S.C.A. van Zuilichem
Assistent-scheidrechter:
M. Fieret, C.A.M. Maas

Titelstrijd weer volledig open na nieuwe hattrick Thomas Beekman

IJsselmeervogels is er in geslaagd om weer aan te sluiten bij RKAV Volendam door een zwaar bevochten overwinning op DOVO en met hulp van trotse koploper in de derde periode USV Hercules, dat ruim wist te winnen van Volendam (4-0). Tegen de verhoudingen in kwam DOVO vlak voor rust op een 0-1 voorsprong, maar aan de hand van de ingevallen Thomas Beekman werd dit in de tweede helft omgebogen naar een 3-1 voorsprong, wat uiteindelijk ook de eindstand werd. Thomas Beekman wist voor de 2e keer in een week tijd als invaller een hattrick te scoren namens de Vogels, wat met recht een prestatie van formaat genoemd mag worden. Door de ruime nederlaag van Volendam komen de Vogels nu in punten gelijk en ook het grote verschil in doelsaldo is flink terug gelopen. Met nog 2 wedstrijden te gaan staat Volendam op 60 punten met een doelsaldo van +31, gevolgd door IJsselmeervogels met 60 punten en een doelsaldo van +30.

Vogels domineert de eerste helft, toch DOVO dat aan de leiding komt

Nog steeds zonder Jaimy Schaap, maar wel met Dennis Knuiman in de basis en Danny van den Meiracker op de bank werd er gestart met de wedstrijd tegen DOVO. Op een zonovergoten Westmaat was het Nick Hak die af mocht trappen namens de gasten. Na slechts 4 minuten was het al Dennis Knuiman die misschien wel had moeten scoren. Vanaf de middellijn liep hij alleen richting keeper Nick van den Dam, maar de doelman redde knap op het schot van de aanvalsleider en maakte er een corner van. Na deze enorme kans was het vooral IJsselmeervogels dat domineerde, maar slordig om ging met de kansen. Twee kopballen van Niels Butter misten scherpte en kracht om de doelman nog meer te testen en schoten van Jim Hulleman, Jordy Ruizendaal en Junior van der Velden gingen naast of over. Tussendoor probeerde Guido van Dijk nog om een voorzet tot doelpunt te promoveren namens de gasten, maar ook zijn poging vloog naast.

Toch was het DOVO dat opeens op voorsprong kwam. Na een snelle counter via Matthijs van Nispen en Mohamed el Kharbachi was het laatstgenoemde die het hele veld over kon steken en uiteindelijk genadeloos hard de bal binnen mocht schieten na geschutter in de Vogels defensie. Geen strobreed werd hem in de weg gelegd en de Vogels moesten in de achtervolging. Nog voor rust probeerde Daniel van Son nog iets met een schot vanaf de middellijn, maar deze werd over het doel getikt door keeper van den Dam, waarna scheidsrechter van Zuilichem af floot voor de rust.

In de rust werd duidelijk dat IJsselmeervogels 4 hun kampioenswedstrijd winnend af wist te sluiten (2-0) en zo alvast het goede voorbeeld wist te geven aan ons vlaggenschip. Van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie!

Dennis Knuiman had al na 4 minuten de score kunnen openen, maar wist de keeper niet te verschalken

Wissels helpen de Vogels aan de zege

Gert Jan Karsten besloot in te grijpen en bracht Danny van den Meiracker en Basil Camara voor Dennis Knuiman en Junior van der Velden en dit leverde vrijwel meteen het gewenste resultaat op, maar Danny van den Meiracker kopte net naast na een voorzet vanaf de linkerkant. Tien minuten later was het weer van den Meiracker met een grote kans, zijn schot vanaf een meter of 12 van het doel ging echter voorlangs en werd slechts een keeperbal voor DOVO. Tussendoor bracht Gert Jan Karsten de hattrickheld van vorige week, Thomas Beekman, in het veld voor Niels Butter en dit bleek uiteindelijk weer een meesterzet van de coach van de Vogels. Na een kwartier spelen in de tweede helft wist Thomas Beekman met zijn eerste doelpunt van de middag de stand weer gelijk te trekken. Na een lage voorzet en een overstapje van Danny van den Meiracker werd Beekman bereikt, die hard en hoog de bal in het doel wist te schieten.

Meteen na dit doelpunt brak de chaos los, zowel in het veld als daarbuiten. Namens DOVO was het Nick Hak die vanaf 5 meter loeihard op de lat schoot, terwijl tegelijkertijd een groep hooligans bij de kantine met tafels aan het gooien waren en voor de nodige overlast zorgden. De uitstekend leidende van Zuilichem besloot om iets vroeger dan gebruikelijk de drinkpauze in te lasten en zo het tumult bij de kantine af te wachten. Nadat deze groep van de Westmaat af waren gezet, kon de wedstrijd weer worden hervat na een kleine tien minuten vertraging. De Vogels hadden zo na de enorme kans van Nick Hak even de kans om weer op adem te komen en de organisatie weer goed neer te zetten.

Dit resulteerde uiteindelijk in het tweede doelpunt van Thomas Beekman. Een inworp van Jim Hulleman kwam via twee hoofden terecht in het vijfmeter gebied, waar Beekman goed was binnen geslopen en van dichtbij wederom keeper Nick van den Dam wist te passeren. Zo kwamen de Vogels in de 67e minuut dan toch op die gewenste voorsprong en kon er goede zaken worden gedaan, vooral omdat op dat moment Hercules al 3-0 voor stond tegen RKAV Volendam.

Thomas Beekman, hier met zijn 2e doelpunt, was weer goud waard voor de Vogels

Beslissing valt in de slotfase

De wedstrijd kabbelde voort en hoogtepunten waren er eigenlijk niet meer te melden, behalve wat wissels en gele kaarten die gegeven werden. Uiteindelijk wist IJsselmeervogels in de 89e minuut de bevrijdende 3-1 te scoren en weer was het Thomas Beekman die het doel wist te vinden. Dit gebeurde aan de hand van de felle Jordy Ruizendaal, die eerst de aanval van DOVO wist stop te zetten rond de middenlijn en vervolgens uit de inworp die hieruit was ontstaan fel door jaagde en zo de bal bij Danny van den Meiracker wist te krijgen. De spits zag dat Thomas Beekman de motor aanslingerde en gaf de bal diep mee. Oog in oog met de keeper van DOVO bleef Beekman rustig en wist hij zijn loepzuivere hattrick te completeren.

Na een minuut of 4 extra tijd besloot leidsman van Zuilichem af te fluiten en kon er een feestje worden gevierd. Door deze overwinning en het verlies van Volendam ligt de strijd om de titel weer helemaal open. Volendam ontvangt nog Kampong en gaat de laatste speeldag op bezoek bij Hoogeveen, terwijl IJsselmeervogels volgende week op bezoek gaat naar RKVV DEM en op de laatste speeldag thuis Odin’59 ontvangt. Als alles volgens verwachting zal verlopen, zal uiteindelijk het doelsaldo de doorslag moeten geven op de laatste speeldag. In de eerste seizoenshelft wist Volendam 6 keer in totaliteit het net te vinden tegen beide tegenstanders, al stonden hier wel 3 tegendoelpunten tegenover. Ook IJsselmeervogels wist 6 keer het net te vinden en alleen Odin’59 wist hier uiteindelijk een doelpunt tegen over te zetten.

Twee finales zijn er nog te spelen, om te beginnen die van volgende week zaterdag uit bij RKVV DEM. De wedstrijd op Sportpark Adrichem te Beverwijk zal beginnen om 15:30. Graag tot dan!

Tekst: IJsselmeervogels Media / Enrique Blokhuis
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Martin Mol (Meer foto's zijn te zien in ons fotoalbum)