A.D. Kloekke, M. Winckens
Vierde official:
K. Puts

Vogels ten onder tegen zakelijk Excelsior

IJsselmeervogels heeft op eigen veld niet kunnen stunten tegen de nummer 2 van de Keuken Kampioen Divisie. Op Sportpark De Westmaat eindigde het treffen met de Kralingers in 0-3, door doelpunten van Hugo Botermans en Reuven Niemeijer.

IJsselmeervogels startte - zoals eigenlijk ook wel verwacht - in een 4-3-3-formatie. Ten opzichte van het duel met Jong Sparta Rotterdam koos trainer Gert Peter de Gunst voor Jesse Wielinga op de linksbackpositie. Hij verving Marciano van Leijenhorst, die op de bank plaatsnam. Bij de Kralingers was de basisplaats van Hugo Botermans opvallend. De voormalig jeugdspeler van ADO den Haag hield de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie, Thijs Dallinga, op de bank. Hij zou het vertrouwen van trainer Marinus Dijkhuizen, zou zou gedurende de wedstrijd blijken, niet beschamen.

ijsexc4 ibrahim

Lichten gedoofd, snelle achterstand

Bij opkomst doofden de lichten op De Westmaat. De supporters van IJsselmeervogels hadden een sfeeractie in petto met sterretjes en diverse confetti-shooters dat door de gedoofde lichten extra sfeervol in beeld kwam. De Rotterdamse formatie was er amper van onder de indruk. Al na vijf minuten kwamen de gasten op voorsprong. Een voorzet vanaf de rechterkant van Mats Wieffer kon bij de tweede paal worden binnengekopt door Botermans. Het was een vroege domper voor de Rooie formatie.

De gasten bleven gedisciplineerd voetballen, al vergaten  en lieten zien waarom ze op dit moment meedoen om de prijzen in de Keuken Kampioen Divisie. Treffend was daarbij het afstandsschot van vleugelaanvaller Pieter Langedijk, die na zo’n 25 minuten plompverloren afvuurde. Excelsior-doelman Van Gassel keek de bal over. Diezelfde Langedijk was, in een fase waarin IJsselmeervogels iets meer regie probeerde te nemen, vlak voor rust een stuk dichterbij een doelpunt. Bij een fraaie diepe bal over de linkerkant werd Langedijk bediend. Tot ieders verrassing kwam doelman Van Gassel ‘polshoogte nemen’ en liet het doel leeg achter. Pieter Langedijk deed de Rooien te kort door te vergeten om de bal in het doel te schieten.

ijsexc3 langedijk

Noodgedwongen wissel

In de rust moest De Gunst noodgedwongen ingrijpen. Philippe van Arnhem raakte voor rust geblesseerd aan de ribben en tijdens de thee bleek de middenvelder niet door te kunnen. Het zal moeten blijken of de wedstrijd tegen De Treffers al dan niet te vroeg komt voor de middenvelder. Adil Haian was zijn logische vervanger. Iedereen was goed en wel op zijn zitplaats toen IJsselmeervogels de grootste kans van de wedstrijd kreeg. Plotseling dook Pieter Langedijk op voor doelman Stijn van Gassel. De keeper voorkwam knap de gelijkmaker en in de rebound trof Rydell Poepon met een krullend schot de kruising.

Korte metten

Kort daarna maakte Excelsior korte metten met de aspiraties van IJsselmeervogels. In de 53e minuut was het opnieuw Hugo Botermans en nog geen vijf minuten later Niemeijer die voor de 0-3 zorgde. Beide goals waren op aangeven van Feyenoord-huurling Marouan Azarkan, die een plaag vormde voor de Rooie defensie. De spanning in het duel doofde daarmee, zoals ook de lichtinstallatie vlak voor het eerste fluitsignaal deed, al had Excelsior nog een aantal kansen om de score uit te breiden. Doelman Jaimy Schaap mocht zich echter nog onderscheiden, door 1-op-1 als winnaar uit de bus te komen ten koste van de ingevallen Couhaib Driouech.

ijsexc2 poepon

Voor Justin Ruizendaal werd het uiteindelijk nog wel een memorabele wedstrijd. De Spakenburgse jeugdspeler mocht kort voor het einde zijn officiële debuut maken voor de Rooien en viel in in het hart van de verdediging. Hij kon zo van dichtbij zien hoe Excelsior Jaimy Buter een oliedomme directe rode kaart te zien kreeg van scheidsrechter Hensgens. Vlak voor Vak Midden-Noord maaide hij de voeten van IJsselmeervogels verdediger Jesse Wielinga weg en kon een paar seconden voor het uiteindelijke eindsignaal inrukken. Het was voor trainer Dijkhuizen een lelijke vetvlek op een verder vlekkeloze avond.

Terechte nederlaag

Trainer De Gunst kon na afloop leven met de uitslag. Hij zag een veel beter Excelsior Rotterdam. “Op zulke avonden moet je zelf uitstekend zijn en de tegenstander wat minder. Excelsior liet zien waarom ze zo hoog staan in de competitie.” Hij blikte vooruit op het veel belangrijkere treffen met De Treffers. Zij zijn namelijk aanstaande zaterdag de volgende tegenstander in Jack’s League en zag bovendien met genoegen dat er bij de Groesbeekse formatie een verlenging aan te pas moest komen in het bekerduel met Rijnsburgse Boys. “Dat is voor ons wel lekker.”

De Treffers staat momenteel gedeeld tweede in Jack's League en won woensdagavond na strafschoppen van Rijnsburgse Boys in de TOTO KNVB Beker. Of door die lange bekeravond de verzuring zaterdag nog in de kuiten zit, zal blijken vanaf 18.00 uur als rood-wit en rood-zwart het op Sportpark Zuid tegen elkaar opnemen. Tickets bestellen kan via deze link.