zaterdag 20 april 2024,

Tom Bijen (0-1, '12)
Niels Butter (1-1, '35)
Tom Bijen (1-2, '62)

IJsselmeervogels heeft zaterdag alweer de derde nederlaag op rij geleden. Na de misstappen bij Eemdijk (2-0) en tegen HSC ’21 (0-4) was nu FC Rijnvogels de meest gelukkige (1-2). De ploeg van trainer Gert Jan Karsten had het leeuwendeel van het balbezit en kreeg een karrenvracht aan corners, maar de echte kansen waren op de vingers van één hand te tellen. Gelegenheidsspits Niels Butter rondde er één af, maar omdat FC Rijnvogels tot twee keer toe een doelpunt in de schoot kreeg geworpen, werd het aan de rode zijde van de Westmaat 1-2.

Door de recente uitglijders tegen Eemdijk (2-0-nederlaag) en HSC ’21 (0-4-nederlaag) wist IJsselmeervogels dat het zich geen misstap meer kon veroorloven. In de strijd om het kampioenschap waren RKAV Volendam én SC Genemuiden (op doelsaldo) immers langszij gekomen én het nog periodetitelarme team van trainer Gert Jan Karsten lijkt ook geen uitspraak te kunnen maken op het vangnet van de nacompetitie. Voor de thuisbeurt tegen FC Rijnvogels mochten de supporters dan ook een tot op het bot gemotiveerd IJsselmeervogels verwachten.

De heenwedstrijd op 18 november van het vorige jaar ging kansloos met 3-0 verloren. ,,Door een gebrek aan scherpte, door een gebrek aan inzet en onzorgvuldig voetbal’’, oordeelde trainer Gert Jan Karsten destijds in de nabeschouwing. Dat mocht IJsselmeervogels nu niet gebeuren.

Balbezit
Van meet af aan grossierden de rooien in het balbezit. FC Rijnvogels hield de afspeelmogelijkheden voorin echter beperkt, waardoor de thuisploeg niet of nauwelijks in de buurt van het doel van de Katwijkse goalie Pim van der Plas kwam. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam zelfs van de bezoekers; na zes minuten probeerde Alljereau Mercera het uit de draai, maar dat kon Julian Prinsen niet verontrusten. IJsselmeervogels had gewaarschuwd moeten zijn, maar stootte zich vijf minuten later aan een nieuwe steen. Kaj Ramsteijn kopte de bal zomaar in de voeten van Vincent Noordam en via de kluts kreeg Tom Bijen een niet te missen schietkans: 0-1.

Eindelijk kon er weer een goal gevierd worden

IJsselmeervogels moest wachten tot diep in de eerste helft vooraleer het zelf eens gevaar kon stichten. Maar bij de eerste echte kans was het dan wel ook meteen raak. Een indraaiende hoekschop van aanvoerder Jim Hulleman werd niet voldoende weggewerkt door de defensie van FC Rijnvogels, waarna Marouane Afaker de bal vanaf de andere kant van het strafschopgebied opnieuw de ‘pot’ in kon slingeren. Nadat ook deze inswinger slechts half werd weggekopt waagde de inmiddels naar de rand van de ‘zestien’ opgeschoven Hulleman zijn kans met een uithaal. Zijn schot werd gekraakt, waarna de bal via het lichaam van Jesse Schuurman voor de voeten van Niels Butter viel: 1-1.

Nog voor de rust dacht IJsselmeervogels zelfs even op voorsprong te komen, want na een voorzet van Daniël van Son kopte Afaker goed binnen. Maar de grensrechter meende dat de behendige aanvaller zich in buitenspelpositie bevond, stak zijn vlag omhoog en hoorde dat scheidsrechter De Bruin zijn vlagsignaal overnam en het doelpunt annuleerde.

Doelrijpe mogelijkheden
In de tweede helft wist IJsselmeervogels het overwicht ook in meer doelrijpe mogelijkheden uit te drukken, maar zowel Kaj Ramsteijn als Thomas Beekman had bij een inzet met het hoofd geen succes. Juist op het moment dat Karsten de aanvankelijk door hem gepasseerde goalgetter Danny van den Meiracker klaarstoomde voor een invalbeurt, werd het derde doelpunt van de middag gemaakt door FC Rijnvogels. Een doelpunt dat vervelend genoeg werd weggegeven door IJsselmeervogels-aanvaller Marouane Afaker. Na een door Prinsen goed weggebokste hoekschop ontving Afaker de bal op eigen helft. Hij dreigde naar voren, maar omdat zijn acht medeveldspelers - Junior van der Velden stond langs de kant na een blessurebehandeling - achter hem liepen, draaide de aanvaller terug. Hij passeerde twee tegenstanders en gaf de bal daarna onbedoeld op een presenteerblaadje voor Tom Bijen. De Rijnvogels-aanvaller, die komende zomer naar Rijnsburgse Boys verhuist, pakte dit cadeautje dankbaar uit en schoot IJsselmeervogels voor de tweede keer op achterstand.

Met Van den Meiracker als extra aanvaller binnen de lijnen hoopten de Vogels het tij nog te keren. De gastheren kregen flink wat corners te nemen, maar verder dan een aantal hachelijke momenten voor de neus van Rijnvogels-doelman Van der Plas kwamen ze niet. Ramsteijn was in de 71e minuut misschien wel het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal werd uit de doelmond weggehaald. Vijf minuten voor tijd kreeg Butter de bal nog eens onverwachts voor zijn rechter, maar Van der Plas hield er goed het oog in.

Een tweede treffer kwam er helaas niet

Hoop
Het chagrijn viel na het laatste fluitsignaal van de gezichten van de Westmaatbewoners af te lezen, want deze derde nederlaag op rij (!) zou er toch wel voor zorgen dat de kans op de titel definitief verkeken was. Maar de supporters die aan het begin van de avond op Teletekst zagen dat koploper RKAV Volendam in Haaksbergen was gestruikeld over HSC ’21 moeten toch weer wat hoop hebben gekregen. Met nog vier wedstrijden te spelen, blijft IJsselmeervogels wonderwel op het vinkentouw van Volendam.

In verband met Koningsdag wordt speelronde 31 afgewerkt op zaterdag 4 mei. IJsselmeervogels gaat dan op bezoek bij Urk.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Bart Bos
Foto's: IJsselmeervogels Media / Martin Mol (Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum)