Nieuws

Volgen op

VR1 toont karakter en promoveert naar Eerste Klasse

Na een zwaar bevochten overwinning in Groningen op zaterdag, een na 120 minuten verloren bekerfinale in Amsterdam op woensdag, ging de reis voor de nacompetitie finale naar Amstelveen, om het op te nemen tegen het Rotterdamse XerxesDZB. De club van Wilkes, Moulijn en Van Hanegem, dat als nummer twee is geëindigd in de competitie en via VIOS en DVVA de finale heeft bereikt. Droog, een stevige wind en een aangename temperatuur op een kunstmat op leeftijd kenmerkten de omstandigheden.

De wedstrijd kwam moeizaam op gang. Het was duidelijk dat IJsselmeervogels nog stram in de benen was. XerxesDZB drong in de openingsdagen het meest aan waarbij Jonne Odding flink werd getest in de korte hoek. Voor de rest veel foute passes wat voor een rommelige aanblik zorgde. Er was een vroege publiekswissel voor captain Angela van de Groep die nog één keer de troepen het veld op leidde.

IMG 0117
Een erehaag voor captain Angela van de Groep, die de aanvoerderband doorgeeft aan de volgende generatie in de persoon van Tessa Koelewijn

In de 24e minuut waren de Rooien voor het eerst echt gevaarlijk toen Alice van Diermen de bal vanaf de linkerkant naar rechts opende. Daar controleerde Sam Koelewijn de bal, liep bij de hoek van de 'zestien' het strafschopgebied binnen en schoot de bal met een boog diagonaal in de verre hoek, 0-1. De wedstrijd werd er niet beter op maar veel kansen waren er ook niet te bewonderen. Tot vlak voor rust toen een corner van de Zebra's via een scrimmage op de grond plofte en een niet te missen kans bood, 1-1. Met deze stand gingen beide teams de kleedkamer in.

IMG 0190
Sam Koelewijn haalt uit voor het openingsdoelpunt

De Rooien hingen van pijntjes aan elkaar. Topscorer Alice van Diermen moest het veld ruimen en ook motor op het middenveld Lotte Meester moest de strijd begin tweede helft staken. In de 53e minuut was de eerste kans nog voor IJsselmeervogels toen Emma van Eeken teruglegde op Nadia Hartog die op haar beurt Sam wist te vinden, maar haar inzet verdween over het doel. In de 56e minuut was het 2-1 voor de Rotterdammers toen er achterin niet werd ingegrepen en de voorzet goed werd afgewerkt. Wederom volgde er een fase van veel strijd met weinig kansen en moest de moegestreden Romy van Halteren het veld verlaten voor de afscheid nemende Shanice van Kampen. Tirza Koelewijn stuurde vanaf rechts Nadia de diepte in. Nadia drukte af en zette de stand op 2-2. Vlak voor tijd raakte XerxesDZB nog de lat, maar met een gelijke stand na 90 minuten was de verlenging een feit.

In de eerste verlenging kregen de Blauwwitten een gigantische kans, maar was het Jonne die wederom geweldig redde. Ondertussen moest Naomi Vermeer geblesseerd afhaken en werd vervangen door Cherelle Blokhuis.

In de tweede helft van de verlenging werd er nog steeds geknokt en kregen beide ploegen een paar kleine kansjes, maar gescoord werd er niet meer en de wedstrijd ging 'all the way'. Penalty's moesten voor het verschil gaan maken.

De penalty serie werd geopend door IJsselmeervogels. Het was Emma die de 0-1 maakte. XerxesDZB maakte gelijk, 1-1. Toen vervolgens Sam miste kwamen de Rotterdammers op voorsprong, 2-1. Tirza schoot uitermate koel de 2-2 binnen, maar ook XerxesDZB miste niet en kwam weer voor, 2-3. Met nog twee penalty's te gaan en de voorsprong voor XerxesDZB was het Esri de Harder die zich achter de bal zette en de 3-3 binnen schoot. De spanning steeg en XerxesDZB verspeelde de voorsprong door over te schieten. Nu mocht Jonne de Vogels op voorsprong schieten, maar zij vond de keeper op haar weg. Dat betekende dat de beslissende penalty klaar lag. Maar deze ging naast. IJsselmeervogels leefde nog en nu werden om en om strafschoppen genomen. Lisa schoot vol overtuiging de 4-3 binnen en XerxesDZB moest nu. Dat deden ze goed en de stand was weer gelijk, 4-4. Nu was het de beurt aan aanvoerder Tessa die onberispelijk raak schoot, 5-4. Wederom een beslissende penalty voor XerxesDZB. De bal werd neergelegd, de aanloop genomen, het schot was hard maar kwam vol op de paal. Juichend renden de Spakenburgse meiden het veld in. Een heel lang seizoen werd bekroond met een dik verdiende fantastische promotie.

IMG 0521
Tessa Koelewijn schiet de zevende strafschop onberispelijk achter de kansloze keeper van XerxesDZB

Op de Westmaat werden de meiden als helden ontvangen en was er plaats voor een mooi feest. Een prestatie waar de club alsmede het bestuur oprecht heel trots op mag zijn. De vrouwen spelen volgend seizoen, net als de mannen, op het vierde niveau. De dankbaarheid richting de sponsoren is groot en in het bijzonder richting de hoofdsponsoren Intra en Edel collecties die substantieel hebben bijgedragen aan dit mooie succes.

Karakteristieken
XerxesDZB VR1 - IJsselmeervogels VR1 2-2 (1-1), IJsselmeervogels w.n.s. (4-5)
Doelpunten: 24. Sam Koelewijn (Alice van Diermen) 0-1, 45. XerxesDZB 1-1, 56. XerxesDZB 2-1, 76. Nadia Hartog (Tirza Koelewijn) 2-2
Strafschoppen: Emma van Eeken 0-1, XerxesDZB 1-1, Sam Koelewijn (gestopt), XerxesDZB 2-1, Tirza Koelewijn 2-2, XerxesDZB 3-2, Esri de Harder 3-3, XerxesDZB (over), Jonne Odding (gestopt), XerxesDZB (naast), Lisa Zwaan 4-3, XerxesDZB 4-4, Tessa Koelewijn 5-4, XerxesDZB (paal)
Gele kaarten: XerxesDZB (2x), Lisa Zwaan, Esri de Harder (IJsselmeervogels)
Scheidsrechter: M. Rekveld
Toeschouwers: 78

Opstelling IJsselmeervogels: Jonne Odding; Romy van Halteren (72. Shanice van Kampen), Tessa Koelewijn, Tirza Koelewijn, Joyce Hartog; Lotte Meester (58. Naomi Vermeer/103. Cherelle Blokhuis), Esri de Harder, Lisa Zwaan; Angela van de Groep (15. Nadia Hartog), Sam Koelewijn, Alice van Diermen (46. Emma van Eeken)