden waardoor IJsselmeervogels een vroege achterstand moest incasseren. Nog binnen de tien minuten kon Spakenburg de score nog uitbreiden, maar een fraai opgezette aanval door opnieuw Lowie van Zundert werd door Spakenburg-aanvoerder Frank Olijve niet tot goal gepromoveerd. De bal ging naast Schaap’s doel. 

Opstootje

Na een kwartier spelen volgde het inmiddels bijna traditionele opstootje. Mike van de Laar ging stevig door aan de zijkant op Vince Gino Dekker, maar ondanks dat de Amersfoortse middenvelder de bal speelde, kwamen enkele blauwe spelers verhaal halen. Dekker, die voorafgaand aan het duel met het nodige gevoel voor humor op het Rooie opstellingsblad was gezet door teammanager Lammert van Diermen, kon echter door. Over de toekomst van de voor Spakenburg zo belangrijke buitenspeler is tot op heden nog steeds onduidelijkheid, al zal elke Rooie voetballiefhebber hopen dat de dribbelaar komend seizoen ‘gewoon’ bij de Rooien speelt.  

spaijs beune

Na de blauwe storm kwam de wedstrijd wat meer in balans en dat leidde na 22 minuten tot de eerste echte kans voor de Rooien. Via Hak, Sánchez Angulo kwam de bal bij Mike van de Laar. De middenvelder raakte de bal echter onvoldoende en de bal was een eenvoudige prooi voor Ter Wielen. Twee minuten later was de ploeg van De Gunst opnieuw dichtbij, maar na opnieuw een mooie aanval werd de inzet van Jerrel Hak uit de doelmond gered. 

Open wedstrijd

Het spel ontpopte zich tot een open wedstrijd en was Spakenburg tweemaal met Vink (slalommend de zestien in en even later een halve omhaal) weer dichtbij een treffer. De grootste kans moest toen echter nog komen. Uit de corner kreeg Spakenburg-doelman de bal niet klemvast, waardoor Steven Sánchez Angulo leek te profiteren. Hij legde de bal echter panklaar voor Jerrel Hak die de bal voor het inschieten had. Zijn schot eindigde echter in een losse flodder, waardoor Spakenburg de gelijkmaker bespaard bleef.

spaijs sanchez

In de rust deed Gert Peter de Gunst een tactische omzetting waardoor hij de angel uit de  gevaarlijke Spakenburgse rechterkant haalde. Doordat Stan Beune wat meer als bewaker van de steeds opkomende Sanny Monteiro speelde kon Bradley Martis zich meer focussen op het verdedigen van assistkoning Dekker. 

Gelijkmaker

Het leverde op dat IJsselmeervogels in de tweede helft voetballend de bovenliggende partij was en dat leidde na 61 minuten tot de gelijkmaker. De vanmiddag voortreffelijk spelende Daniel van Son kreeg ter hoogte van de zestien alle tijd om een voorzet te geven. Die voorzet vond de tamelijk vrijstaande Steven Sánchez Angulo in de zestien, die niet twijfelde en onder de lat binnen kopte. Het deed het rode supportersvak ontploffen van vreugde.

Ondanks dat IJsselmeervogels de bovenliggende partij bleef, leek Robin Eindhoven de wedstrijd in Spakenburgs voordeel te beslissen. De invaller ontsnapte aan de buitenspelval, omspeelde Jaimy Schaap, maar vond slechts de paal van het verlaten doel. Vijf minuten later kregen de Rooien een vrije trap op een mooie positie. De inzet van Danny van den Meiracker, die volgend jaar de Katwijkse derby speelt, kon echter worden gered door Ter Wielen. De grootste kans voor de Rooien moest toen echter nog komen. Eerst had Mike van de Laar nog pech dat zijn dribbel de zestien in stuitte op een ‘polletje’ gevormd door een confettirolletje, maar in de dying seconds kreeg Kai Heerings dé kans om de Rooien toch nog de voorsprong te schenken. De kopbal van dichtbij, uit de corner van Bradley Martis kon echter knap worden gepareerd.

spaijs heerings

Geen winnaar

Zo kwam er geen winnaar in de derby, waarvan vooraf velen Spakenburg als de grote favoriet tipten. Het was in het blauwe kamp niet de vraag of de blauwen zouden winnen, maar vooral met hoeveel. De dit seizoen zoveel geplaagde Rooien vierden het punt zodoende als een overwinning en voelde zich op basis van het spel in de tweede helft de morele winnaar, zo bleek later vanavond ook wel uit de feestvreugde in de sporthal. Met het punt is bovendien nog meer zekerheid over een langer verblijf in Jack’s League. Voordat het volgende seizoen aanbreekt zal eerst nog vier keer gestreden moeten worden, te beginnen met het thuisduel met Noordwijk aanstaande zaterdag. 

Media

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Erik de Weerd