Assistent-scheidrechter:
S. Aboujid, N. van den Bos

Bekijk opstellingen

Titel ver weg na nederlaag

IJsselmeervogels kan het kampioenschap in de Derde Divisie A wel vergeten. In Beverwijk kregen de Vogels met 2-0 klop van DEM. Met nog één wedstrijd te spelen, heeft de ploeg van trainer Gert Jan Karsten nu drie punten achterstand op de enig overgebleven titelconcurrent RKAV Volendam én een veel minder doelsaldo. Volendam won namelijk wel, met 6-0 van Kampong.

Na de eigen overwinning op DOVO (3-1) en de nederlaag van RKAV Volendam bij Hercules (4-0) is het besef bij IJsselmeervogels wel doorgedrongen dat het nu echt moet gebeuren. De club speelde daar goed op in door supporters innde afgelopen jaar week een uitgelezen mogelijkheid te bieden het eerste elftal te volgen tijdens de laatste uitwedstrijd van het seizoen bij DEM. Uiteindelijk telde de Spakenburgse optocht richting Beverwijk zeven bussen: de spelersbus, een sponsorbus en vijf supportersbussen (waarvan één dubbeldekker).

Ietwat verrassend koos Karsten voor dezelfde beginopstelling als tijdens de thuiswedstrijd tegen DOVO. Verrassend omdat Thomas Beekman, die zowel tegen Urk als tegen DOVO drie doelpunten produceerde, niet was opgenomen bij de eerste elf. De uitleg van Karsten was weliswaar plausibel, toen hij voor de wedstrijd aangaf dat Dennis Knuiman maximaal 45 minuten kon spelen en hij niet het risico wilde lopen bij een mogelijke invalbeurt van Knuiman nog een keer te moeten wisselen wanneer de aanvaller toch niet fit genoeg zou blijken om de wedstrijd te voltooien.

Volendam scoort lustig, Vogels niet

De aanvallende intenties van het in het grijs spelende IJsselmeervogels waren niettemin van kiet af aan wel duidelijk. De bezoekers kregen in de eerste minuut al twee corners te nemen, maar tot doelrijpe mogelijkheden kwam het niet. Ondertussen werd er een kleine veertig kilometer verderop wel gescoord; Volendam kwam in haar thuiswedstrijd tegen het al gedegradeerde Kampong binnen tien minuten op voorsprong.

De eerste grote kans op het Beverwijkse sportpark Adrichem was voor DEM. In de dertiende speelminuut hield Julian Prinsen Jesse Verswijveren van de openingstreffer af.

Na een kwartier leek de importantie pas echt door te dringen binnen de lijnen. Er kwam wat meer vuur in het spel van de gasten en er kwamen ook kansen. Marouane Afaker was tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer; één keer stuitte hij op keeper Swen Verswijveren en één keer redde verdediger Sem van Amersfoort op de doellijn. De 0-1 liet lang op zich wachten; naar de mening van de Vogels-supporters te lang, want zij zagen op X dat RKAV Volendam intussen al op 4-0 (!) stond. Het was echter zaak dat de spelers zich bleven concentreren op hun eigen wedstrijd; tien minuten voor rust redde Prinsen op een inzet van Thom de Vries. In de blessuretijd van de eerste helft meldde IJsselmeervogels zich nog eenmaal voor het doel van DEM; Aleksandar Bjelica zag zijn vrije trap net onder de lat vandaan getikt worden door Swen Verswijveren. Zo gingen beide ploegen rusten met een tussenstand van 0-0.

Drievoudige wissel

In de tweede helft móest IJsselmeervogels scoren en om die reden paste Karsten drie wissels toe. Junior van der Velden, Niels Butter en Dennis Knuiman bleven in de kleedkamer achter en Basil Camara, Danny van den Meiracker en Thomas Beekman moesten de ploeg van nieuwe impulsen voorzien. De eerste kans van het tweede bedrijf was in de 51e minuut voor Jordy Ruizendaal, maar ook hij kreeg de bal niet langs Swen Verswijveren. Enkele minuten daarna had Jim Hulleman de bal na een voorzet van Daniël van Son voor het inschuiven, maar de middenvelder miste ‘m volledig.

Halverwege de tweede helft kopte Van den Meiracker na een voorzet van Hulleman recht op Swen Verswijveren. Het werd steeds meer wanhoopsvoetbal van de kant van IJsselmeervogels. De druk nam toe, maar hét moment vond plaats aan de andere kant van het veld. Twaalf minuten voor tijd verslikte Hulleman zich op het middenveld en dacht Bas Arp de bal van zo’n 23 meter in het lege doel te kunnen schieten. Prinsen snelde naar de situatie en wierp zich voor de bal, maar scheidsrechter Jorn de Kloeze meende te hebben gezien dat de bal op zijn bovenarm kwam. Aangezien Prinsen zich buiten het strafschopgebied bevond, kreeg hij de rode kaart. Derde keeper Jahmani Eisden, die daarmee zijn officiële debuut maakte, nam daarna plaats onder de lat; hij verving aanvaller Afaker.

Deksel op de neus

In de absolute slotfase kreeg Hulleman nog een kopkans na een vrije trap van Bjelica (redding Swen Verswijveren) en kreeg Beekman de bal van dichtbij ook niet tussen de palen. In de eerste minuut van de blessuretijd kreeg IJsselmeervogels het deksel op de neus. Invaller Julen Calle Solbes kopte de bal langs Eisden en velde het vonnis over IJsselmeervogels. Twee minuten later dompelde Sam Willemse de bezoekers met zijn 2-0 helemaal in rouw. Het betekende dat het gat met rkav Volendam oploopt naar drie punten en er volgende week een wonder moet gebeuren wil IJsselmeervogels een kampioenschap bewerkstelligen.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Bart Bos
Fotografie: IJsselmeervogels Media / Martin Mol (Foto's volgen)