Nieuws

Volgen op

Rechtssysteem laat IJsselmeervogels in de steek

Afgelopen zaterdag voetbalde IJsselmeervogels tegen DOVO uit Veenendaal. Een spannende maar ook prachtige wedstrijd. De samenwerking met de Veiligheidsorganisatie van DOVO was goed. IJsselmeervogels is terug in de titelrace.

Agressieve supporters
Maar al voor de wedstrijd werden wij geconfronteerd met tientallen zichzelf noemende supporters die met een wilde bus deze wedstrijd bezochten. Deze groep verschafte zich met geweld toegang tot ons sportpark, zonder te betalen en met het belagen van onze veiligheidsmensen. We hebben direct de politie gebeld maar die gaven aan dat ze niets konden doen omdat dit zich op ons sportpark afspeelde en wij daar zelf verantwoordelijk voor zijn.

Agressieve supporters gaan volledig over de schreef
Tijdens de wedstrijd gedroeg deze ‘ongeorganiseerde groep’ (dat wil zeggen buiten DOVO om) zich agressief en provocerend. Samen met het bestuurslid die Veiligheidszaken in zijn portefeuille heeft en met onze stewardorganisatie, zijn we steeds in overleg geweest. We hebben de stewardorganisatie opgeschaald, want iedereen zag en wist: dit gaat fout. Tijdens de wedstrijd wederom de politie gebeld maar die gaven aan niets te kunnen en mogen doen. Ons voetbalpark werd gekenmerkt door een gespannen, agressieve en provocerende sfeer. De politie is ook geen kijkje komen nemen. Niet alleen het veiligheidspersoneel maar ook onze horecamensen stonden onder grote druk.

Zelfredzaamheid
En wat we al vreesden werd bewaarheid: na de gelijkmaker van de Vogels escaleerde de boel volledig op ons terras voor de kantine. De terrasstoelen vlogen door de lucht, tafels werden omver getrapt, er werd met zelfgemaakt pijpen geslagen, onze supporters werden belaagd. De stewardsorganisaties van IJsselmeervogels en DOVO hadden hier hun handen vol aan. Uiteindelijk 112 gebeld. De wedstrijd werd stilgelegd. Ongelooflijk wat er gebeurde en wat ik heb gezien. Dat we in gezamenlijkheid, mede ook met een deel van onze supporters, de tientallen relschoppers van ons voetbalpark hebben weten te verwijderen, is eigenlijk een wonder en ook een groot compliment naar onze veiligheidsmensen en supporters.

Geen hulp
Uiteindelijk arriveerde er politie, maar het was te laat. De ‘ongeorganiseerde’ groep zat inmiddels in de bus, maar vertrok niet. De politie kon op het parkeerterrein blijven en ging in gesprek. Samen met mijn al genoemde medebestuurslid en onze veiligheidsorganisatie (wij waren inmiddels ook op het parkeerterrein beland) zijn we teruggegaan naar ons park, hebben de hekken dichtgedaan en de wedstrijd verder gekeken. Op de achtergrond zagen we dat er weer een deel van de ‘supporters’ uit de bus stapte. We hadden de indruk dat die richting het centrum liepen, maar dat hebben we voor de rest niet meer gezien.

Inmiddels stond IJsselmeervogels met 2-1 voor en werd het uiteindelijk 3-1. IJsselmeervogels en Volendam gaan strijden om de titel. Wat zou het toch geweldig zijn als we na één jaar weer terug zijn op het hoogste niveau.

Als ik er nu op terugkijk: IJsselmeervogels wordt onder meer gekenmerkt door een ongekende saamhorigheid, dat zagen we tijdens de wedstrijd met de ongeregeldheden, maar ook na afloop. Wat was iedereen uitgelaten na de overwinning.

Deceptie
Maar ik denk ook: als een groep mannen op een gewelddadige wijze het sportpark binnendringt, is de veiligheid voor supporters en vrijwilligers in gevaar, en veiligheid is voor elk bestuur prioriteit nummer 1. Hoe wrang is het dan als blijkt dat de overheid niks voor je kan doen en je als club op jezelf bent aangewezen en een beroep op de overheid i.c. politie dan geen zin heeft.

Hoe kan het zóver zijn gekomen dat we er voor en tijdens de wedstrijd zo alleen voor hebben gestaan? Dat het rechtssysteem ons zo in de steek heeft gelaten dat wij zélf moesten optreden tegen agressieve, onder invloed verkerende mensen die zich tegen onze supporters keerden? Natuurlijk voelt dit niet goed.

Sterker nog: wat een deceptie!

Ruud van Diermen
Voorzitter V.V. IJsselmeervogels

Terug

Deel via