Nieuws

Volgen op

Voorbeschouwing: Harkemase Boys volgende opponent in titelrace

IJsselmeervogels wacht zaterdag opnieuw een belangrijk treffen in de strijd om het kampioenschap en de bijbehorende promotie naar de Tweede divisie. De last van de koppositie bleek voor de Vogels dit seizoen tot op heden een zware en ondertussen zal Harkemase Boys broeden op revanche op de heenwedstrijd én op de vormdip na de winterstop. Tel daarbij de lange reis naar Friesland, de natte natuurgras-omstandigheden en het feit dat er na drie 'mindere goden' nu echt weer gestreden zal moeten worden voor de overwinning en het recept voor een interessant duel in de top van de Derde divisie ligt klaar. Of het goede recept zal leiden tot een prettige maaltijd, zal zaterdag moeten blijken.

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden was het afgelopen zaterdag zeker niet altijd groots tegen Hoogeveen. Toch won het armada van IJsselmeervogels afgelopen zaterdag met maar liefst 7-1 van het arme Hoogeveen. Trainer Gert Jan Karsten zag met genoegen dat Hoogeveen vasthield aan de eigen spelprincipes van hoge druk. De van een achillespeesoperatie herstellende trainer zag bovendien dat Danny van den Meiracker zijn eerste goals op eigen veld scoorde in zijn nieuwste ambtstermijn op De Westmaat. Met drie goals en een assist - de 3-0 van Butter ook als assist voor hem tellen zou volgens hemzelf te veel eer zijn - drukte de spits zijn stempel op de ruime overwinning.

Scorend vermogen
Het betekent dat er met vijftien goals in de laatste drie duels over het scorend vermogen weinig te klagen valt en er zijn weleens periodes geweest in dit seizoen dat er een ander geluid klonk rond ons eerste elftal. Tel daarbij op dat sinds de komst van Aleksandar Bjelica de defensie een stuk stabieler oogt en er intussen een 'vaste basiself' begint te ontstaan, zou je best kunnen stellen dat er wat vastigheid in de ploeg is geslopen.

Zand in de motor
Lovende woorden en klinkende cijfers tellen echter slechts als 'resultaten uit het verleden' en logischerwijs geven die geen enkele garantie voor de toekomst en dus ook niet voor de wedstrijd tegen Harkemase Boys van aanstaande zaterdag. Hoewel de Harekieten de eerste seizoenshelft net niets als koploper afsloten, is er na de winterstop toch wat zand in de motor gevallen. Van de acht duels na de winterstop werden er slechts twee gewonnen, vier duels eindigden in een remise en twee keer werd er verloren. Waar in Volendam direct na de winterstop nog flink werd huisgehouden (1-3 winst) volgde twee weken later een oorwassing tegen mede-titelkandidaat SC Genemuiden (0-4). Het maakte dat de eerder dit seizoen nog zo trotse koploper inmiddels is teruggezakt naar de vijfde positie, nadat afgelopen zaterdag ook Sparta Nijkerk langszij kwam, na de 3-2 overwinning op Staphorst.

Grote namen
Niets is lekkerder voor een ploeg om zo'n reeks te doorbreken dan door de tanden te zetten in IJsselmeervogels. Denk je aan deze onderlinge strijd, dan springen toch al snel de namen van Tony Alberda, Oebele Schokker en Martijn Barto in de gedachten. Drie absolute klasbakken in de historie van de club. Vandaag de dag zijn 'the men to watch' Joris Adams (14 goals), Stefan Deuling (9 goals) en oud-prof Mart Dijkstra. Laatstgenoemde was in de wedstrijd op De Westmaat het duidelijke schakelpunt van de Harekieten. De 33-jarige middenvelder en voormalig jeugdinternational, die in het verleden speelde voor onder meer Cambuur, Sparta en N.E.C., liet zien een ervaren spelmaker te zijn. Uiteindelijk zou IJsselmeervogels door een tactische omzetting in de rust over Harkemase Boys heen. Nadat eerst Thomas Prinsen na 50 minuten spelen de toenmalige gasten nog op voorsprong zette, draaiden Afaker, Camara en Eindhoven de score in het daaropvolgende half uur helemaal om. Een 3-1 uitslag werd daarmee het uiteindelijke resultaat.

Marouane Afaker produceerde de gelijkmaker in de eerdere ontmoeting

Natuurgras
Zaterdag zal het speelveld echter bestaan uit natuurgras en dat is een extra complicerende factor, aangezien de meeste duels van IJsselmeervogels op kunstgras worden afgewerkt. Zeker met het oog op het bikkelharde eigen kunstgrasveld, dat komende zomer vervangen gaat worden, zal na de verwachte regen van aanstaande vrijdag op sportpark De Bosk een significant drassiger veld het strijdtoneel vormen. Niets ten nadele van de omstandigheden in Friesland overigens, maar des te meer over die van de Westmaat-bewoners. Desalniettemin zal het veld een factor zijn waarmee de ploeg van Karsten rekening zal moeten houden.

Support
Een andere helpende factor zou de steun kunnen zijn van Vak Midden-Noord en aanverwant. De supportersschare lijkt haar eigen invloed dit seizoen bij tijd en wijle te onderschatten en lijkt onvoldoende te beseffen dat de komende negen finales bij het uitblijven van een (vervangende) periodetitel van groot belang zijn in de strijd om die felbegeerde promotie naar de Tweede divisie. Harkemase Boys, dat op eigen terrein zelden te klagen heeft over de aanwezige toeschouwers, zal daar allicht het nodige harmonische stemgeluid tegenover zetten en dus is de opdracht voor de Vogels-supporters niet anders dan die voor het eerste elftal: er alles aan doen om de ploeg aan de overwinning te helpen. Dat zal zaterdag overigens niet betekenen dat er voor de Rooien gejuicht zal moeten worden, aangezien Karsten's ploeg zeer waarschijnlijk in het uittenue getooid zal zijn.

Het duel van aanstaande zaterdag vangt aan om 14.30 uur en met een reistijd van ruim anderhalf uur zal dus kort na de lunch vertrokken moeten worden. Nog iets eerder zal de uit Velserbroek afkomstige scheidsrechter Lars van Leeuwen, overigens ook een begenadigd Futsal-scheidsrechter, moeten vertrekken om op tijd in Friesland te arriveren. Hij zal zaterdag worden geassisteerd door de heren Veen en Broekman. Vanaf deze plaats een prettige en sportieve wedstrijd gewenst! De wedstrijd zal live te volgen zijn via X (voorheen Twitter). Vanwege de uitgedunde personele bezetting zal het duel niet te volgen zijn via de radio- of videokanalen. Des te meer reden om af te reizen naar Harkema.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Stephan Nagel

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

17
mei
Abraham Bos Toernooi 2024

Abraham Bos Toernooi 2024
De Westmaat

Alle evenementen