Nieuws

Zo dichtbij, en toch zo ver weg. Vrouwen 1 strandt in bekerfinale in het zicht van de haven

De bekerfinale halen is al een prestatie op zich. Als daarin Ajax wacht heeft het nog wat extra cachet. Dit team met oud-eredivisiespelers en ex-internationals is een indrukwekkende tegenstander, die de laatste jaren waar ze komen een spoor van vernieling achterlaten. Een arbitraal trio, een prima grasmat, heerlijk voetbalweer en fantastische steun van de supporters zorgden voor heerlijke omstandigheden.

IJsselmeervogels startte uitstekend, zenuwen maakten plaats voor scherpte, en iedereen zat er kort op. Dat resulteerde in de eerste kans na zeven minuten die door Alice van Diermen over werd gewerkt. Ajax kwam tot dan niet verder dan een paar plaagstootjes maar groeide ook steeds meer in de wedstrijd. In de 21e minuut stuurde Esri de Harder met een bekeken bal Nadia Hartog de diepte in. Nadia leek op doel te kunnen schieten, maar het was een Ajax-verdediger die zich ervoor gooide. Sam Koelewijn raakte de opspringende bal nog, maar de bal verdween over en naast de goal. Vijf minuten later was de goed spelende Lisa Zwaan die haar jagende werk beloond zag en de aanvallers aan het werk zette. Alice vond het zijnet.

IMG 9475
De startende elf van IJsselmeervogels, met achter v.l.n.r.: Jonne Odding, Esri de Harder, Tessa Koelewijn, Lisa Zwaan, Joyce Hartog en Nadia Hartog. Achter v.l.n.r.: Tirza Koelewijn, Lotte Meester, Romy van Halteren, Sam Koelewijn en Alice van Diermen.

Lotte Meester, Esri en Lisa joegen het middenveld af en bezorgden de Amsterdammers kopzorgen. Achterin stond het centrum met Sam Koelewijn en Tirza Koelewijn sterk, geflankeerd door de immer bikkelende Joyce Hartog en Romy van Halteren. In de 32e minuut werd Alice diep gestuurd. Waar ze zelf kon schieten zocht ze Nadia en verdween wederom een mogelijkheid. Even later vond Sam met een goede pass Alice voor de goal maar die raakte de bal net verkeerd.

In de 40e minuut kreeg Ajax hun eerste grote kans. Een vrije trap werd uitstekend achter de verdediging gelegd waar Jonne Odding reddend moest ingrijpen. Een minuut later stapte Tirza door, speelde zich vrij en legde de bal diep over de rechterkant. Nadia was los, sprintte diep en en legde de bal voor de goal waar Alice de bal tegen de touwen joeg, 0-1. Dit was de ruststand waarbij de vraag opborrelde of de rooien niet teveel hebben laten liggen.

IMG 9653
Alice van Diermen zet IJsselmeervogels van dichtbij op voorsprong: 0-1

De tweede helft was vooral spannend, maar minder spectaculair dan de eerste helft. Veel strijd maar weinig kansen en een scheids die blijkbaar steeds meer onder de indruk raakte van de Amsterdammers. In de 55e minuut was een kopbal van Ajax dicht bij succes, maar redde Jonne uitstekend. In de 73e minuut lieten de Rooien weer wat zien toen Naomi Vermeer een uitstekend actie over links bekroonde met een voorzet op Nadia. Nadia legde de bal terug op Lisa die de bal naast de goal werkte.

In de 83e was het nog even spannend toen Ajax een makkelijk gegeven vrije trap op de 16 naast het Vogels doel zag verdwijnen. In de 87e sloeg het noodlot toe toen een diepe bal niet goed weggewerkt kan worden door Tessa en de bal door de Ajax-aanvaller over de uitkomende Jonne werd gespeeld, 1-1. Twee minuten later was het Esri die een vrije trap van zo'n 35 meter op de lat uiteen zag spatten. En zo gingen we vervolgens verlengen.

In de eerste verlenging was de eerste kans nog voor IJsselmeervogels toen Naomi haar tegenstander verraste en vanaf links richting het vijandelijke doel sprintte. Ze plaatste de bal in de verre hoek maar de uitstekende Ajax-keeper kon de bal nog net genoeg van richting veranderen. Twee minuten later stond het echter 2-1 voor Ajax toen een miscommunicatie achterin keihard werd afgestraft.

IMG 9855
Naomi Vermeer wint het sprintduel van Ajax-verdediger Suzanne Marees.

In de tweede helft van de verlenging probeerden de Vogels met hun laatste krachten nog wat te forceren maar viel de goal aan de andere kant. Uit een corner werd de 3-1 binnen gekopt en was de wedstrijd gespeeld. De Vogels dropen teleurgesteld af met een zilveren medaille richting de Westmaat. Zonde, als je ziet hoe hard er gewerkt is en gezien het aantal gecreëerde kansen.

Een prachtige avond eindigde zo in mineur, maar moet snel plaats gaan maken voor een trotse herinnering. Wat een strijd legde dit team op de mat en wat zijn ze ver gekomen. Zaterdag de finale voor promotie in Aalsmeer tegen XerxesDZB.

IMG 9943
Onverschrokken gaat Esri de Harder het kopduel aan met Ajax-keeper Daniëlle de Bruin en Wendy Remert (6).

Karakteristieken
Ajax VR1 - IJsselmeervogels VR1 1-1 (0-1), 3-1 n.v.
Doelpunten: 41. Alice van Diermen 0-1, 87. Linda Bakker 1-1, 97. Mandy de Boer 2-1, 119. Franca van de Kuilen 3-1
Gele kaarten: Alice van Diermen, Emma van Eeken (IJsselmeervogels)
Scheidsrechter: H.L. Wienholds
Toeschouwers: 417

Opstelling IJsselmeervogels: Jonne Odding; Romy van Halteren, Tessa Koelewijn, Tirza Koelewijn (106. Cherelle Blokhuis), Joyce Hartog; Lotte Meester, Esri de Harder, Lisa Zwaan (85. Shanice van Kampen); Sam Koelewijn (68. Naomi Vermeer), Nadia Hartog, Alice van Diermen (46. Emma van Eeken)

Foto's:
Bekijk de foto's van deze wedstrijd in het online fotoalbum.

IMG 10041
Teleurgesteld maar sportief vormen de ‘Vogels’  een erehaag voor de bekerwinnaars