J.N.M. Bakker, D.G.H. Snoeren
Vierde official:
P.A.J. Weghorst

Spectaculaire zege in voorbereiding op nacompetitie

IJsselmeervogels kan zich gaan opmaken voor de nacompetitie voor handhaving in de tweede divisie. In de laatste reguliere competitiewedstrijd stapte de thuisploeg, met name door de spectaculaire laatste twintig minuten, met 4-3 van het veld af.

Op een zonnige Westmaat bleek al uit de opstelling dat Gert Jan Karsten vast rekening hield met het nacompetitieduel met Hercules van aanstaande woensdag. Zo werd centraal duo Heerings - Van der Velden bewust op de tribune gehouden vanwege kleine pijntjes en ook Mike van de Laar ontbrak in de basiself, al zat hij wel op de bank. Daniel van Son speelde zijn opgelopen schorsing weg. Bij de gasten startte voormalig-Vogel Danny van den Meiracker op de reservebank omdat hij een dag eerder in het huwelijksbootje trad.

Hoewel Quick Boys sterker aan de wedstrijd begon, nam IJsselmeervogels gedurende de eerste helft het initiatief meer en meer over. Dat leidde al na tien minuten tot de eerste kans voor de Vogels. Kevin Sterling had een fraaie actie in huis en bediende vervolgens Jordy Ruizendaal. Het schot van de Spakenburger ontbeerde echter kracht.

Openingstreffer Boer

Even later mikte Dyllandro Panka een voorzet vanaf de linkerkant als ware het een conversie-kick uit het rugby. Huizenhoog over dus. Het bleek een inleiding voor de openingstreffer na ruim een kwartier spelen. Een corner van de trapvaste Gino Bosz kwam op het hoofd van aanvalsleider Dugary Monkou. De spits kopte de bal door en kwam daarmee terecht bij aanvoerder Wessel Boer. Voor laatstgenoemde was het vervolgens simpel binnenkoppen.

Nog geen tien minuten later was het bijna opnieuw raak voor IJsselmeervogels. Rechtsback Gerwin van de Groep, die zich 90 minuten mocht laten zien vandaag, stoomde op en leverde een fraaie pass op Kevin Sterling. Monkou was het eindstation, maar trof de vanmiddag prima keepende Paul van der Helm op zijn route. Het was zo ongeveer het laatste vermeldenswaardige aanvalsfeit van de eerste helft, die zich prima als gezapig laat samenvatten. Kort voor het rustsignaal leek doelman Prinsen zich nog te verstappen, maar achteraf bleek dat dit om het forceren van een drinkpauze bleek te gaan. Na rust keerde hij zodoende gewoon terug onder de lat, al gold dat niet voor Martis en Sterling. Hen werd rust gegund en zodoende vervangen door Mitch Willems en Morad el Haddouti. Ook Quick Boys wisselde maar liefst vier keer in de rust. Even later werd dezelfde rust gegund aan Monkou en Sanchez Angulo, voor hen in de plaats kwamen Christos Ibrahim en Sem Scholten.

Het betekende dat met Julian Prinsen, Gerwin van de Groep, Adil Haian, Jordy Ruizendaal en Sem Scholten op dat moment vijf producten uit de eigen jeugd binnen de lijnen stonden. Tel daarbij de later nog invallende Mike van de Laar en de eerder gewisselde Dugary Monkou op en er kan gerust gesteld worden dat er vanmiddag wat herkenbaarheid en eigen identiteit te zien was binnen de lijnen.

Sensationeel slotakkoord

Vervolgens duurde het tot de 70e minuut tot er echt weer wat gebeurde op De Westmaat. Het bleek de aankondiging van een waar slotakkoord van beide ploegen. Invaller Danny van den Meiracker deed van zich spreken. Binnen twee minuten draaide hij de score helemaal om. Eerst was hij het eindstation van een voorzet vanaf links van Ivailo Staal en in de 72e minuut werd hij, overigens wel in buitenspelpositie, bediend door Nadir Achahbar en maakte hij zijn tweede van de middag.

IJsselmeervogels leek het op dat moment even kwijt, maar dat was buiten Morad el Haddouti gerekend. De rechteraanvaller kapte naar binnen en zocht met zijn linkervoet de linkerkruising. De bal krulde prachtig binnen en mag bestempeld worden als de mooiste van de middag. Diezelfde El Haddouti was vijf minuten later opnieuw belangrijk toen hij binnen de krijtlijnen op zoek was naar een strafschop en die ook kreeg. Mike van de Laar toonde zich koel en maakte de 3-2 en daarmee de vierde goal in negen minuten tijd.

Het doelpuntenfestijn was echter nog niet compleet, want Danny van den Meiracker mocht voor zijn derde van de middag aantekenen. Op aangeven van Sem van Duijn kon goaltjesdief 'Danny Cool' simpel en koel binnen schieten: 3-3.

Toch nog een winnaar

Toch zou IJsselmeervogels nog als winnaar van het veld stappen. Een bal op de arm binnen de zestien werd door scheidsrechter Dröge als handsbal bestraft en waar IJsselmeervogels dit seizoen al meermaals discutabele beslissingen tegen kreeg, stond het vanmiddag een keer aan de gelukkige zijde van de beslissing. Mike van de Laar mocht opnieuw aanleggen, koos de andere hoek en ditmaal met nog flink wat kilometers per uur harder. Onhoudbaar: 4-3. In de dying-seconds van het duel appelleerde Quick Boys nog voor een strafschop na hands in de Vogels-zestien, maar ondanks de protesten en het slotoffensief van de Katwijkers eindigde het duel in een Rode overwinning. Een mooie opsteker richting de nacompetitie.

Vanwege een lang Pinksterweekend werkt de ploeg van Karsten aanstaande dinsdag nog een lichte training af om woensdagavond om 20.00 uur de degens te kruisen met USV Hercules.

Foto's zijn te vinden in ons fotoalbum (wanneer ge-upload) (Fotograaf: Erik de Weerd).

De samenvatting is te zien op de website van Eyecons.