R. Westenberg, C.R. Veen
Vierde official:
L.E. Cantineau

Eclatante derbywinst

Na zeven edities zonder winnaar is er zaterdag eindelijk weer een winnaar gekomen in de moeder aller derby’s en die winnaar heet IJsselmeervogels. Sinds 21 november 2015, toen het in 3-1 eindigde, was IJsselmeervogels zaterdagmiddag zelfs met 4-1 te sterk voor rivaal Spakenburg.

Trainer Gert Jan Karsten had vooraf wat puzzels te leggen. Jaimy Schaap moest donderdagavond geblesseerd afhaken en Maarten List werd als logische vervanger gekozen. Ook Gino Bosz en Marouane Afaker waren vooraf niet direct bestempeld als basisklant, maar Karsten probeerde Spakenburg met een alternatief strijdplan te verrassen. Dat leek eigenlijk wel te lukken, want net als vorige week tegen FC Lisse schoot de ploeg uit de startblokken.

In de eerste zes minuten waren het Sanchez Angulo (voorzet naast), Van der Velden (kopbal net over) en twee keer Bosz (vrije trap gestopt, afstandsschot gepareerd) die de Rooien hadden moeten belonen voor de goede start. Zoals zo vaak dit seizoen kreeg de geplaagde ploeg een tegentreffer te incasseren, op een moment dat het totaal niet conform de verhoudingen is. Uit een IJsselmeervogels-ingooi stond het middenveld totaal niet goed, waardoor een steekbal van Floris van der Linden zorgde dat Luuk Admiraal op doelman List af kon gaan. De Excelsior-huurling bleef koel, kapte List uit en wachtte op het passeren van Van Son en prikte na elf minuten binnen. Een enorme domper voor alles wat Rood is. Twee minuten later volgde er een soortgelijke aanval, met dito positionele wanorde aan Rode zijde, maar ditmaal chipte Admiraal naast.

De fase daarna was IJsselmeervogels het wat meer kwijt, al kon Spakenburg dat niet omzetten in grote kansen. Na een klein half uur moesten diezelfde blauwen een eerste tegenvaller verwerken. Dwayne Green, de linksback met de prachtgoal tegen PSV eerder dit seizoen leek verkeerd terecht te komen en moest van het veld afgedragen worden. Jan van Diermen werd zijn vervanger, waardoor Spakenburg-trainer Chris de Graaf de ploeg gelijk op drie plekken wijzigde. In het laatste kwartier tot aan de rust was het vooral rommelig van beide kanten, wat betekende dat Spakenburg met de voorsprong aan de thee ging.

Karsten greep in de rust in en bracht Santiago Ramírez Montoya en Morad el Haddouti op de flanken in, voor de tegenvallende Marouane Afaker en de net voor rust met geel bestrafte Kevin Sterling. Wissels die cruciaal bleken te zijn in het verdere verloop van de wedstrijd. IJsselmeervogels kwam namelijk andermaal messcherp de kleedkamer uit en dat resulteerde na 50 minuten in een corner van de voet van Bradley Martis. Bij de tweede paal wist Junior van der Velden, die tegen HHC Hardenberg ook al zo’n belangrijke goal maakte, met het hoofd keihard binnen te koppen. Het bracht de hoop terug in de Rooie harten, met name bij het electrisch geladen Vak Midden-Noord dat de ploeg al vanaf een uur voor aanvang van de wedstrijd luidkeels steunde. Het bleek een opmaat naar meer.

Vijf minuten later was het via Morad el Haddouti opnieuw raak. De vleugelaanvaller, die kort daarvoor nog een gele kaart - rood was echt te veel van het goede, al zal dat vast als excuus gebruikt worden - kreeg voor een stevig duel met mede-gifkikkertje Nick Verhagen, was het eindstation van een schitterende aanval. Opnieuw Bradley Martis, die onder Karsten zichzelf opnieuw lijkt te hebben uitgevonden, stoomde aan de linkerkant op. De voorzet leek een beetje te smoren, maar kwam uiteindelijk terecht bij El Haddouti die bekeken binnenschoot en IJsselmeervogels daarmee op voorsprong bracht. Direct daarna greep Chris de Graaf in door oud-Vogel Maurice de Ruiter te brengen voor de andermaal tegenvallende Vince Gino Dekker. Kort daarna was de opgekomen Nick Verhagen, die in de derby eerder dit jaar ook al scoorde dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet ging via een rood been naast.

In de 70e minuut leek het duel beslist. Superrooie Mike van de Laar mistte dekking bij de palen op het moment dat hij zijn corner wilde nemen en draaide de bal direct vanuit de corner binnen. Een weergaloos doelpunt dat de Westmaat in totale extase bracht. Kort daarvoor verving Dugary Monkou de moegestreden Gino Bosz en vlak na de goal van Van de Laar werd de doelpuntenmaker vervangen door Sem Scholten. Spakenburg probeerde nog wat met het inbrengen van Ferebory Kourouma, maar los van het natrappen aan het adres van Bradley Martis bij de achterlijn terwijl de bal nergens te bekennen was, was zijn bijdrage vanmiddag marginaal. Datzelfde gold qua inzet voor heel Spakenburg in de tweede helft. Het vooraf zo bewierookte team van Chris de Graaf kon, mede door de hier en daar hautaine houding, totaal geen vuist maken tegen het powervoetbal van IJsselmeervogels.

Het slotakkoord was voor Morad el Haddouti die zijn man of the match uitverkiezing bekroonde met een tweede doelpunt. De vleugelspits kon vanaf de rechterkant op aangeven van invaller Jordy Ruizendaal 1-op-1 afgaan op Alessandro Damen en schoof de bal koeltjes langs de ervaren doelman. Het betekende een 4-1 overwinning waar niets op viel af te dingen. Door het verlies van concurrent Excelsior Maassluis (0-2 tegen Quick Boys) en puntverlies van TEC (0-0 tegen Lisse) is het gat met de veilige plekken nog maar drie punten. Over twee weken gaat de missie van lijfsbehoud verder, iets wat enkele maanden geleden ondenkbaar leek, maar na vanmiddag gloort er weer hoop.

Foto's: Erik de Weerd / IJsselmeervogels Media