Nieuws

Volgen op

Voorbeschouwing: Seizoensafsluiter tegen ODIN

In een wedstrijd die alle schijn heeft van een wedstrijd om des keizers baard neemt IJsselmeervogels het zaterdag op tegen ODIN '59. De Heemskerkse formatie is al lang en breed gedegradeerd en na de pijnlijke nederlaag in Beverwijk van afgelopen zaterdag lijkt een tweede plaats het hoogst haalbare voor de Vogels. Tenzij er zich een wonder voltrekt in zowel Hoogeveen als op de rode zijde van De Westmaat.

ODIN sprokkelde tot op heden slechts 14 punten bijeen, al zal in Heemskerk niemand dit seizoen op een wonder hebben gerekend. Door het vertrek van de hoofdsponsor moest ODIN '59 afgelopen zomer de zogenoemde tering naar de nering zetten, ofwel de uitgaven aanpassen aan de inkomsten. Het zorgde voor een ware uittocht uit Heemskerk en zelfs het aanstellen van een hoofdtrainer bleek om die reden uitdagend. Die vond de club in voormalig jeugdspeler Mark Kranendonk. Voor komend seizoen is oud-prof Arjan de Zeeuw als opvolger van de na een seizoen vertrekkende Kranendonk. De Zeeuw liep vorig jaar stage bij ODIN '59 in het kader van zijn UEFA A en had tot op heden Vitesse '22 al vier jaar onder de hoede. De oud-speler van het Engelse Wigan Athletic mag dan gaan proberen de Heemskerkers terug te brengen naar de derde divisie.

Die divisie is een divisie waar IJsselmeervogels volgend seizoen liever niet had willen spelen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ploeg dit lot wel een beetje over zichzelf heeft afgeroepen dit speeljaar. Een blok van verliespunten tegen Eemdijk, HSC '21 en Rijnvogels in zowel het najaar als het voorjaar maakte het bezoek van afgelopen zaterdag tot een do-or-die voor die vurig gewenste promotie, waarvoor het kampioenschap voor de Vogels nog de enige route was. In alle drie periodes speelde de ploeg van Gert Jan Karsten een bijrol.

De randvoorwaarden leken voorafgaand aan dit seizoen prima in orde. Met een op het oog selectie dat mee kan strijden om het kampioenschap op dit niveau en een seizoensstart dat bovendien hoopvol was, creëerde de ploeg voldoende ruimte na de beperkte voorbereiding om spelpatronen in te slijten in de sterk vernieuwde selectie. Dat de eerste periode als onbelangrijk werd weggezet was bovendien acceptabel in het licht van de verwachting dat de twee daaropvolgende periodes alsnog geoogst zou worden. De rapportcijfers aan het eind van het seizoen laten echter een even confronterende als pijnlijke neerwaartse spiraal zien: 24, 20 en maximaal 19 punten werden verzameld in de drie opeenvolgende periodes.

In het licht van de winterse versterkingen met Bjelica en Van den Meiracker leek bovendien een aanvullende kwaliteitsimpuls een feit. Van een absolute onoverwinnelijkheid werd echter nooit echt sprake. Acht duels werden gewonnen en net zoveel werden niet gewonnen (zes verlies en twee gelijk) en dat zegt eigenlijk alles over de tweede seizoenshelft: te mager!

Af te vragen valt wie allemaal onderdeel is van het probleem en wie van de oplossing, zowel binnen als buiten de selectie. Een blik op de toetsenbordridders die afgelopen weekend op de sociale media opdoken geeft in ieder geval een deel van de oplossing, want op sociale media je eigen club door het slijk trekken is - zelfs los van of een analyse terecht of onterecht is - zelden iemand beter van gaan spelen of coachen. Af te vragen valt welk doel ermee bereikt wordt, behalve het hoongelach door 'zij die leven van het ongeluk van de ander in plaats van het eigen geluk' over zichzelf afroepen.

Zaterdag wacht in ieder geval ODIN '59 dat afscheid komt nemen van de derde divisie en wacht daarnaast een afscheid van een aantal Vogels-spelers die komend seizoen elders in actie komen. De geschorste Julian Prinsen (Hoogland) is daar na zijn rode kaart, die op basis van wedstrijdbeelden zeker in twijfel mag worden getrokken, in ieder geval niet als speler bij. Het zal het basisdebuut betekenen voor Jahmani Eisden. De 18-jarige Curacaos jeugdinternational viel tegen DEM al in en zal naar verwachting zaterdag voor de volle 90 minuten gaan. Verder zal van Basil Camara (DVS '33), Daniel van Son (?), Gino Bosz (?), Jim Hulleman (HFC) en Danny van den Meiracker (VVOG) afscheid genomen worden.

De wedstrijd van zaterdag vangt aan om 15.30 uur en zal onder leiding staan van de heer Wim Bronsvoort. Hij zal worden geassisteerd door de heren Kamal el Hajjaji en Stan van Doren. Hoogeveen ontvangt op hetzelfde tijdstip rkav Volendam, maar zal naar alle verwachting de benen sparen voor de nog volgende nacompetitie voor behoud in de derde divisie. Mochten de Wijdbroeken in een vlaag van verstandsverbijstering toch verliezen, dan zal IJsselmeervogels de marge van 9 goals ook nog op een of andere manier moeten overbruggen.

Desondanks een prettige wedstrijd gewenst.

Er is weer een live verslag via X (voorheen Twitter) te volgen. 

De wedstrijd is live te bekijken, voorzien van commentaar, via YouTube: 

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

28
juni
Vrijwilligersavond 2024

Vrijwilligersavond 2024
Clubhuis

6
juli
KeepOnFighting NAH 7x7 voetbaltoernooi

KeepOnFighting NAH 7x7 voetbaltoernooi
De Westmaat

26
aug
Futsal Pre-seasons Cup #1

Futsal Pre-seasons Cup #1
Sporthal De Toekomst

27
aug
Futsal Pre-seasons Cup #2

Futsal Pre-seasons Cup #2
Sporthal De Toekomst

Alle evenementen