Nieuws

Volgen op

Eerste en laatste column

Erwin van der Lugt, voorzitter van de Technische Commissie (TC), laat zijn licht schijnen over de resultaten van ons vlaggenschip. Daarnaast geeft hij inzicht in de huidige samenstelling van de TC, de hectische periode van deze commissie en zijn eigen toekomst.

“Joh, dat stuk laatst in Vogelnieuws maakte me wel veel duidelijk, had ik dat maar eerder geweten” heb ik in de voorbereiding geregeld te horen gekregen. Dat heeft mij aan het denken gezet om vaker te gaan communiceren via de clubmedia.

Ruim 2,5 jaar geleden ben ik in gesprek gekomen met het bestuur over een eventuele rol in een nieuw op te richten TC. Voor mij persoonlijk een eervolle uitdaging om aan de slag te gaan bij een club waar ik als speler en assistent-trainer een erg fijne tijd heb gehad. In samenspraak met het bestuur hebben we een goede groep TC-leden kunnen vinden met hart voor de club en veel energie om deze tijdrovende uitdaging aan te gaan. Iedereen was zich ervan bewust dat we voor een zware uitdaging stonden, maar dat er in zo’n korte tijd zoveel zou gebeuren hadden we ook niet verwacht. Coronacrisis, plotselinge trainerswissel, veel tegenslagen qua blessures, slechte resultaten, ontevreden supporters, noem maar op. Al deze tegenslagen zorgden ook weer voor iets moois, namelijk een enorme bereidheid binnen de TC, maar ook binnen het bestuur om dit alles het hoofd te bieden en de problemen op te lossen.

Hectiek

Bij een club als IJsselmeervogels is het altijd hectisch. Aan de ene kant is dat de kracht van de club omdat we vaak dingen voor elkaar krijgen wat bij een andere club niet lukt. Aan de andere kant is het een zwakte omdat mensen snel, onder het mom van “dat doe ik voor de club”, voor onrust zorgen als het iets minder gaat. Verenigingen die de afgelopen jaren structureel in het “linker rijtje” hebben gespeeld, kenmerken zich juist door continuïteit. Op de één of andere manier moeten we dat voor elkaar zien te krijgen bij onze club.

Bij het samenstellen van de TC en het ontwikkelen van onze voetbaltechnische visie is het creëren van continuïteit een belangrijk uitgangspunt geweest. Als we daar nu na 2,5 jaar op terugkijken dan is dat niet gelukt. Als we kijken naar het voetbaltechnische blok van de TC, dan begonnen we met vijf mensen waarvan er nu nog één (ikzelf) over is. Tim van Breukelen gaf aan zich toch verkeken te hebben in de tijdsbesteding, Cor Ruizendaal gaf er de voorkeur aan om weer op het veld te staan als trainer van het tweede elftal, Aalt Kok heeft zich vanwege de vele negatieve reacties en de daaruit voortkomende gezondheidsklachten teruggetrokken en Rob Baas heeft een nieuwe functie gekregen die niet te combineren valt met de intensieve rol als lid van deze commissie. Los van de continuïteit binnen de TC, wilden we ook stapje voor stapje bouwen aan continuïteit binnen de selectie en staf. Dat creëer je door eigen spelers door te ontwikkelen en ook door vertrouwen en tijd te geven aan de staf om dit voor elkaar te krijgen. Helaas hangt “de beschikbare tijd” bij IJsselmeervogels enorm af van het behaalde resultaat. Aangezien de resultaten vorig seizoen niet goed waren, we seizoen ‘22/’23 matig zijn begonnen en de supporters hun ongenoegen al duidelijk laten blijken, zal het een pittige opgave worden om deze continuïteit voor elkaar te krijgen. Kortom, we zitten zoals altijd in een hectische periode.

En hoe dan verder

De TC zal door het vertrek van bovengenoemde mensen versterkt moeten worden. Dit zal onder leiding van het nieuwe bestuurslid Technische Zaken gedaan worden. Een aantal mensen zijn benaderd voor een rol en op dit moment is het even afwachten hoe zij daar zelf in staan. Stuk voor stuk zijn het echte clubmensen die graag wat voor de club willen betekenen. Hopelijk pakken zij de handschoen op en krijgen zij de kans om de rol met plezier te kunnen uitvoeren.

Wat betekent dit dan voor mijn rol in het geheel? Daar heb ik de laatste tijd over nagedacht en ik heb besloten om me geleidelijk terug te trekken. Dit heeft meerdere redenen, maar de voornaamste reden is dat de hoeveelheid tijd en energie die ik erin steek, niet meer in verhouding staan tot het plezier wat ik ervoor terugkrijg. Daarnaast is het resultaat, ondanks dat ik van mening ben dat de TC veel goed werk heeft verricht, niet wat we op dit moment hadden verwacht.

Aangezien het mij nooit om mezelf is gegaan, maar altijd bezig ben geweest voor de club, denk ik dat het voor de rust binnen de club beter is om nieuwe TC-leden aan de gang te laten gaan met de samenstelling van de selectie/staf voor volgend seizoen. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel tijd en energie dat kost, zal ik ze met andere TC taken ondersteunen, mocht dat nodig en/of gewenst zijn. Verder ben ik een persoon die graag zijn afspraken nakomt. Eén van de gemaakte afspraken met de staf en spelers is geweest dat we er alles aan gaan doen om er een mooi jaar van te maken. Daar zal ik ze op wat voor manier dan ook bij helpen. Als we met elkaar een instelling van onverzettelijkheid kunnen opbrengen en elkaar daarin blijven steunen, dan heb ik er alle vertrouwen in dat we dit jaar niet zo’n jaar tegemoet gaan als vorig jaar. Laten we de hectiek binnen onze vereniging op een positieve manier gaan gebruiken en zorgen dat het dit seizoen onze kracht gaat worden.

Erwin van der Lugt

Erwin van der Lugt

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

23
sept
Creators FC

Creators FC
De Westmaat

Alle evenementen