Diego Gustavo Rodrigues de Lima (2-2, '63)

Vierde official:
J.S. Boringa, R. Punt

Bekijk opstellingen

Spraakmakend duel eindigt gelijk (en blijft gelijk)

In een bloedstollend spannend duel tussen Jong FC Volendam en IJsselmeervogels is geen winnaar gekomen. In het Kras Stadion eindigde het in 3-3. Met rode kaart, zes goals, twee penalty's en een staking was er echter voldoende om over na te praten in Volendam.

Trainer Gert Jan Karsten moest tegen de Wijdbroeken noodgedwongen kiezen om zijn formatie van twee weken geleden te wijzigen. Kevin Sterling was door zijn gele kaart geschorst en derby-uitblinker Morad el Haddouti was zijn vervanger. Ook Jaimy Schaap keerde weer terug onder de lat.

500 supporters steunden De Vogels in Volendam

Net als twee weken terug schoten de Rooien uit de startblokken. Gesteund door ruim vijfhonderd meegereisde supporters legde het Jong Volendam de wil op. Via twee keer El Haddouti en een keer Van Son had IJsselmeervogels de voorsprong moeten grijpen. Als een kopie van de vorige wedstrijd was het echter de tegenstander die uit het niets scoorde. Ezechiel Fiemawhle stond aan het eind van een combinatie en schoot koel in de linkerbenedenhoek.

Binnen tien minuten draaide de ploeg de score om. Eerst was het Morad el Haddouti die met een fraaie pass Marouane Afaker diep stuurde. De in de winter binnengekomen aanvaller passeerde bij de achterlijn doelman Van Oevelen en schoot knap de gelijkmaker binnen. Drie minuten later bracht Junior van der Velden de meegereisde supporters in het Kras Stadion in extase. Bradley Martis bediende Junior van der Velden en waar het vorige week nog het hoofd was, liet de verdediger nu de voeten spreken. Met een harde, lage schuiver werd het 1-2 en schoot hij de Rooien op voorsprong. Even later moest diezelfde Van der Velden zich wegens een blessure laten vervangen door Jordy Ruizendaal.

Een schitterende treffer van Marouane Afaker

Na rust was IJsselmeervogels het even kwijt. De ploeg liet zich meer inzakken en na een kwartier spelen leidde dat tot een makkelijk gegeven strafschop door scheidsrechter Dogterom. Diego Gustavo benutte dit cadeautje. Een minuut later werd het leed nog groter. Door een fout bij IJsselmeervogels kon Jong Volendam overnomen en Darius Johnson profiteerde daarvan. Een afvallende bal plofte hij hard achter Jaimy Schaap.

Een merkwaardig moment toen scheidsrechter Dogterom de wedstrijd stillegde, vrij kort daarna. Naar verluidt was er een beker op het veld gegooid en waar in de derby nog van alles het veld op vloog was deze enkele beker nu voldoende om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen.

De Vogels-staf gebruikte de ingelaste pauze om zijn team om te zetten. Met drie wissels werd de gehele voorhoede ingewisseld. Het sorteerde zeven minuten na de hervatting gelijk effect, toen invaller Youssef Blel uit de corner van Mike van de Laar de bal toegeschoven kreeg van Kai Heerings. Blel tikte de gelijkmaker binnen.

Met nog een kwartier op de klok zette IJsselmeervogels alles-op-alles om een overwinning uit het vuur te slepen. Dat betekende wel dat de ploeg de deur achterin wel open zette voor de gevaarlijke counters van de Wijdbroeken. Mike van de Laar deed een gelijke poging zoals vorige week door een corner in één keer binnen te draaien. De Volendammers hadden echter wel een bewaker bij de tweede paal staan en konden opruimen. Jaimy Schaap had zijn ploeg kort daarvoor al gered voor een nieuwe achterstand.

Gert Jan Karsten is boos op de arbitrage

Uiteindelijk zouden de Rooien met tien man komen te staan. Wessel Boer, die bij de 3-3 geel had gekregen voor het snel willen pakken van de wedstrijdbal, maakte een opzettelijke handsbal om zo een tegenaanval te breken. Dat daarvoor een flinke overtreding op Van Son over het hoofd werd gezien leverde de nodige vraagtekens op. Met nog twee officiële minuten op de klok werd de zoektocht naar de overwinning bemoeilijkt. Die kans werd nog kleiner toen Jong Volendam opnieuw een strafschop kreeg en opnieuw niet zonder discussie. Gustavo en Schaap stonden daarmee opnieuw op elf meter van elkaar, maar ditmaal kwam Schaap als winnaar uit de strijd. Het zou uiteindelijk de eindstand blijken nadat na verluidt ditmaal een Volendam-supporter spullen het veld op gooiden. De vier minuten blessuretijd werden daarmee ingekort tot luttele seconden door scheidsrechter Dogterom, die daarmee zijn hoofdrol van vanmiddag onderstreepte. Of er voor het restant nog moet worden teruggekeerd naar Volendam is vooralsnog onduidelijk.

Doordat Spakenburg de wedstrijd tegen Vogels-concurrent TEC liet lopen (0-3) is het gat met die ploeg nu vijf punten. De Rooien kruipen wel op twee punten richting Excelsior Maassluis, dat bij Koninklijke HFC met 2-1 verloor, maar het wordt met drie wedstrijden te gaan nog een heidens karwei om de nacompetitie nog te ontlopen.

De foto's werden gemaakt door Vincent de Vries van ProShots
De samenvatting van het duel is te zien op de site van Eyecons

Door de KNVB werd duidelijk gemaakt dat het duel toch uitgespeeld moest worden. Dit is op dinsdagavond 16 mei gebeurd. In de resterende drie minuten ging IJsselmeervogels va-banque, kreeg het ook nog twee flinke mogelijkheden via Daniël van Son en Dugary Monkou, maar gescoord werd er niet meer.

Door de puntendeling is de achterstand op het virtueel veilige sv T.E.C. nu zes punten. Excelsior Maassluis staat 5 punten voor. Met nog twee wedstrijden te spelen gelooft momenteel alleen de grootste optimist nog in directe handhaving. Realistisch gezien rest na de overige twee competitieduels nacompetitie. Hoogstwaarschijnlijk ter voorbereiding hierop volgt zaterdag een uitduel tegen Scheveningen. Tot dan!