Nieuws

Karaktervol Vrouwen 1 wint in Utrecht en treft Ajax in de finale

De halve finale beker in Utrecht tegen Odysseus op sportcentrum Olympos. Beide ploegen spelen ook bij elkaar in de competitie waar Odysseus één plaats hoger is geëindigd, maar IJsselmeervogels twee keer de bovenliggende partij was (3-1 en 1-3). Op deze warme dag vielen er voor de wedstrijd een paar tropische buien waardoor het veld meteen gesproeid was en de ergste warmte uit de lucht. En met de nodige support (vuurwerk en de mooie vlaggen) langs de lijn waren alle ingrediënten voor een mooie voetbalavond aanwezig.

Op een avond dat het om de knikkers gaat en de spanning hoog oploopt levert dat doorgaans geen sprankelend voetbal op. Zo ook in Utrecht waar beide ploegen elkaar goed kennen en geen duimbreed toegaven. Tactisch hoogstaand en met volle inzet werden de eerste 30 minuten vooral op het middenveld uitgevochten met af en toe een ongevaarlijk afstandsschot.

Na 30 minuten kwam Alice van Diermen voor de eerste keer los, maar haar inzet ging voorlangs. Aan de andere kant kwam Odysseus niet verder dan een dreigende corner die werd afgeslagen door de Rooie defensie, die als een huis staat. Joyce Hartog en Romy van Halteren bleven aan de zijkanten maar doorgaan, terwijl in het hart van de defensie Tessa Koelewijn en Tirza Koelewijn alles onder controle hadden, veelvuldig geassisteerd door Lisa Zwaan. Dus met de brilstand op het bord gingen beide teams naar de kleedkamer om even te bekomen van de inspanningen. Hier werden de afspraken nog een keer nagelopen en de pijnpunten besproken. Emma van Eeken kwam de troepen voorin versterken.

IMG 8513
Lisa Zwaan was samen met Lotte Meester de aanjager op het middenveld.

De Vogels schoten gelijk met twee corners uit de startblokken maar ook de paars-witten lieten zich niet onbetuigd en dwongen Jonne Odding tot ingrijpen op een goed schot. In de 62e minuut was het Emma die een corner op de paal draaide. En in de 70e minuut leken de Rooien te kunnen juichen. Vanuit het niets was het Esri de Harder die Emma lanceerde maar de uitstekend keepende doelverdediger van Odysseus wist een doelpunt te voorkomen. De wedstrijd ging steeds meer op en neer waarbij Odysseus zich zeker niet onbetuigd liet, maar geen grote kansen weet te creëren. Het boeiende en vooral spannende voetbalgevecht deed de tijd wegtikken, toen in de 78e Emma de bal vol op de lat knalde. De rebound was voor Nadia Hartog die met volle overtuiging op doel schoot, maar wederom de keeper van Odysseus als sta in de weg trof.

IMG 8431
Keeper Jonne Odding hield IJsselmeervogels in de tweede helft met een aantal geweldige reddingen overeind.

In de 84e minuut leek Odysseus de wedstrijd naar zich toe te trekken. De Ody-linksbuiten liep door de linkerkant van de 'zestien' richting het doel. Jonne dwong haar bijna richting achterlijn waardoor haar inzet in het zijnet belandde. Hier kwamen de Vogels Vrouwen goed weg. Penalty's kwamen steeds dichterbij, maar daar waren we nog niet. Lisa, die samen met de onvermoeibare Lotte Meester en Esri bergen verzette op het middenveld, leek er klaar mee en joeg met haar laatste krachten goed door tot op de 'zestienmeter' van Odysseus. Met als resultaat dat de bal bij Alice terecht kwam die geen moment twijfelde en de bal links van de keeper binnen schoof, 87e minuut en 0-1. Alice en Lisa konden gelijk met kramp eraf en werden vervangen door Manù Schuit en Shanice van Kampen, die de boel op slot kwam gooien.

IMG 8706
Alice van Diermen is op weg naar de verlossende 0-1.

Odysseus probeerde nog alles of niets maar liep in de 91e minuut tegen de nekslag aan. Op de middellijn werd de bal veroverd en vervolgens was het Emma die ontsnapte en het op een lopen zette. Ze kwam bij de keeper rechts van het doel en had ook nog oog voor de mee sprintende Nadia die uitstekend bediend werd en de 0-2 binnen schoot. De feestvreugde was nu helemaal groot want dit gingen de Rooien niet meer weggeven. En toen de goed leidende arbiter Tim Bron de wedstrijd de boeken in floot kon het vieren beginnen. De finale is bereikt en dat is een prestatie op zich, de tegenstanders daarin zijn de vrouwen van AFC Ajax. Een mooi affiche en een wedstrijd om naar uit te kijken.

De komende weken spelen de vrouwen enkel 'do or die' wedstrijden, met de nacompetitie voor promotie en de bekerfinale op het programma. Dit prachtige team vol met Spakenburgse meiden verdient uw support. Houd de sociale media in de gaten voor het volgende optreden.

Karakteristieken:
Odysseus '91 VR1 - IJsselmeervogels VR1 0-2 (0-0)
Doelpunten: 87. Alice van Diermen (Lisa Zwaan) 0-1, 90+1. Nadia Hartog (Emma van Eeken) 0-2
Scheidsrechter: T. Bron
Gele kaart: 49. Esri de Harder
Toeschouwers: 160
Opstelling IJsselmeervogels: Jonne Odding; Romy van Halteren, Tessa Koelewijn, Tirza Koelewijn, Joyce Hartog; Lotte Meester, Esri de Harder, Lisa Zwaan (88. Shanice van Kampen); Sam Koelewijn (46. Emma van Eeken), Nadia Hartog, Alice van Diermen (88. Manù Schuit)