H.M. Küçükerbir, D. Vloedgraven
Vierde official:
K. Mandemakers

Vogels hard onderuit in Rijnsburg

De eerste van drie zware wedstrijden sinds de aanstelling van hoofdtrainer Gert Jan Karsten werd in Rijnsburg met 4-1 verloren. Rijnsburgse Boys was een paar maatjes te groot, ging slordig met de kansen om en behoedde De Vogels zo van een nog veel grotere nederlaag.

In de opstelling van Gert Jan Karsten vielen gelijk een aantal dingen op. Enkele spelers stonden op een andere positie dan waar de supporters van IJsselmeervogels ze in het verleden (in het rode shirt) zagen spelen. Zo werd Wessel Boer vanuit de verdediging in Rijnsburg op het middenveld opgesteld. Een positie die hij bij zijn vorige club, Koninklijke HFC, veelvuldig invulde en ook menig doelpuntje meepikte. Daniël van Son, bekend als rechtsback, had de linkshalfpositie toegewezen gekregen. Een plek waar hij in zijn beginperiode bij Koninklijke HFC vaak speelde. Ook voor hem was dit dus geen onbekende positie. Mike van de Laar zakte een linie en stond geposteerd als rechtsback. Ook voor hem was dit geen onbekende plaats.
Door het doorschuiven van Wessel Boer was een plek vrijgekomen in de verdediging. Deze werd ingevuld door Kai Heerings. Het was zijn eerste optreden in het jaar 2023.

Dat iedereen nog even moet wennen aan de nieuwe spelopvatting bleek al snel. De eerste kans voor ‘de Uien’ was er namelijk al na een dikke minuut. Delano Asante kreeg een schietkans, maar zag Jaimy Schaap de eerste redding van velen deze middag maken.

rbbijs 6
Linkshalf Daniël van Son in duel met Bert Koomen

Na een kleine tien minuten spelen kreeg IJsselmeervogels de eerste kans van de wedstrijd. Een ingooi van Morad el Haddouti werd via Kevin Sterling voor de voeten van Mike van de Laar gelegd waarna de mee opgekomen rechtsback kon uithalen. Wesley Zonneveld redde echter gemakkelijk.

Een minuut later was het aan de andere kant van het moeilijk te bespelen natuurgrasveld wel raak. Jeroen Spruijt kon na een voorzet van rechts (van Roderick Gielisse) vrij binnenkoppen en de 1-0 op het scorebord laten zetten.

Diezelfde Jeroen Spruijt kreeg even later de kans de score te verdubbelen, maar zag deze keer de sterk keepende Jaimy Schaap op zijn weg.

Even later kreeg Gino Bosz de kans om vanaf een meter of 20, schuin voor de goal, aan te leggen voor een vrije trap. De supporters van De Vogels gingen er goed voor zitten (of staan), want een van de specialiteiten van de middenvelder die in de winterstop overkwam van VV Unicum is de vrije trap. Helaas werd het geen treffer voor IJsselmeervogels. Sterker nog, in de counter die volgde ging de bal er aan de overkant in. Furhgill Zeldenrust stond aan het eind van de tegenaanval en tikte de tweede van de middag binnen.

IJsselmeervogels deed in de eerste helft nog één keer iets terug. Een vrije trap van Daniël van Son kwam bij de tweede paal op het hoofd van Kai Heerings. Die de bal op de paal zag belanden. Hierna was het enkel Rijnsburgse Boys wat de klok sloeg. Een schitterende aanval over de linkerkant over vele schijven kende Delano Asante als hoofdrolspeler. Met een bekeken schot rondde hij net zo fraai af. 3-0.

Op slag van rust ging ook bijna de vierde Rijnsburgtreffer erin, maar was het Jaimy Schaap die de tweede treffer van Furhgill Zeldenrust voorkwam.

Na rust was het wachten op de vierde treffer van Rijnsburgse Boys. De geel-zwarte formatie van Henk Wisman kreeg hier ook meerdere mogelijkheden voor, maar het vizier van de Rijnsburgers stond de tweede helft niet meer op scherp en Jaimy Schaap kwam meerdere keren als winnaar uit de bus in een één-op-één situatie. Meerdere ‘honderd procent kansen’ werden (mede dus door het keeperswerk) vakkundig om zeep geholpen waardoor een monsterscore uitbleef.

Youssef Blel viel in de tweede helft in

Waar de goals aan de kant van Jaimy Schaap niet vielen gebeurde dit wel aan de kant van Wesley Zonneveld. Een prima aanval en dito voorzet van Miguel Ramdas werd binnengekopt door aanvoerder Wessel Boer. Met nog 13 minuten op de klok kwam de hoop weer een beetje terug bij de veelvuldig meegereisde Vogelssupporters.

Meer dan hoop werd het helaas niet. Kansen waren verder niet meer te noteren voor IJsselmeervogels en het slotakkoord was voor de thuisclub. Vanaf 11 meter mocht Furhgill Zeldenrust zijn tweede van de middag binnenschieten en de eindstand op 4-1 zetten.

Volgende week wacht weer een zware tegenstander. De oude club van Gert Jan Karsten, HHC Hardenberg komt op bezoek. De Hardenbergers zijn volop in de titelrace. Door de nederlaag van AFC bij Katwijk bedraagt de achterstand op de koploper slechts drie punten.
Onderin kreeg IJsselmeervogels na de nederlaag nog een tik te verwerken. Concurrent sv T.E.C. boog een 0-1 achterstand tegen Excelsior Maassluis om naar een 2-1 overwinning, waardoor de club uit Tiel, op de veilige 14e positie, nu 7 punten voorsprong heeft. Tel daarbij op dat TEC nog een inhaalwedstrijd tegen OFC tegoed heeft en de conclusie is snel getrokken. Het wordt een hels karwei om de nacompetitie te ontlopen. Maar hoop doet leven. In de resterende elf wedstrijden zijn nog genoeg punten te verdienen, dus laten we er met z’n allen vol voor gaan.