Nieuws

Volgen op

Oud-eerste-elftalspeler en voormalig bestuurslid Henk Koelewijn overleden

Vandaag bereikte ons het trieste bericht dat oud-eerste-elftalspeler en voormalig bestuurslid Henk Koelewijn na een kort ziekbed toch nog onverwachts is overleden op de leeftijd van 80 jaar.

Midden jaren ‘50 maakte Henk Koelewijn, voor de wat ouderen onder ons beter bekend als Henk van Rut, zijn opwachting in de hoofdmacht van IJsselmeervogels. De karaktervolle middenvelder groeide al snel uit tot een aanjager, die zijn medespelers kon motiveren en het elftal op sleeptouw kon nemen. Legendarisch is dan ook de gebeurtenis die plaatsvond in de thuiswedstrijd tegen Huizen op 23 oktober 1971. Na tien minuten spelen leidde Huizen met 2-0. Vijf minuten later zorgde Jan Zwaan voor de 2-1 en Herman Dijs vlak voor rust voor de gelijkmaker. Huizen bleef echter sterker en leek het duel te gaan beslissen toen na bijna een uur spelen Henk de Graaf met een rode kaart het veld moest verlaten. Aanvoerder Henk Koelewijn ging toen voor de volle tribune staan en schreeuwde tot het publiek de legendarische woorden “En nu zijn jullie de elfde man”. De hele tribune steunde hartstochtelijk het tiental van IJsselmeervogels en zagen dit beloond worden toen Herman Dijs een kwartier voor het einde de winnende 3-2 scoorde. 

Juist deze anekdote symboliseert het karakter van Henk. Iemand die door het vuur ging voor zijn club en nimmer verzaakte. Maar niet alleen karakter bracht Henk een prachtige voetbalcarrière. Ook zijn techniek en inzicht waren formidabel. Het was dan ook niet vreemd dat de beleidsbepalers bij de KNVB menigmaal een beroep op Henk deden om deel uit te maken van het Nederlands Zaterdagelftal. Met elf interlands was Henk degene die als geboren Spakenburger het vaakst uitkwam voor het zaterdagelftal. 

Na zijn imposante voetbalcarrière trad Henk als snel toe tot het bestuur. Een functie die hij vier jaar lang bemande. Voetbaldier Henk Koelewijn stond uiteraard veel liever op het veld. In de rol van elftalleider was hij daarna dan ook enkele seizoenen prima op z’n plaats. Als supporter bleef Henk daarna IJsselmeervogels bezoeken.

We zijn als vereniging dankbaar voor alles wat Henk in al die jaren als voetballer, bestuurder en vrijwilliger voor IJsselmeervogels heeft betekend. 

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, dochter, familie, nabestaanden en al zijn voetbalvrienden. Wij wensen hen de troost en kracht van onze Hemelse Vader toe om dit verdriet te dragen.

Namens het bestuur
Tijmen de Graaf
Archivaris IJsselmeervogels

 

Henk in 1965

 

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

27
feb
Dolle Kluufavond

Dolle Kluufavond
Kantine IJsselmeervogels

21
mrt
Koppeldarts-toernooi

Koppeldarts-toernooi
Kantine IJsselmeervogels

27
mrt
Bingo

Bingo
Kantine IJsselmeervogels

16
apr
Derby Donderdag

Derby Donderdag
Kantine IJsselmeervogels

Alle evenementen
Alle video's

Recente media

Alle video's